Не всі з нас люблять продукти, вироблені промисловим шляхом, ми не завжди впевнені в їхній якості, та й смак, в порівнянні з домашніми, залишає бажати кращого. І сьогодні ми пропонуємо сир сулугуні рецепт приготування в домашніх умовах, адже зробити його не так складно як здається.
Домашні сири завжди смачніше і вже точно натуральніше тих, що лежать на магазинних полицях – ми самі знаємо що, і в яких пропорціях використовували для створення.
Виготовлення сулугуні в домашніх умовах
Перш, ніж братися за приготування, дізнаємося, що нам потрібно для того, щоб зробити смачний домашній сир. Залежно від рецепта, нам знадобляться різні інгредієнти і пристосування:
молоко
Найкраще, звичайно, брати якісний фермерський продукт у перевірених постачальників. Молоко повинно бути сире. Щоб приготувати сулугуні в домашніх умовах і домогтися дійсно насиченого смаку, пастеризоване маложирное молоко краще не брати.
Від ультрапастеризованого варто відмовитися зовсім – з ним сир не вийде, так як молоко просто не згорнеться.
Сметана
Потрібна не у всіх рецептах, але якщо її використовувати, брати варто ту, що не нижче 30% жирності, особливо якщо мова про магазинному продукті. Її природна густота дозволяє не додавати рослинних жирів і крохмалю, тому впевненості в якості такої сметани буде більше.
Якщо є можливість, також скористаємося фермерської сметаною середньої жирності, але зовсім густий вона бути не повинна.
Пепсин
У деяких рецептах приготування сулугуні він фігурує, тому заздалегідь запасемося цим ферментом. Купити його можна в аптеці у вигляді 10% розчину в ампулах по 10 мл, а можна у вигляді порошку.
Марля або бавовняна біла тканина
Тканина досить буде взяти в один шар, а марлю в 2-3, щоб створоженного будь-яким способом молоко добре віджати і процідити.
термометр
Він потрібен не у всіх рецептах, але в більшій частині. Точно знаючи температуру, ми зможемо з напевно отримати саме той результат, який нам потрібен.
Все інше для приготування сулугуні можна знайти на будь-якій кухні в залежності від того рецепта, за яким ми візьмемося його робити.
Сулугуні зі сметаною своїми руками
Складові
- Молоко – 2 л + –
- Сметана – 200 мл + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Сіль – 1,5 ст.л. + –
- Кріп – за смаком + –
- Прованські трави – за смаком + –
Як зробити сир сулугуні в домашніх умовах
У домашніх умовах це один з найбільш безпрограшних варіантів.
- Молоко, що не відстоюючи і не знімаючи вершків, наливаємо в каструлю і ставимо на вогонь.
- Даємо закипіти і висипаємо всю сіль.
- В окрему глибоку тарілку наливаємо сметану – в цьому рецепті вона повинна бути рідка, інакше її не вийде добре розмішати.
- Вбиваємо всі яйця і гарненько перемішуємо виделкою або навіть міксером на маленькій швидкості для досягнення однорідної консистенції. Але збивати суміш не варто, тому стежимо, щоб не було бульбашок повітря.
- Тепер акуратно вливаємо в кипляче молоко сметану з яйцями. Перемішуємо і додаємо до смаку рубану зелень або сухі спеції.
- Чекаємо, поки молоко не створожится повністю – повинні з’явитися великі білі пластівці, тримаємо на вогні ще 4-5 хвилинок і вимикаємо.
- Беремо велику сито, друшляк або решето застилає декількома шарами марлі і зливаємо створоженного молоко.
Даємо так подостить 10-15 хвилин, потім закручуємо вузлом, віджимаючи ще краще, і ставимо під гніт – наприклад, поміщаємо сир у велику каструлю, накриваємо зверху тарілкою, а на неї ставимо 3-х літрову банку з водою або каструльку поменше. Це дозволить вийти залишкам сироватки.
Ми залишаємо так сир на 2-3 години, періодично зливаючи накопичилася рідина. Як тільки побачимо, що вона більше не виділяється, розгортаємо сулугуні і прибираємо в холодильник.
Домашній сир сулугуні готовий!
Як бачите, в цьому рецепті ми вже кладемо достатню кількість солі в білу рідину, тому і не замочуємо сулугуні в розсолі. Але якщо хочеться більш соковитого і ніжного продукту, виготовимо його в домашніх умовах наступним чином.
Як вдома зробити сир сулугуні з лимонним соком
- Ставимо на вогонь 2 л молока і прогріваємо, помішуючи, до 40 ° С. Заважати потрібно в тому випадку, якщо немає розсікача для вогню, щоб прогрів йшов рівномірно.
- Тим часом віджимаємо сік з ½ лимона – нам знадобиться 50 мл.
- Як тільки молоко досягне потрібної температури, додаємо ½ ч.л. солі і лимонний сік, безперервно помішуючи. Це прискорить процес створаживания.
- Через 3-4 хвилини, коли сироватка відокремиться, і в ній будуть плавати шматочки сиру, знімаємо каструлю з вогню.
Як відцідити сулугуні
Застеляємо складеної в кілька шарів марлею друшляк і перекладаємо вийшов сир в нього шумівкою. Зав’язуємо тугим вузлом і залишаємо на кілька годин.
В ідеалі сулугуні треба підвісити, щоб рідина вільно стікала – так процес відціджування піде швидше.
Коли побачимо, що сироватка більше не відділяється, розводимо розсіл. Для нього можна використовувати сироватку, що залишилася від створоженного молока або взяти кип’ячену воду. У будь-якому випадку на 1 літр рідини кладемо 1 ст.л. солі.
Дістаємо сулугуні з марлі і перекладаємо в розсіл. Ми залишаємо його так на 6 годин – за цей час він вбере в себе необхідну кількість солі.
Готовий сир сулугуні виймаємо, обтирає і зберігаємо в холодильнику, як зазвичай.
Але як зробити в домашніх умовах продукт повного циклу з плавленням після витримування в розсолі? Не так складно, як здається на перший погляд.
Рецепт сиру сулугуні з плавленням
Інгредієнти для сиру
- Молоко сільське – 3 л;
- Пепсин – на кінчику ножа;
Для розсолу (на один раз)
- Вода або сироватка – 2 л;
- Сіль – 2 ст.л.
Приготування сиру сулугуні
- Ставимо на плиту молоко прогріватися до 40 ° С і в іншому посуді розводимо в 30 мл холодного молока або води пепсин до повного розчинення.
- Як тільки молоко досягне потрібної температури, знімаємо його і вливаємо пепсин. Акуратно перемішуємо і залишаємо на півгодини, щоб фермент подіяв.
- Перевіряємо, що вийшло – поверхню молока повинна злегка пружинити. Якщо так, розрізаємо його на невеликі шматки – це допоможе краще відходити сироватці.
- Знову залишаємо все на 15 хвилин, перемішуємо і шумівкою відкидаємо сирну масу на застелений марлею друшляк.
- Віджимаємо сир і даємо йому стекти протягом години. Тим часом готуємо розсіл.
- З плином часу вже щільний сир розгортаємо і занурюємо в розсіл. Тримаємо його там не менше 4-5 годин для дозрівання при кімнатній температурі.
- Дістаємо сулугуні і ріжемо на кубики.
- У каструлю наливаємо гарячу воду або прогреваем кип’ячену до 60 ° С і занурюємо в неї шматки сиру – вони повинні бути ледь покриті.
- Потихеньку шматки почнуть плавитися, а ми в цей час перемішуємо їх дерев’яною ложкою. Робити це варто до тих пір, поки маса не стане пластичною і однорідною.
- Тепер ми вже не заважаємо, але розтягуємо сир для досягнення шаруватої текстури. Робимо це, поки консистенція нас не влаштує.
Перекладаємо сир в форму – це може бути і друшляк, і сито, щоб сироватка вільно відокремлювалася. Ми залишаємо на годину і готуємо ще один розсіл. Робимо його в тій же пропорції, що і попередній.
Занурюємо в нього головку сулугуні і залишаємо на 6 годин. Після закінчення часу перед нами буде чудовий домашній сир!
Тепер ви знаєте кілька рецептів того, як зробити сир сулугуні в домашніх умовах. Вибираємо той спосіб, який здається найбільш підходящим і пробуємо приготувати прекрасний і корисний продукт своїми руками. Друзі та рідні це оцінять!
І ще корисна інформація про сир, яка Вам може знадобиться:
Правильне зберігання домашнього сиру в холодильнику