Як зробити дієтичні курячі зрази

dieticheskie-kurinye-zrazy
Коли сідаєш на дієту, завжди здається, що доведеться голодувати, адже вся смачна їжа така калорійна і абсолютно некорисна. Залиште забобони – в низьковуглеводній, дюкановской і низькокалорійної дієти є безліч відмінних рецептів, і дієтичні курячі зрази вписуються в усі ці системи. Ці битки з наповнювачем при незначній калорійності мають високі білкові показники, а в якості начинки можна використовувати овочі, багаті цінною клітковиною.

Це класичний приклад збалансованого і ситного дієтичного страви, яке відмінно підійде як для ранкового, так і для вечірнього прийому їжі. Однак варто враховувати, що готувати такі биточки потрібно не за традиційним рецептом, а по більш легкому – без хліба і без масляної обсмажування в борошняної і сухарной паніровці.

Зрази з курячого м’яса з омлетом і овочами в духовці

Щоб зробити своїми руками справжню дієтичну смакоту, ми для приготування «фаршу» візьмемо курячі грудки і … все! Не варто так дивуватися, адже зрази в своєму оригінальному вигляді – це відбивні філе з начинкою і саме цей рецепт ми і візьмемо за основу.

Як зробити курячі зрази з омлетом і овочами

Складові

  • Куряча грудка – 2 філе;
  • Яйце куряче «СО» – 1 шт;
  • Морква дрібна – 1 шт;
  • Головка ріпчастої цибулі – ½ шт;
  • Червоний солодкий перець – ½ плода;
  • Сіль екстра – 1 ч.л .;
  • Суміш перців – пучку;
  • Масло оливи – 30 мл.

Як готувати зрази курячі дієтичні

  1. Кожне куряче філе розрізаємо горизонтально на 3-4 тонких стейка, щоб з двох половинок грудки вийшло 6-8 плоских великих скибочок для відбивних.
  2. Кожен шматок курки присипаємо пучкою солі і перцю, і, прикривши плівкою, проходимся по ним відбивних молоточком. Ми залишаємо курячі відбивні відлежатися в сторонці.
  3. Вже зараз можна включити на прогрівання до 200 градусів духовку.
  4. Цибулину і перець дуже дрібно шаткуємо кубиками. Морквину чистимо і стругати на тертці середньої стружкою.
  5. Ставимо на середній вогонь сковороду, змащуємо її пензлем, змоченою в олії, і пересипаємо на обжарку спочатку цибульку, через 3 хвилини – морквину, а ще через 3 хвилини – солодкий перець. Всі овочі періодично перемішуємо, а також присаливаем, додаючи щіпку солі або соєвого соусу за смаком.
  6. Коли пасеровку буде готування, вливаємо в неї збовтане яйце, і, постійно помішуючи, доводимо омлет з овочами до готовності.
  7. Тепер прийшов час зібрати зрази. На кожен відбитий шматочок курятини кладемо по центру по 1-2 ст.л. начинки, загинаємо краю так, щоб утворилася котлетка з начинкою всередині, і фіксуємо верхній краєчок зубочисткою.
  8. Таким чином формуємо все зрази і розкладаємо їх на змащене маслом деко або у жароміцних форму.
  9. Відправляємо курячі зрази з омлетом і овочами на запікання в піч на 30 хвилин.

Такі котлетки самі по собі вже є повноцінним стравою, але при бажанні ви можете приготувати до них який-небудь гарнір, наприклад, свіжу овочеву нарізку, стручкову квасолю або суцвіття брокколі на пару.

Курячі зрази з зеленню і шампіньйонами на пару

Рецепт легких зраз з курячого філе з грибами на пару

Складові

  • Куряче філе – 400 г + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт + –
  • Часник – 3 зубчики + –
  • Кабачки – 200 г + –
  • Вівсяні пластівці – 1 стакан + –
  • Яйця курячі – 2 шт + –
  • Сіль і перець – за смаком + –
  • Печериці – 6-8 шт + –
  • Кріп – половина пучка + –
  • Зелена цибуля – половина пучка + –
  • Сметана – 1 ст.л. + –
  • Універсальна приправа – 1/2 ч.л. + –

Як приготувати дієтичні курячі зрази на пару

У цьому покроковому рецепті ми будемо використовувати фарш для приготування зраз. Щоб битки вийшли соковитими, до нього ми додамо трохи кабачкової м’якоті. А в якості начинки приготуємо дуже ароматну суміш з печериць з кропом і зеленою цибулею.

готуємо фарш

  1. Філе нарізаємо середніми кубиками.
  2. Чистимо і кришимо дуже дрібненькими кубиками цибулину.
  3. Часникові часточки товчемо з пучкою солі в кашу.
  4. Цукіні перетираємо крупною стружкою на тертці і змішуємо з ¼ ч.л. солі. Ми залишаємо кабачкову масу відстоятися 10 хвилин і віджимаємо м’якоть від виділилася рідини.
  5. Півсклянки вівсяних пластівців перемелює в борошно.
  6. Всі ці компоненти (крім цибулі) засипаємо в чашу блендера і перемелює в однорідну масу. Додаємо до складу яйця добірної категорії, пів чайної ложки солі, стільки ж перцю і знову все пробиваємо блендером.
  7. Готовий фарш перекладаємо в миску, і тільки тепер змішуємо його з лушпиння нарізкою. Лук можна перемелювати в кашу, адже тільки в нарізці він зможе віддати свій сік котлети при термообробці і зробити її соковитою і м’якою.

робимо начинку

  1. Начинка готується просто за 5 хвилин. Печериці очищаємо від забруднень або швиденько споліскуємо і обтирає серветкою, присипаємо сіллю або скроплюємо соєвим соусом, кладемо на СВЧ блюдо і запікаємо в мікрохвильовці на максимальній потужності 2-3 хвилини.
  2. Тим часом беремо по полпучка зеленої цибулі і свіжого укропчика, споліскуємо їх, струшуємо від крапель і дрібненько кришимо. Присипавши пучкою солі, приминає зелень руками злегка, щоб пішов аромат.
  3. Запечені в мікрохвильовій печі гриби нарізаємо дрібною соломкою, змішуємо із зеленню і сметани.

ліпимо зрази

  1. Фарш розділяємо на 10 рівних грудочок і скочується їх в кульки.
  2. Тепер, змочуючи руки в прохолодній воді, кожну кульку по черзі розминаємо в долоньці в коржик, в центр укладаємо пару ложок начинки і акуратно закриваємо грибну суміш, формуючи довгасту котлетку.
  3. Готові зрази обвалюють у вівсяній паніровці (півсклянки вівсяних пластівців перемелює в кавомолці і змішуємо з універсальною приправою) і викладаємо в пароварку так, щоб котлетки не торкалися одне одного.
  4. Готувати на пару зрази з курки з грибами слід 25-30 хвилин.

Такі курячі зрази воістину дієтичні, адже їх калорійність не перевищує і 85 ккал на 100 грам. В середньому одна Зраза якраз і «важить» близько сотні грам, так що 2 курячі котлетки з начинкою і невелика порція відварної гречки складуть всього 275 ккал, зате який ситний обід вийде, а головне – збалансований і корисний для фігури.