Зараз, коли в магазинах складно знайти якісну молочну продукцію, господині все частіше вирішуються на її власноручне приготування вдома. Прикладом служить адигейський сир, в домашніх умовах готують його часто, адже робиться він просто і швидко, але головне – те, що смак панира не можна порівняти з магазинним.
Вартість домашнього продукту не перевищує ціни купленого, а от користь і ніжний, злегка пікантний, смак в рази краще виробничого.
Рецепти приготування адигейського сиру прийшли до нас з національної черкеської кухні.
Традиційно, черкеси готують продукт з коров’ячого молока, проте можуть додати в панир незбиране козяче або овече молоко. На смак сир ніжний і не дуже солоний (дуже схожий на нашу бринзу), це дозволяє використовувати його не тільки як самостійний продукт, а й як основу для приготування різних страв.
Адигейський домашній сир: рецепт з кефіру
Складові
- Кефір – 1 літр + –
- Сіль – 1-2 ч.л. + –
- Молоко – 3 літри + –
Як варити адигейський сир в домашніх умовах
- Наливаємо в каструлю кефір, ставимо її на невеликий вогонь, гріємо, весь час помішуючи. Робимо так, поки кисломолочний продукт не створожится.
- Проціджуємо сирну масу. Отриману сироватку переливаємо назад в каструлю, а сир з кефіру можемо відразу ж з’їсти. Сироватку потрібно буде протримати 1-2 дні при кімнатній температурі, щоб вона добре скиснула.
- В окремій ємності варимо молоко на повільному вогні протягом 5 хвилин. Нам необхідно, щоб воно згорнулося, тоді ми зможемо з нього дістати створожітся масу (за допомогою шумівки).
- Перекладаємо сирну масу в друшляк, застелена марлею, і даємо зайвої рідини можливість стекти.
- Далі, приготований своїми руками сир подсаливаем, перемішуємо і робимо з нього форму голови. Для цього краю марлі піднімаємо, накриваємо ними панир і формуємо голівку.
- Зверху на сирну масу ставимо гніт (підійде звичайна банку з водою), прибираємо на ніч продукт в холодильник. На наступний день адигейський сир домашнього приготування можна вживати в їжу.
В цілому на підготовку піде 2 дні, проте ви отримаєте відразу 8 порцій корисного молочного частування. Намагайтеся з’їсти приготоване в максимально стислі терміни, або ж варіть спочатку стільки сиру, скільки зможете вжити найближчим часом.
З чим подати домашній адигейський сир
Панир, зроблений своїми руками будинку, можна вживати скільки і як завгодно. З нього роблять бутерброди на сніданок, додаючи шматочки свіжих овочів або салатні листя, з’їдають сир і разом з лавашем.
Однак крім вживання в поодинці – адигейський сир часто використовують для приготування різноманітних страв.
Список таких страв можна продовжувати нескінченно:
- пряна сирна паста з горіхами і зеленню;
- смажений панір з часником і меленим перцем (такий сир можна подати разом зі свіжою зеленню, овочами або включити його до складу будь-якого гарніру, відмінно для цього підійде гарнір з відвареного рису);
- коржі з сиром;
- пироги з сирною начинкою;
- салат «Капрезе»;
- сир, маринований в спеціях і оливковій олії;
- вегетаріанські супи і багато інших страв.
Як зробити адигейський сир з сиру
Ще один варіант приготування сирного сиру – це приготування на основі сиру. Безумовно, як і у всіх домашніх рецептах, використовувати необхідно виключно натуральні інгредієнти. Це забезпечить відмінний смак страви і допоможе вам уникнути непотрібних труднощів у процесі варіння.
Складові
- Молоко (жирність 3,2%) – 1 л;
- Сода – 1 ч. Л .;
- Сир (жирність 9-18%) – 1 кг;
- Сіль – 1 ч. Л .;
- Вершкове масло – 100 г;
- Яйце – 3 шт.
Приготування
- Доводимо молоко до кипіння, додаємо в нього сир (важливо, щоб він був не зернистим), варимо отриману масу 30 хвилин з моменту закипання, періодично її помішуючи.
- Підбираємо по діаметру каструлі сито, встеляли його дно багатошарової (2-3 шари) марлею, проціджуємо сирну масу.
- Отриману сироватку можна використовувати для випічки, а ось проціджений сирну масу перекладаємо в чистий посуд, вбиваємо туди сирі яйця, додаємо розм’якшене вершкове масло, а також по 1 ч. Л. солі та соди.
- Заважаємо продукт, ставимо його варити на середньому / трохи вище середнього вогні. Варимо, помішуючи, протягом 10 хвилин.
Після цього перекладаємо масу в глибоку миску (змащену маслом), розрівнюємо панир. Як тільки продукт охолоне – прибираємо його в холодильник на 2-3 години.
Все – продукт готовий. Але щоб не пошкодити його при ізвлеканія з миски – просто переверніть її догори дном. Панир випаде з посуду, повністю зберігши всі принади своєї форми.
Даний рецепт зручний тим, що, трохи підкоригувавши технологію приготування, можна отримати зовсім інший сорт сиру.
Для цього необхідно після першого закипання сирної маси проварити її не 30, а 40 хвилин, додавши при цьому 1 ст. л. солі (а не 1 ч. л., як зазначено в рецепті вище). Соду зовсім не додаємо.
Якщо зварити продукт саме за такою технологією, то у нас вийде домашній сир «Сулугуні».
Секрети домашнього адигейського сиру
Замість кефіру можна використовувати йогурт в якості закваски. Бажано, щоб йогурт був натуральний, що не магазинний.
Якщо придбати йогурт домашнього приготування не виходить – вибирайте той, який містить мінімальну кількість шкідливих добавок і має невеликий термін зберігання.
Те ж саме стосується і вибору свіжого молока. Також в якості закваски можна використовувати кисле молоко, сироватку, лимонний сік або кислоту.
Приготувати панир, при бажанні, можна з зеленню та спеціями. Використовуйте все, що хочете, тільки не переборщіть, інакше сир втратить свій природний делікатний смак.
Як зберігати адигейський сир в домашніх умовах
Термін зберігання «кавказького» сиру невеликий. Рекомендується тримати його в холодильнику (при т не вище +6) не довше ніж 7 днів.
Уникайте зберігання в морозильній камері. Сир активно вбирає в себе сторонні запахи, тому тримайте його подалі від інших продуктів і обов’язково «обмежуйте» його свободу закритими ємностями.
Найкраще підходить для зберігання скляний посуд із щільно закривається кришкою. Однак можна використовувати і щільно згортається пергамент, і закривається контейнер і будь-яку іншу вакуумну упаковку.
Якщо вам конче потрібно продовжити термін зберігання панира, тоді спробуйте його прікоптіть, або ж присипте крупною сіллю.
Більш докладно про терміни і умови зберігання молочних продуктів можна почитати в наших докладних статтях.
- Як зберігати продукти в холодильнику
- Терміни зберігання продуктів
- Як зберігати домашній сир
Користуючись простими порадами, можна з легкістю готувати адигейський сир в домашніх умовах. Самостійно коригуючи смак, колір і кількість панира – ви завжди зможете догодити собі і своїм близьким. Але головне – те, що ви в будь-який момент зможете поласувати смачним і корисним продуктом.
Харчуйтеся правильно і будьте завжди здорові!