Як різати картоплю кубиками

Всім відомо: «Як ви яхту назвете, так вона і попливе», так само і з інгредієнтами – смак страви безпосередньо залежить від способу їх підготовки.

У Нетом майстер-класі розберемося, як правильно різати картоплю кубиками, адже приготування страви з цього коренеплоду буде актуальним в будь-який час року. Представлена ​​техніка нарізки задоволена проста, так що впорається навіть дитина, а ви зможете похвалитися ідеальної форми картопляними кубиками.

Картопля, картопелька і навіть бульба – все це назви найулюбленішого і шанованого овоча в нашій країні. Жодне застілля не обходиться без картоплі, скільки б різноманітних страв не було присутнє на святковому столі. А про наш повсякденний раціон харчування не доводиться говорити і зовсім, адже картопля ми справді вважаємо другим хлібом.

Але картопля не завжди мав таку популярність. Існувала думка, що картопляний отрута призводить до смертельних хвороб, тому європейці до останнього не хотіли визнавати цей овоч. Причиною недовіри послужила легенда про те, що перший коренеплід проріс на могилі дочки царя Мармеса, а вона, судячи з історичних фактів, була жінкою легкої поведінки.

Однак, в даний час будь-яка кухня світу включає величезну кількість страв з картоплі, починаючи від гарячих страв і закінчуючи десертами. Картопля подають окремо, як гарнір до м’яса або риби, він відмінно поєднується з овочами, служить дуже смачною і ситної начинкою, а так же сам нерідко виступає в фаршированому вигляді – варіантів виконання ціле безліч на будь-який смак і колір, як говориться.

Поради щодо застосування в кулінарії

На цю тему можна написати цілу дисертацію, але ми зупинимося на самому цікавому.

  • Варити картопля краще в шкірці, щоб максимально зберегти в ньому корисні речовини. А для збереження вітаміну С в картоплі, просто додайте при його варінні трохи соняшникової олії.
  • Використовуйте для відварювання картоплі емальований посуд, так як в жерстяній і мідному посуді він втрачає вітамін С.
  • Позеленілі і пророслі бульби картоплі містять шкідливу речовину солонін, тому їх треба ретельно очистити перед подальшим використанням.
  • Додайте в каструлю з відварюють картоплею зубчик часнику, лавровий лист або очищену цибулину. Це значно покращить смак картоплі і позбавить від неприємного запаху під час варіння.

Способи нарізання картоплі

У нарізці картоплі є свої секрети: від варіанту подрібнення залежить не просто смак картоплі, а й кінцевий успіх приготованого вами страви. У будь-якій кулінарній книзі можна знайти і прості (кубики, соломка, брусочки, дольки, кружечки), і складні (барила, стружки, спіралі, часничком, кульки) способи нарізування картоплі.

Різання можна здійснювати як ножем, так і спеціальної овочерізки – по суті та ж сама терка, тільки більш функціональна. Використовуючи хорошу овощерезку, можна значно скоротити час приготування основного блюда, вона допоможе швидко отримати кубики, і брусочки і навіть овочеву стружку.

Крім того, застосування такого кухонного агрегату зменшить ймовірність отримання травми від гострого ножа.

Нарізка картоплі кубиками

Цей вид нарізки сирого або відвареної картоплі є найбільш простим і зрозумілим.

  • Картопля, нарізаний великими кубиками (З розміром сторони до 2.5 см), частіше за все використовують для приготування тушкованих страв і супів;
  • Середні кубики (З розміром сторони до 1.5 см) – для смаження і запіканок;
  • маленькі кубики (З розміром сторони до 0.5 см) – для салатів і вінегретів.

На фото нижче можна розглянути, як поетапно підготувати кубики необхідного нам розміру для приготування того чи іншого блюда.

Як правильно нарізати картоплю кубиками

Кухонні важливі дрібниці

Дмитро ВашарінСтатьі автора

kak-rezat-kartoshku-kubikami.7
kak-rezat-kartoshku-kubikami.7

Складові

  • Картопля – + –

Приготування

ФУЛЛСАЙЗ MEDIUM

Для нарізування нам знадобиться очищений від шкірки і промитий під струменем холодної води картопля, а так же обробна дошка і гострий ніж.

Далі робимо два невеликих симетричних зрізу сторін коренеплоду. Так ми доб’ємося максимальної стійкості картоплі на дошці, що дозволить отримати кубики потрібного розміру і правильної форми.


  • Починаємо нарізати нашу картопельку на пластини необхідної товщини (в залежності від поставленого завдання), притримуючи коренеплід вільною рукою.

    Не забуваємо про безпеку рук – підгинаємо кінчики пальців асистуючої руки, щоб уникнути випадкових порізів.


  • Складаємо отримані часточки один на одного стопкою і нарізаємо їх уздовж брусочками (соломкою) тієї ж товщини, що і нарізані пластини.

    Якщо картоплина велика, то можна розділити кружечки на дві-три частини і різати їх на брусочки по черзі.


  • Як бачите, через округлості коренеплоду, брусочки виходять різної довжини і форми. Це не має значення, якщо вам потрібні кубики для супу, наприклад, або для варіння в молоці.
    А що робити, якщо форма картопляних кубиків повинна бути ідеальною?


  • Для нарізки ідеально рівних кубиків складаємо брусочки один до одного і відсікаємо ножем неначе під лінійку нерівні кінці. Їх ми можемо запросто використовувати для приготування якого-небудь іншого блюда або просто заморозити.


  • Нарізаємо отримані брусочки поперек на кубики потрібного розміру.


  • Найпростішим і результативним способом отримання картопляних кубиків є переказ картоплі правильно геометричної форми ще на першому етапі нарізки коренеплоду. А вже отримати ідеальної форми кубики з квадрата не складе труднощів навіть самому недосвідченому кулінари.