Ароматні плоди літа баштану радують своїм смаком і чудово охолоджують в літню спеку, але ж поласувати ними так хочеться, часом, і в зимову пору.
Якщо ви любитель цікавих солінь і хочете здивувати своїх близьких, то рецепт, як засолити кавуни в каструлі, повинен завжди бути у вас під рукою. Уявіть здивування своїх гостей, коли взимку ви подасте до столу гірку соковитих шматочків кавуна.
Користь солоних кавунів
Соління кавунів в старовину було дуже престижним заняттям. На жаль, в нинішній час такі заготовки не популярні. Але справжні гурмани знають, що солоні кавуни – це прекрасний варіант закуски до святкового та повсякденного застілля, особливо вони гарні під горілочку.
Кавун дуже корисний для організму, і в зимовий час він допоможе впоратися з головним болем, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, а після бурхливих посиденьок виведе з організму всі отруйні речовини.
У ста грамах солоного баштанного плода всього 34 калорії, і якщо ви хочете влаштувати розвантажувальний день, то такі соління знадобляться вам, як ніколи.
Перед тим, як засолити кавун, потрібно його правильно вибрати, адже від цього залежить якість майбутньої закуски.
Як вибрати кавун для соління
- Найголовніше – не купуйте плоди з пошкодженнями: маленька тріщина або потертості можуть вплинути на якість кавуна. Звертайте на це особливу увагу, так як неякісний продукт може завдати шкоди організму.
- Свіжий стиглий кавун має виражений і приємний запах, але якщо аромат майже не відчувається – значить, кавун вже давно лежить на прилавку і втратив свою свіжість. Слід утриматися від такої покупки.
- У свіжих кавунів, незалежно від кольору, повинна бути блискуча кірка. Матовий кавун всередині може бути млявим і не соковитим.
- Стиглий кавун можна визначити по хвостику: якщо він жовтий – значить, кавун доспів на грядці і його зібрали вчасно.
- Самий перевірений спосіб визначити стиглість кавуна – поплескати по ньому долонею. Дзвінкий звук говорить про те, що кавун соковитий, але ще не до кінця стиглий, звук ж від стиглого кавуна повинен бути приглушеним.
- Для засолювання найкраще купувати кавуни у людей, які пропонують продукти, вирощені в своєму городі. На кожному ринку ви знайдете продавців з власною продукцією.
Ці правила легко запам’ятати. З їх допомогою буде легше вибрати кавуни і приготувати з них улюблені частування.
Як швидко посолити цілі кавуни в каструлі
Складові
- Кавун – 2 кг (1-2 шт.) + –
- Вода – 1,5 л + –
- Сіль – 100 г + –
- Цукор – 80 г + –
- Листя смородини – 5-6 шт. + –
Як солити кавуни цілком в домашніх умовах
Солити кавуни найкраще пізньої осені, коли плоди стиглі і готові до тривалого зберігання. Засолка цілих кавунів не відніме у вас багато часу, а результат порадує – у вас вийдуть чудові солоні кавуни.
Розсіл потрібно готувати з розрахунком на розмір каструлі. У рецепті ми використовуємо високу 4-х літрову каструлю, але вам може знадобитися більше або менше.
- Візьміть кавун, добре вимийте (для цього можна використовувати м’яку щітку або губку), потім видаліть плодоніжки. Бамбуковою паличкою або зубочисткою зробіть 10 проколів по всьому кавуну і помістіть його в каструлю (краще емальовану).
- Тепер приготуйте розсіл: влийте воду в каструлю, додайте сіль, цукор, і після закипання варіть розсіл 5 хвилин.
- Киплячим розсолом залийте кавун, покладіть в каструлю вимиті листя смородини і відставте в сторону до повного охолодження.
- Після – накрийте каструлю декількома шарами харчової плівки і помістіть ємність з кавуном в темне прохолодне місце (льох або підвал).
- Кавун буде солитися 35 днів, після – дістаньте його, поріжте на порційні шматочки і подавайте до столу. Зберігайте соління в холодильнику протягом двох тижнів.
Як бачите, солити кавуни цілими дуже швидко і просто. Найскладніше в рецепті – очікування, поки кавун Просолов, але воно того варте.
Для тих, хто ніколи не пробував солоний кавун, або просто не любить довго чекати, можна засолити кавун шматочками в каструльці – і вже через кілька днів оцінити смак готового соління.
Соління кавунів шматочками в каструлі «на швидку руку»
Якщо ви любите солоні кавуни і хочете їх їсти не далекій взимку, а відразу – влітку, то цей рецепт вам дуже придасться. Багато хто вважає, що солоний кавун – закуска на любителя, що ж, цей рецепт допоможе вам визначиться: ваше це блюдо чи ні.
Адже поки не спробуєш, судити дуже складно. Тому запасайтесь свіжими кавунами і хорошим настроєм, тоді ваша страва вийде чудовим.
Складові
- Кавун – 2,5 кг;
- Оцет – 0,5 ст .;
- Цукор – 0,5 ст .;
- Сіль – 130 г;
- Вода – 1 л;
- М’ята – 2 гілочки.
Як засолити кавуни шматочками з оцтом в каструлі
- Добре вимийте кавун і розріжте на кілька частин (шість або вісім). Викладіть нарізані шматки в емальовану каструлю.
- Тепер приготуйте розсіл для кавуна: в каструлю влийте воду, додайте цукор і сіль. Варіть розсіл після закипання 3 хвилини, зніміть з вогню і залиште на 10 хвилин при кімнатній температурі.
- Влийте в розсіл оцет і добре розмішайте, залийте кавуни і покладіть зверху гілочки м’яти.
- Потім накрийте каструлю харчовою плівкою і поставте в холодильник. Витримайте кавуни в холоді 3-4 дні – і подавайте до столу.
Такі дивовижні шматочки солоного кавуна прекрасно вгамують спрагу в літню спеку. Радимо подавати кавун для дегустації в охолодженому вигляді.
Кавуни, солоні шматочками в каструлі: рецепт на зиму
Зимові гуляння не обходяться без солінь, і солоний кавун шматочками в каструлі – не виняток. Приготуйте незвичайну заготовку, повірте, ви не розчаруєтеся, улюблені літні дари обов’язково стануть частим гостем у вашому домі.
Складові
- Кавун – 1,5 кг;
- Сіль – 60 г;
- Цукор – 50 г;
- Оцет – 3 ч.л .;
- Імбир мелений – 0,5 ч.л .;
- Листя смородини і вишні – 10 шт .;
- Вода – 1-1,2 л.
Як засолити кавуни шматочками в каструлі на зиму
- Кавун вимийте і наріжте на середні шматочки, шарами викладіть їх в каструлю.
- У будь-якої ємності закип’ятіть воду і залийте нею кавуни, витримаєте 10 хвилин і злийте воду назад. Закип’ятіть ще раз і знову залийте кавуни, хай постоять 5 хвилин, потім знову злийте воду.
- Приготуйте розсіл: в воду (якою заливали кавун) додайте сіль, цукор і прокип’ятіть все 3 хвилини.
- Залийте розсолом кавуни, додайте оцет і мелений імбир. Верх укладіть листям вишні та смородини – вони зроблять кавун хрустким.
- Накрийте кавунову заготовку тонким шаром марлі, поставте зверху гніт і приберіть соління в прохолодне місце.
Вже через 40 днів можна спробувати чудовий солоний кавун.
Тепер ви знаєте, як засолити кавуни в каструлі. Наші рецепти зроблять вашу працю легше, і ви з упевненістю зможете готувати дивовижні соління на всю сім’ю.