Як засолити гриби в домашніх умовах

Як засолити гриби
Грибні дари природи – це у всіх сенсах дуже смачні і цінні продукти. Особливо добре це знають ті любителі тихого полювання, хто восени затіяв соління грибів. Адже через місяць-другий це буде відмінна закуска або доповнення до гарніру. Для засолювання підійдуть найкраще дрібні опеньки, лисички, сироїжки, зеленушки, скріпіци, рижики.

Трохи більше за часом займе обробка горькушек, груздів, білявки, волнушек, Гладишев і рядовками. Благородні види грибочків, як правило, заготовляють інакше: сушінням або маринуванням.

рецепти солінь

Як солити гриби найпростіше? Існують різні способи для цього і кожен з них має свої тонкощі. Правда, якщо є досвід, соління грибний братії вже не буде здаватися складним завданням.

Соління з попередніми вимочуванням

Цей спосіб застосовується для деяких сироїжок, волнушек, груздів і інших грибів з гірчинкою. В першу чергу їх необхідно добре промити, очистити від забруднень.

Після цього підготовлений продукт заливають солоною водою (1/2 ложки солі на кожен літр). Рідина обов’язково потрібно міняти кожні 5 годин, щоб з грибочків швидше виходила гіркоту. Терміни вимочування для різних видів свої:

  • Вовнянки – 2 дні;
  • Валуї – 6 днів;
  • Грузді – до 5 днів.

* Секрет від кухарчуком
Час замочування залежить від гіркоти: чим її більше, тим довше потрібно тримати гриби у воді.

Після вимочування все ще раз чистять і укладають вниз капелюшками (тільки не ніжками) в підготовлену ємність, обов’язково рівномірними шарами по п’ять сантиметрів, кожен з яких пересипають сіллю. Посипають нейодованої крупною сіллю (на кілограм грибів потрібно 30 грам солі).

На дно і на верх ємності з грибочками викладають перець горошком, лавровий лист, листя хрону, гвоздику, листя смородини.

* Секрет від кухарчуком
Важлива особливість стосується груздів – для них ніякі спеції і прянощі не потрібні.

Після цього закриваємо ємність щільно кришкою і укладаємо зверху вантаж. Через пару днів з’являється розсіл, надлишки якого виливають. Якщо рідина так і не з’явилася, то слід покласти більший за вагою гніт.

Соління грибів вважається досить складним процесом, що вимагає часу і деяких навичок, але з досвідом він не буде здаватися виснажливим.

Як правильно солити гриби вдома

Як засолити гриби холодним способом без вимочування

Гриби треба очистити від сміття, промивши водою, після чого викласти шарами і солити (40 грам солі на кілограм грибів). Спеції та якісь додаткові інгредієнти не потрібні. Терміни готовності складають:

  • Для рижиків – 5 днів;
  • Для белянок- 40 днів;
  • Для волнушек – 40 днів;
  • Для валуїв – 50 днів;
  • Для груздів – 30 днів.

Подальший процес схожий на варіант засолювання з попередніми вимочуванням: тобто, укладаємо шарами, пересипаючи сіллю і придавлюючи вантажем.

Читайте ще схожі записи:


Як сушити гриби в домашніх умовах
Скумбрія засолених в домашніх умовах

Засолка гарячим способом

Цей спосіб зазвичай застосовують тоді, коли потрібно прискорити засолювання. Більшість грибів після такого соління можна їсти вже через тиждень. Ті види, які містять гіркий на смак сік, слід попередньо відварити в солоній воді протягом 20 хвилин (грузді потрібно менше часу – близько 5 хвилин).

Як засолити гриби вдома

Сироїжки, білявки і вовнянки просто ошпарюють, а потім тримають протягом півгодини в гарячій воді. Промивають і засолюють так само, як і при холодному способі. Гаряче соління грибів особливо популярно, так як не вимагає тривалого очікування і складних маніпуляцій. Для домашніх умов, коли немає погреба і відповідної дерев’яної тари, він підходить ідеально.

Як солити гриби білі, моховики і підберезники? Вони мають велику поживну і гастрономічну цінність, тонкий смак і досить високу вартість, тому їх для консервування використовують рідше.

Зберігання грибних солінь

Важливо правильне зберігання грибних солінь. Температура в приміщенні не повинна бути вище 10 градусів тепла або нижче нуля.

Мінусова призводить до того, що страва починає кришитися, а висока стає причиною закисания.