Ну що за життя без смачних закусок з ніжним м’яском пташки, яке при цьому містить зовсім небагато калорій і жирів? Ідеальне блюдо можна сфабрикувати, якщо в точності знати, як відварити курячу грудку для салату так, щоб вона не вийшла сухою і жорсткою, тоді вона стане ідеальним доповненням до будь-яких салатиків. Озброївшись нашими докладними рецептами і покрокові інструкції, ви напевно з першого ж разу зробите все правильно і подасте до столу відмінне частування!
Як правильно відварити курячу грудку для салату
Здавалося б, що такого складного в тому, щоб зварити куряче м’ясо? Закинь його в каструлю та вари до готовності. Але все не так просто, коли справа доходить до реальних дій.
Дуже часто невірно зварена грудинка кури псує все блюдо цілком – жорстка і суха, вона важко жується і може навіть мати неприємний білковий присмак. Щоб салат на сто відсотків вийшов вдалим, готувати грудинку курочки аби як можна!
Найважливіше – це зберегти м’ясо соковитим, м’яким і ніжним. А тому його ні в якому разі не можна переварювати. Також є ряд хитрощів і при самій термічній обробці, щоб білок в м’ясі не згорнувся занадто швидко, чому може помітно постраждати його соковитість.
Найчастіше початківці кулінари перетравлюють куряче філе з грудки, і як результат – виходить зовсім неїстівне частування. І зіпсований салат шкода, і витраченого часу, і марно переведених продуктів.
Пропонуємо вам дізнатися прості кроки для того, щоб надалі не здійснювати цих поширених помилок.
Як вибрати хорошу грудку курки для майбутнього салату
Першочергове завдання – знайти в продажу якісне, свіже м’ясо курки. Звичайно більшість проблем з виготовленням закусок до столу пов’язано саме з цим етапом.
Якщо грудинка відверто лежала, несвіжа, то що не старайся, а смачного салату з неї не вийде.
Курка не першої свіжості завжди відрізняється дивним присмаком, вона суха і погано пережовується. Також м’ясо птиці з часом може стати гумовим і без варіння через те, що білок в ньому давно згорнувся. Як ми знаємо, курятина – чи не фаворит серед продуктів, багатих тваринними білками.
Вибрати хорошу курочку для салату вам допоможе наше спеціальне керівництво:
Все про курячому м’ясі: від покупки до приготування
Також враховуйте, що домашня курятина, особливо – не дуже молоді півники, має жорстке м’ясо. Ось чому краще вибирати молоду бройлерну пташку для салатів.
Як підготувати курячу грудинку до варіння
Краще використовувати то мяско, яка не заморожувалося – після розморожування філе курки буде суші і жорсткіше, ніж якби його готували одразу. Ось тому-то в ідеалі на салат курку варять відразу ж після покупки. Звичайно, їй можна дати полежати в холодильній камері пару годин або до вечора. Але аж ніяк не залишати грудку надовго або заморожувати!
Свіже філе птиці спершу потрібно обполоснути під прохолодною проточною водою, а потім про всяк випадок оглянути. Якщо ви раптом виявите плівки, дивні місця м’яса, де воно відрізняється за відтінком, то краще від усього цього позбутися перед варінням.
Звичайно, краще відварити грудку прямо в шкірі і цілком, якщо ви плануєте різати її на салатик. Чому? Чим більше шматок м’яса, тим більше соку в ньому зберігається. А товста куряча шкіра не дасть йому випаруватися в процесі варіння.
Ні в якому разі не можна різати грудку на дрібні шматочки перед варінням – м’ясо буде загублено і неминуче виявиться «гумовим».
По суті, все, що варто зробити перед тим, як відправити грудку в каструлю – промити її і прибрати пір’я, якщо вони є. Варіть філе пташки прямо на кістки – так і зручніше, і часу це займає куди менше, зате продукт вийде куди соковитіше і смачніше.
Як потрібно варити в домашніх умовах грудку курятини
Зазвичай досвідчені кухарі радять опускати м’ясо птиці в підсолену воду, яка ще не встигла закипіти – щоб білок в м’ясі не згорнувся занадто різко.
Насправді, дуже великої різниці в готуванні все одно не буде, тому ви можете класти грудинку і в окріп – білок все одно згорнеться в процесі термічної обробки.
А ось що не завадить зробити, так це спочатку додати спецій і приправ в каструлю, адже після варіння курка вже навряд чи вбере в себе прянощі і сіль. Вона залишиться прісної і несмачною.
Тому перед тим, як зварити своїми руками курку на салат, ми щедро присмачуємо закипаючу воду сіллю, опускаємо в каструльку лаврові листки і улюблені прянощі. Не завадить додати і чорний перчик горошком.
Варити куряче філе для закусок в прісній воді не можна!
Занурюємо нашу грудочку введення і засікаємо хвилинок 20-30, дивлячись який свіжості була пташка і наскільки молоде у неї м’ясо. У будь-якому випадку, готувати курку на салати довше півгодини не варто – надто великий шанс того, що вона вийде твердою і сухою.
Після приготування дайте м’яском пташки трохи охолонути і тільки потім нарізуйте його для салату. Якщо почати рубати ще гарячу курячу грудку, з неї тут же витече весь сік.
Скільки часу варити курку для салату
Як ми вже відзначали вище, робити грудинку птиці не варто довше 30 хвилин. Навіть якщо ви відварюєте на салатик цільну грудину великий курки, їй цілком вистачить півгодини для того, щоб повністю підготуватися.
Також врахуйте, що постійно протикати м’ясо для того, щоб перевірити його готовність – не найкраща ідея. Курятина – м’ясо та само по собі кілька сухувате, оскільки це продукт з високим вмістом білків і низьким кількістю жиру.
А якщо ще й проколювати грудку виделкою або ножем, роблячи пристойне отвір, то велика частина соку з цього місця просто витече в каструлю!
Краще не доварити куряче філе пару хвилинок, ніж перестрахуватися і перетримати його в киплячій воді.
Як смачно приготувати відварене куряче м’ясо для салату
Для того, щоб зварганити відмінну закуску з філе пташки, краще його потримати з півгодини в маринаді. Кислі заправки – це відмінний засіб, який допомагає розм’якшити жорсткі волокна м’яса.
- Промиваємо нашу грудинку кури під холодною водою (не обмивайте ніколи куряче м’ясо гарячою водою, оскільки білок в ньому відразу ж згорнеться).
- Опускаємо її в відповідну містку каструлю, куди наливаємо ложку столового оцту, всипаємо сіль, мелений чорний перець.
- Кришимо в миску пару головок ріпчастої цибулі, нарубати їх великими кільцями. Перемішуємо маринад і промазуємо їм грудинку.
- Ми залишаємо м’ясо на 20-30 хвилин, час від часу перевертаючи його і злегка приминаючи разом з кільцями цибулі. Не робіть в м’ясі надрізів для просочення маринадом!
- Промаринуватися курочку, що стала трохи м’якше і соковитіше, ми опускаємо в каструлю з закипаючою водою, куди всипаємо сіль, прянощі та лавровий лист.
- Варимо філе на кісточці не більше 20-25 хвилин, після чого виймаємо з води і даємо м’яском охолонути.
- Рубаємо філе такими скибочками, які нам потрібні для салату, але намагаємося це робити не вздовж волокон, а поперек них або по діагоналі – так ми збережемо більше соку.
- Вже готові шматочки в окремій мисці знову маринуємо, на цей раз обсипаючи улюбленими прянощами. Це важливо, щоб курка в салаті мала виражений смак і не була прісною.
- Далі збираємо решту складових і заправляємо блюдо соусом. Заправка – обов’язкова умова будь-закуски з курячим м’ясом!
Тепер ви знаєте, як відварити курячу грудку для салату і зробити це не просто правильно, а найкращим чином.
Приємного апетиту і вдалих кулінарних шедеврів!