При варінні каші з коханою крупи іноді доводиться стикатися з такою неприємністю, як злипання зерен, що погіршує смак і вигляд страви. Однак якщо гречку в сирому вигляді обсмажити на сухій сковороді перед основною цим в воді, вона стане розсипчастою і придбає приємний горіховий присмак. Додатковий клопіт можуть здатися зайвими, але спробувавши цей незвичайний спосіб готування гарніру, вже не захочеться робити його так, як раніше.
Пропонований спосіб обробки сирої крупи допомагає додатково продезінфікувати її, адже висока температура – відмінний антисептик. Таким чином можна врятувати крупу, яка перебувала в приміщенні з підвищеною вологістю і зберігати яку довго не можна. Підсмажування на сухий добре розігрітій сковорідці поверне їй первісну хрусткость і крихкість.
Ми розповімо, як смачно посмажити гречку на сковороді сиру, а також запропонуємо оригінальний спосіб підсмажування вареного продукту, щоб зробити його ще більш ситним і корисним.
Як смажити сиру гречку на сковороді
Складові
- Гречка сира – + –
- Рослинна олія – + –
Як посмажити гречку на сковороді в домашніх умовах
Готувати таким способом зелену гречку не має сенсу – при варінні у воді або на пару вона все одно не вийде розсипчастою.
Нам знадобиться прокаленная в промислових умовах крупа коричневого кольору. Відправляти на сковорідку велику кількість корисних зерен не варто, адже після такої обробки вони не будуть довго зберігатися.
- Гарненько нагріваємо чавунну сковорідку на максимальному вогні. Якщо немає в господарстві такої посудини, підійде будь-яка інша з товстим дном.
- Висипаємо на дно сиру гречку. Щоб отримати в результаті максимально розсипчастий продукт, присмачуємо його маслом соняшнику і ретельно заважаємо.
- Прожарювати крупу потрібно протягом 5 хвилин на вогні середньої інтенсивності, не забуваючи її при цьому періодично заважати.
Щоб до мінімуму звести калорійність готового гарніру, можна прожарювати крупу і без масла. У такому випадку час смаження її збільшується вдвічі.
- Оброблену високою температурою гречку відправляємо в кипляче воду. Піну, яка з’явиться на водній поверхні, потрібно акуратно зібрати і видалити разом із зайвою рідиною. Води повинно залишитися стільки, щоб її рівень був вище крупи на два пальця. Варимо її до розм’якшення, не забувши посолити.
Розсипчасту кашу можна подавати і як самостійне частування, і як гарнір до тушкованого з ароматними травами м’яса або запеченої риби – кому як більше подобається. Гречка хороша в будь-який «компанії»!
Як посмажити гречку на сковороді: рецепт з цибулею
Овочі здатні перетворити гречану кашу в надзвичайно ароматне і ще більш корисну страву. У цьому рецепті, який порадує всіх вегетаріанців і ідеально підходить для пісних днів, передбачається підсмажування вже відвареної в підсоленій воді гречки.
Складові
- Крупа гречки – 1,5 ст.
- Лук середнього розміру – 2 головки.
- Морква – 2 середніх коренеплоду.
- Масло соняшнику – 2-3 ст.л.
- Перець чорний мелений – 1/3 ч.л.
- Паприка мелена – 1/3 ч.л.
- Прованські трави – за смаком.
- Сіль за смаком.
Оригінальний рецепт гречки, обсмаженої на сковороді з овочами
- Для початку потрібно почистити овочі і подрібнити їх на дрібні кубики. Морквину можна потерти на тертці з великими дірками, скоротивши час готування.
- Наливаємо на сковорідку масло, трохи підігріваємо його і акуратно висипаємо подрібнені овочі. Їх підсмажуємо до золотистого, не накриваючи. На це нам знадобиться всього 5-7 хвилин.
Готові овочі отставляем і приділяємо увагу гречаній крупі. Варити її до повного розм’якшення зерен не треба – вони повинні залишитися трохи твердими, але рідини при цьому в каші вже бути не повинно. Щоб вона вийшла потрібного ступеня готовності, відправляючи її на вогонь варитися, води потрібно лити в пропорції 1: 2, тобто трохи менше, ніж зазвичай. Солі кладемо половину норми – решту додамо пізніше.
- Варену крупу з’єднуємо з готовими овочами і підсмажуємо в тому ж маслі, що і цибуля з морквою. Час готування – до 10 хвилин. За 2-3 хвилини до кінця процесу додаємо в блюдо приправи і ще подсаливаем.
Консистенція готового гарніру повинна вийти розсипчастою з приємним овочевим ароматом. При бажанні, можна додавати в нього інші улюблені прянощі – від цього воно тільки стане смачніше.
Будь-яке, навіть саме звичайне блюдо можна перетворити в оригінальне частування з незвичайними смаковими нотками. Якщо мама знає, як посмажити гречку на сковороді в домашніх умовах смачно, з годівлею дітей більше не буде проблем. Малюки самі будуть замовляти «чорну кашку» і уплітати її за обидві щоки, отримуючи потрібні зростаючому організму вітаміни, якими вона так багата! ..