Як смачно запекти кабачки в духовці

kabachki-zapechennye-v-duxovke-22
Готувати одночасно неймовірно смачні, корисні для здоров’я і доступні для бюджету страви цілком під силу будь-якій сім’ї.

Кабачки, запечені в духовці – одне з тих простих страв, які подобаються всім за свій ніжний смак і аромат, а в розпал сезону овоч коштує так дешево, що експериментувати з його приготуванням можна хоч кожен день! Ми пропонуємо вам два найкращих і улюблених багатьма рецепта, які сміливо можна видозмінювати на свій розсуд і доповнювати новими інгредієнтами.

Як смачно запекти кабачки в духовці

Страви з кабачків – це не завжди прісна овочева закуска. З цього молодого плода можна приготувати і справжнісінький ситний обід, який буде відрізнятися і незвичайною подачею, і новими гастрономічними відчуттями для всіх ваших домашніх!

Калорійність у запечених кабачків дуже невисока, що робить овоч безцінним продуктом для прихильників здорового харчування і тих, хто ретельно стежить за своєю вагою.

Зазвичай всі звикли, що молоді кабачки хороші лише в якості додаткового інгредієнта в овочевому соте або для ніжних дитячих оладок – далі фантазії рідко вистачає, а даремно! Відео відомих світових кулінарів доводять, що навіть з такого скромного овоча можна зварганити повноцінний вишукану вечерю.

Для цього просто потрібно запекти кабачок в духовці – цілком, в рукаві, кружечками або ж половинками.

Як смачно запекти кабачки в духовці

  • Для запікання цілого кабачка варто вибирати тільки молоді плоди – так страва вийде соковитим і ароматним, а його текстура буде особливо приємною для наших смакових рецепторів у роті.
  • В рукаві можна запікати не самі свіжі овочі, щоб поліпшити зовнішній вигляд і якість страви.
  • До печеним кабачкам відмінно підходять найрізноманітніші соуси, які вдало доповнюють обід і роблять його більш ситним. Окремо можна виділити вершкові, сирні, часникові заправки – в їх обрамленні навіть «голий» запечений кабачок і виглядає, і їсть зовсім інакше.
  • Не шкодуйте для цього блюда і свіжої зелені, перцю і улюблених прянощів – пікантна нотка піде молодому плоду на користь, але тільки не перестарайтеся, щоб не «забити» смак самого кабачка.

Кабачки, запечені в духовці з овочами

Кабачки, запечені в духовці з овочами - домашній рецепт

Складові

  • Кабачки – 2 шт. + –
  • Картопля – 4-5 шт. + –
  • Майонез – 3 ст.л. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка + –
  • Часник – 2 зубчики + –
  • Кріп (петрушка) – 1 пучок + –
  • Чорний перець – 1 \ 2 ч.л. + –
  • Сіль – за смаком + –

Як можна швидко і смачно запекти кабачки в духовці з картоплею

  1. Молоді плоди промиваємо під проточною водою і зрізаємо з них «попки». Якщо овочі ніжні і пружні, то шкірку з них можна не зрізати. Якщо використовуєте старий кабачок з загрубілі шкіркою, то її краще попередньо видалити. Нарізаємо кабачки тонкими кружальцями.
  2. Картопля очищаємо від шкірки, промиваємо і також тонкими кружальцями акуратно шаткуємо всі коренеплоди. Головку цибулі задіємо подібним чином: зріжемо суху шкірку, обмиємо під краном і наріжемо кільцями.
  3. У невеликій піалі зробимо соус для заправки: для цього додамо майонез і видавив в нього 2-3 часникових зубчики. Розмішаємо суміш і прісиплем сіллю і чорним перцем. Промиту і дрібно посічену зеленушку всипаємо в нашу миску з соусом і все гарненько розмішуємо.
  4. Дістаємо зручну тару для запікання в духовці – підійде і овальна, і кругла, і квадратна форма. Змащуємо її олією, після чого на денце красиво викладаємо гуртки картоплі. Поверх них розкладемо цибулька, а вже верхнім шаром – кабачки. Заливаємо форму часниковим майонезом і розрівнюємо ложкою або лопаткою.
  5. У розігріту духовку поміщаємо нашу форму з кабачками і картоплею і залишаємо там до готовності – нарізані бульби внизу повинні стати м’якими і ніжними, просочившись стікає зверху соком і парою, а кабачки, навпаки, покриються апетитною скоринкою.

Подавати на стіл блюдо краще гарячим прямо в формі для випікання, уклавши на стільницю дощечку або спеціальну підставку. А в розпал овочевого сезону неодмінно спробуйте зробити такий обід з молодих овочів – байдужим не залишиться ніхто!

Кабачки, запечені в духовці половинками

Складові

  • Кабачки – 3 шт .;
  • Цибуля ріпчаста – 1 середня головка;
  • Свіжа зелень – 1 пучок;
  • Вершки – 0,5 склянки;
  • Сир твердий – 70-80 г;
  • Перець чорний мелений – за смаком;
  • Сіль.

Як приготувати і запекти половинки кабачків

  1. Кабачки промиваємо, зрізаємо шкірку зі старих плодів, а от молоді з нового врожаю можна залишити неочищеними. Зрізаємо з овочів кінчики і половину гострим ножем.
  2. Вирізаємо з кожної половинки серединку – не надто глибоко, щоб більша частина м’якоті залишилася у плода всередині. Ріпчасту цибулю очищуємо від шкірки і шаткуємо нетовстими полуколечкамі.
  3. Виймаємо і ставимо на стіл зручну форму, в якій будемо запікати кабачки. У неї укладаємо тісним рядом наші половинки овоча з невеликим поглибленням всередині, а в нього кладемо тонкі пластинки лука.
  4. Дрібненько кришимо промиту зелень, виливаємо в чашу або невелику миску наші вершки. Змішуємо їх з зеленушкой, сіллю і перцем. Заливаємо рідиною кабачки в формі. Вони не повинні повністю «з головою» занурюватися в соус.
  5. Сирок тремо на тертці з великими отворами і присипаємо зверху стирчать з вершків «шапочки» кабачків. При бажанні ви можете начинити кабачки чим завгодно – фаршем, іншими овочами. Також вершки можна замінити на сметану або навіть майонез.
  6. Розігріваємо духову шафу і відправляємо в нього наші кабачки. Чекаємо, поки вони приготуються, а нагорі страви утворюється приваблива вершково-сирна рум’яна кірочка. Після цього витягуємо їх духовки форму і розкладаємо овочі порційно – по одній половинці в тарілку.

Як приготувати і запекти половинки кабачків

Відмінно до цього рецепту підходить часник – можна видавити 2-3 зубки в вершкову масу, щоб зробити обід духмяний і смачний. Такі кабачки, запечені в духовці – це відмінний варіант навіть для святкового столу, оскільки блюдо можна красиво прикрасити і подати, зробивши його своїм фірмовим шедевром.

Смачного!