Як замаринувати кавуни з медом на зиму

Консервовані кавуни з медом
Солодкі смугасті плоди багато хто любить вживати не тільки влітку і не тільки в свіжому вигляді, вельми популярним вважаються різні способи їх консервування. Кавуни, консервовані в банках з медом, – відмінна альтернатива бочкові соління, якщо ви живете в місті і у вас немає можливості заготовити плід в бочці, це зовсім не привід відмовлятися від задуманого. Існує маса рецептів, завдяки яким можна замаринувати або засолити смугасту ягоду на зиму шматками, а не цілком, як це робиться в бочці, саме про ці секрети заготовки і піде мова в статті.

Один з найбільш простих і популярних способів заготовити кавуни на зиму – це замаринувати їх в банках. Смак у такого частування своєрідний, і тим, хто пробує мариновані смугастики вперше після вживання виключно свіжих плодів, такий присмак може здатися не надто привабливим. Однак, якщо ви распробуете смак консервованих кавунів, то заготовлювати на зиму будете їх щороку.

Сформувати смак кавунової консервації можна будь-(орієнтуючись на свої смакові уподобання), починаючи з пікантно-гострих і закінчуючи ніжно-медовими. Нижченаведений рецепт дозволить зробити саме делікатну закуску, не використовуючи гострі спеції і прянощі.

Мариновані кавуни з медом у банку

Мариновані кавуни з медом у банку - домашній рецепт

Складові

  • Вода – 7,5 л + –
  • Кавуни – 8 кг + –
  • Цукор-пісок білий – 5 ст.л. + –
  • Мед – 10 ст.л. + –
  • Оцет столовий 9% – 300 г + –
  • Сіль – 5 ст.л. + –

Рецепт приготування маринованих кавунів

  1. Готуємо банки з кришками: ретельно вимити їх в чистій воді, потім стерилізуємо.
  2. Кавуни моєму, нарізаємо середніми шматочками (можна у формі невеликих трикутників, так більше ягоди поміститься в банку), щільно укладаємо їх в простерилізованих ємність, заливаємо на 8 хвилин окропом.
  3. Після – зливаємо воду в каструлю, заливаємо кавунові шматочки новою порцією окропу (в цей раз вже на 5 хвилин), потім знову рідина зливаємо в каструлю.
  4. Ставимо маринад (злитий) на вогонь, доводимо його до кипіння.
  5. У банку додаємо цукор, сіль, оцет, мед. На одну 3-х літрову банку доводиться 1 ст. л. солі і стільки ж цукру, а також 2 ст. л. меду і 60 г оцту. У нас в результаті приготування (виходячи із зазначеного в інгредієнтах кількості) повинно вийти близько 5 трилітрових банок.
  6. Наостанок заливаємо ємності киплячим маринадом, закочує банки, перевертаємо догори дном, укутуємо ковдрою і на час залишаємо остигати при кімнатній температурі. Коли банки з маринованими кавунами охолонуть – прибираємо їх в холодильник, комору або підвал.

Кавуни, консервовані в банках з медом, – готові. Коли ви відкриєте їх взимку, то анітрохи не пошкодуєте про те, що витратили на їх приготування влітку трохи часу. Смак у закрутки буде ніжний, з медовим ароматом, але головне – це те, що практично всі корисні властивості кавуна збережуть свою силу. Оцінять такі ласощі не тільки дорослі, а й діти.

Гостро-солодкі кавуни з медом на зиму

Консервування кавуна відбувається різними способами, і від цього багато в чому залежить остаточний смак зимової заготовки. Якщо в попередньому рецепті ми готували ніжний і солодкий плід, то в цьому ми зробимо закрутку з гострим присмаком.

Для приготування нам знадобиться хрін і всілякі прянощі в вигляді листя різних рослин. Такі натуральні інгредієнти додадуть кавуну пікантності, що, безсумнівно, сподобається тим, хто любить «гострі» відчуття.

Інгредієнти (з розрахунку на 1 кавун)

  • Сіль – 1 ст. л .;
  • Оцет 9% – 50 мл;
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.

Прянощі для одного кавуна (кладуться на смак)

  • часник;
  • листя хрону;
  • суцвіття кропу.

Як законсервувати гостро-солодкі кавуни з медом на зиму

Консервація гострого кавуна з медом на зиму

  1. Всі необхідні для закрутки листя ретельно миємо в чистій воді.
  2. Банку для зимової заготовки зсередини змащуємо медом.
  3. Кавун моєму, нарізаємо невеликими шматочками (можна разом з шкіркою), щільно укладаємо їх в банки.
  4. Між кавуновими шматками необхідно класти суміш з листя хрону, суцвіть кропу і дрібно нарізаного часнику (бажано різати тонкими пластинками). Хрін необхідно буде заздалегідь очистити і дрібно порізати, суцвіття кладемо цілком.
  5. Робимо маринад для кавунів з медом: змішуємо між собою оцет, сіль, цукор, доводимо вміст до кипіння.
  6. Заливаємо гарячим маринадом солодку ягоду, накриваємо банку кришкою, залишаємо її маринуватися протягом 3-х діб.
  7. Через 3 дні зливаємо маринад, знову його кип’ятимо, а потім знову заливаємо його в банку.
  8. На цей раз закупорюємо ємності кришками, перевертаємо банки вниз шийкою, вкутуємо ковдрою.
  9. Через пару днів консервацію з кавунів на зиму потрібно буде перевірити. Якщо з нею все в порядку – можна відносити на зберігання в більш прохолодне місце – підвал, комора і т. П.

Крім тих прянощів, що вказані в інгредіентному складі рецепта, можна використовувати також інші натуральні спеції: лавровий лист, перець горошком, листя смородини і т. П. Завжди орієнтуйтеся на свої смакові уподобання, це допоможе зробити відмінну закуску зі смаком, відповідним саме вам.

Як солити кавуни з медом на зиму

Крім маринування, свіжі смугасті плоди можна засолити. Засолка кавунів з медом – досить простий процес, який не вимагає спеціальних умінь і підготовки. Солоні ягоди мають дуже специфічний смак, але якщо вам він дійсно подобається, то відмовляти собі в такому задоволенні просто не має сенсу.

Інгредієнти (в розрахунку на одну 3-х літрову банку)

  • Кавуни – 2-3 середніх або 1 великий кавун;
  • Часник – 3-4 зубки;
  • Чорна смородина (листя) – за смаком;
  • Мед – 1 ст. л .;
  • Парасольки кропу – за смаком;
  • Листя вишні – за смаком.

Продукти для розсолу

  • Вода – 1 л;
  • Сіль – 1 ст. л .;
  • Цукор – 1 ст. л.

Як солити кавуни з медом на зиму

Засолка кавунів з медом в банках

  1. Готуємо банку до закатку кавунів.
  2. Вливаємо в неї мед, зверху щільно укладаємо нарізані (з шкіркою) ягоди. Проміжними тонкими шарами кладемо парасольки кропу, зубчики часнику, листя вишні і кропу.
  3. Змішуємо воду, цукор, сіль, кип’ятимо розсіл.
  4. Трохи охолоджуємо його, потім теплим заливаємо в банку.
  5. Якщо не хочете чекати до зими, то вже через 3 дні кавуни можна пробувати. Якщо ж ваша мета – зимова заготівля, тоді через 3 дня розсіл зливаємо, кип’ятимо його, потім знову заливаємо їм плоди.
  6. Закочує банки, охолоджуємо, прибираємо на зберігання.

Для тих, у кого є вдома бочки – можна засолити кавуни в бочках. Бочкові соління споконвіку вважалися найсмачнішими, саме натуральне дерево, з якого барила робилися, і надавало їх солоного вмісту надзвичайний смак.

Як вибрати кавуни для консервування

Якщо ви всерйоз задумалися про заготівлю річного вітамінного плода на зиму, то цілком логічно, що ви задалися простим, але дуже важливим питанням: які краще кавуни вибрати для консервування? Насправді, все дуже просто: брати необхідно ягоди тугі і не перезрілі. Це можуть бути стиглі або злегка недозрілі плоди, але ні в якому разі не варто купувати для засолювання і маринування занадто зрілі ягоди. Вони гірше зберігаються до зими в банках.

Також важливо, щоб кавун, який ви купите, не містив нітратів. Як правильно вибрати кавун без нітратів – читайте за посиланням, наведеної нижче. Якщо дотримати всі ці вимоги і купити хороший кавун, то від заготовленої на зиму закуски ви отримаєте виключно позитивні емоції.

Як вибрати кавун на ринку і в магазині

Кавуни, консервовані в банках з медом, – відмінна закуска, яку неодмінно оцінять будь гурмани. А враховуючи, що консервований річний плід з медом і свіжим листям ягід, то крім надзвичайного смаку, буде у заготівлі і колосальна користь. «Вітаміни в банках» – кращий спосіб підняти собі настрій в холоду і нагадати про теплих, але вже пройшли літні дні.

Вдалого консервування!