Як не дивно, але саме в дитячому саду примхлива до їжі дітвора стає всеїдною і потім переводить маму проханнями готувати «як в садку».
Особливо люблять малюки дитсадкові коржі, саме такі ми сьогодні і спробуємо спекти, а ось як приготувати пишні оладки на ряжанка – докладніше далі. Їх нескладно постряпать, тому вдома ви впораєтеся з цим завданням на ура, ніж та голодних бешкетників своїх порадуєте і себе побалуєте.
Чим ряжанка краща за іншу тестової основи
Оладки – частування універсальне, адже піч їх можна на будь-якому кисломолочний продукт, більш того, приготувати їх смачними можна навіть на воді! Однак саме ряжанка робить звичайні борошняні коржики дивно повітряними, апетитними і ароматними. А все – завдяки унікальній технології отримання цього продукту, що своїм корінням сягає в далеке минуле.
Так, коров’яче молоко нагрівають і довго томят, не даючи йому закипіти, від чого воно стає кремово-рожевим і набуває чудовий присмак топленого. Саме він і додає домашнім оладки на ряжанка особливу ніжність і улюблені смакові нотки.
Пропонуємо спробувати замісити тісто на оладки з розпушувачем і дріжджами, а потім порівняти обидва варіанти улюбленого частування – і вибрати для себе найкращий.
Улюблені оладки на ряжанка: класичний рецепт
Складові
- Борошно пшеничне – 250 г + –
- Ряжанка (будь-якої жирності) – 500 мл + –
- Яйця курячі середні – 2 шт. + –
- Цукор-пісок білий – 1-2 ст.л. + –
- Розпушувач – 1 ч.л. + –
- Сіль – 1/3 ч.л. + –
- Рослинна олія – 3-4 ст.л. + –
Як приготувати смачні оладки на ряжанка будинку
Передбачається, що борошно в млинцевому тесті буде вищого сорту. Але, при бажанні, її ви можете повністю замінити житній або використовувати в рівних пропорціях з високосортної (50:50) – це зробить ситне частування ще й максимально корисним.
Розпушувач кондитерський в нашому рецепті також можна замінити: якщо любите содові оладки, тоді кладіть в тісто соду (в тій же кількості, в якому додається розпушувач). Масло для смаження беремо будь неароматизоване. Ступінь солодощі тесту – як то кажуть, справа смаку.
- Нам знадобиться глибока миска, в яку ми спочатку виливаємо ряжанку. Щоб вона максимально розкрила свій смак – витягаємо її з холодильника за годину до початку готування.
- Окремо розбиваємо яйця, підсолоджують і солимо їх, потім збовтуємо виделкою до однорідності.
- Тепер з’єднуємо солодко-солону яєчну суміш з ряжанкою, підсипає розпушувач.
- В кінці вводимо борошно: всю відразу вводити не треба – краще спочатку додати 2/3 заготовленого кількості і перемішати. Тісто по консистенції має нагадувати густу сметану. Якщо ж воно вийшло дуже рідким і стікає з ложки – потрібно ще додати в нього муки, вводячи її поступово, по столовій ложці.
- Випічка оладок – справа швидке і нескладне. Розігрів сковороду на вогні максимальної сили, зменшуємо його в половину, ллємо 1-2 ст.л. масла (в залежності від діаметра посуду) і викладаємо столовою ложкою першу партію тесту.
- Як тільки нижня сторона зарум’яниться в маслі, а з верхньої зникне вологий блиск – оладки можна перевертати. Допікаємо їх 1-2 хвилини до рум’яної, знімаємо, знову беремося за тісто.
Якщо дотримуватися класичної технології, то домашні оладки на ряжанка за цим рецептом вийдуть пишними і ароматними. Але «прямо з печі» є їх не можна – надто гаряча випічка втрачає пишність, та й корисною її теж не назвеш, особливо для дітей.
Краще потерпіти 5 хвилин, поки скипить чайник, і вже тоді насолоджуватися смаком улюбленого домашнього частування.
Як спекти оладки на ряжанка: поради до рецептом
- Тим, хто не любить смажити оладки на олії, пропонуємо додати його в тісто – досить буде 3 ст.л. В цьому випадку змастити сковороду потрібно буде лише одного разу, під першу партію оладок, і то, якщо вона без антипригарного покриття;
- Якщо ж більше до душі – класичний спосіб випічки пишних коржів, тоді масло потрібно буде наливати в міру його витрачання, щоб Сковорода не залишалася сухою.
Читайте ще схожі записи:
Оладки на дріжджах і кефірі
Оладки на ряжанка без яєць своїми руками
А цей варіант пишних пшеничних коржів до сніданку особливо припаде до смаку вегетаріанцям. Яйця для їх приготування не знадобляться, але, при цьому, оладки вийдуть традиційно смачними і ніжними.
Складові
- Ряжанка – 300 мл;
- Борошно пшеничне – близько 2 ст .;
- Цукровий пісок – 3 ст.л .;
- Дріжджі сухі – 1 пакетик;
- Сіль дрібна – 0,5 ч.л .;
- Олія соняшникова – 3 ст.л.
Як зробити пишні оладки на ряжанка своїми руками
На дріжджах коржі виходять повітряними, але якщо робити їх з пропущеної через дрібне сито борошна, то вони стануть ще більш м’якими.
- Отже, в просіяне борошно вливаємо трохи теплий кисломолочний продукт і відразу ж заправляємо суміш сухими дріжджами. Їх не потрібно окремо розводити в теплій воді – це набагато простіше і зручніше, ніж при роботі з пресованими дріжджами.
Щоб отримати пісне блюдо – ряжанку можна замінити такою ж кількістю води, краще всього газованої.
- Розмаїття заради в оладки можна класти пропарений родзинки, цукати, терту м’якоть яблука, солодкої гарбуза або в’ялений інжир.
- В кінці, в млинцеве тісто додаємо цукор і сіль, все заважаємо до однорідності. Накривши ємність плівкою або добре прилягає кришкою, відправляємо тестову масу на оладки в тепло десь на півгодини. Якщо тесту за цей час стане в два рази більше – значить, можна приступати до випікання цих самих оладок.
Щоб коржі вийшли пишними, піднялося тісто ні в якому разі не можна перемішувати – набираємо його потроху і викладаємо невеликими частинами на сковорідку, в розігріте масло, і печемо з двох сторін, як зазвичай.
Бажання нагодувати дітвору і чоловіка смачним і ситним сніданком зовсім не обов’язково має щоразу боляче «бити по кишені». У кризові дні, коли грошей в гаманці тільки на проїзд – здорово виручать пишні оладки на ряжанка, зліплені своїми руками за лічені хвилини.
Якщо ж режим «суворої економії» скасовано, то приготовлені коржі можна присмачити вершками, найніжнішим шоколадним соусом або домашньої карамеллю. Якщо є можливість звичайне частування без особливих зусиль перетворити в вишуканий десерт, то чому б нею не скористатися? Улюблені їдці від таких кулінарних експериментів будуть в захваті!