У кожної сім’ї є улюблені сімейні страви, що викликають неприкритий ентузіазм в будь-який час доби – з ранку до вечора. Саме таким сімейним блюдом є млинці на кислому молоці, рецепт яких може значно змінюватися, виходячи з особистого досвіду кулінара. Ці домашні борошняні вироби ніколи не набридають, мають дуже приємну кислинку, а при їх поїданні апетит тільки прибуває!
Тонкі млинці з кислого молока володіють ніжністю і особливою м’якістю, а смаком нагадують дріжджові. Раз спробувавши приготувати млинці на кислому молоці, ви станете їх шанувальником на все життя! Давайте розглянемо класичний рецепт, і рецепти млинців без яєць і без соди.
Тонкі млинці на кислим молоком – рецепт класичний
- Молоко кисле – 2 склянки;
- Яйце куряче – 2 шт .;
- Цукор – 0,5 склянки або за смаком;
- Борошно пшеничне, в / сорту – 1,5 склянки;
- Масло рослинне рафіноване – 2 ст.л .;
- Сіль – пару пучок;
- Ванільний цукор – 0,5 пакетика.
- Для повноцінного розчинення цукру, змішуємо його з яйцями в чаші міксера на малій швидкості.
- У яєчну масу вливаємо кисле молочко, всипаємо цукор з ваніллю і міксерного лопатями перемішуємо.
- Тепер втручаємося порційно борошно – до однорідного стану тесту, що нагадує рідку сметану.
- У вже гладкий рідкий заміс втручаємося масло.
- Перший блінец смажимо на прокаленной з маслом сковороді. Наступні блінюшкі готуємо вже без додаткового масла – воно вже присутній в тесті!
Кожен обсмажений з двох сторін млинець просочуємо вершковим маслом, звертаємо або в трикутник, або в трубочку, або начиняє чимось смачненьким. А можна просто поласувати зі згущеним молоком і чаєм.
Млинці на кислому молоці, рецепт без соди
Соду в тісто кладуть для ідеальної легкості виробів. З’єднуючись з кислотою кислого молока, сода сприяє насиченню тесту вуглекислим газом, і воно починає пузиритися. Чим можна замінити соду, щоб борошняні вироби були повітряними? Правильно – білками!
Для наших фантастично смачних і тонких млинців нам буде потрібно: 2 склянки кислого молока; 2 склянки борошна; 5 яєць; 2-3 ст.л. цукру; чверть ч.л. солі; по 2 ст.л. розтопленого вершкового і рослинного масел.
Особливість замісу тіста для цих відмінних млинців складається в присутності в ньому збитих білків курячих яєць. Вони найостаннішими втручаються в тісто – рухами ложки знизу вгору.
- На першому етапі замішування тіста з’єднуємо збиті з цукром жовтки з розтопленим (теплим) вершковим маслом. В цей мікс всипаємо 3 столові ложки борошна і добиваємося однорідності складу.
- На другому етапі вливаємо в жовтковий заміс кисле молочко і вспушіваем віночком міксера. Всипаємо решту борошна і все перетираємо віночком до гладкої одноманітності. В останню чергу втручаємося рослинне масло.
- Окремо збиваємо білки, але не до стійкої щільної піни, а для м’якої шапочки. Втручаємося білки в тісто ложкою в напрямку знизу вгору. Добиваємося однорідності млинцевій суміші.
- обсмажуємо перший млинець на сковорідці, змащеній олією або шматочком несолоного сала, з двох сторін. Далі вже дно Сковорода не змащуємо.
Подаємо зі сметаною. Десертний соус – ще краще! Найпростіший десертний соус – суміш сметани зі згущеним молоком або з варенням.
Два відеорецепти тесту для млинців від шеф кухаря нашого сайту
У кухарчуком є безліч перевірених рецептів млинців, які ви можете знайти в відео або на нашому сайті.
Млинці домашні на кислому молоці, рецепт без яєць
Складові
- Молоко кисле – 600 мл + –
- Сода – 0,5 ч.л. + –
- Сіль – 0,5 ч.л. + –
- Цукор – 2-3 ст. л. + –
- Рослинна олія, дезодорована, без запаху – + –
- Борошно пшеничне – + –
Покрокове приготування млинців на кислому молоці
Рецепт млинців на кислому молоці без соди без зусиль можна поправити і приготувати млинцеву суміш для оладок. Оладки на скисле молоці готуються без соди по таким же канонам і виходять в результаті пишними і ніжними. Т. е. Ми замішуємо тісто для оладок як зазвичай, тільки білки збиваємо до стійкої піни і втручається в тісто на заключному етапі. Бувають дні, коли дуже хочеться покуштувати млинців до чаю, а яєць в холодильнику немає. Цей рецепт як раз для таких випадків. Він також підійде для людей, у яких алергія на яйця, а також для переконаних вегетаріанців. Головна особливість цього рецепта – це підігрів молока. Підігрівати рідину потрібно на повільному вогні.
- Ставимо глибоку каструльку з кислим молоком на вогонь, чекаємо його легкого підігріву, додаємо соду і розчиняємо її в молоці.
- Бачимо бурхливу реакцію, всипаємо цукор і солимо. Всі компоненти з’єднуємо інтенсивним перемішуванням і знімаємо з вогню.
- Перегрівати молоко не можна, максимальна температура не повинна перевищувати 35-40 градусів.
- У тепле молоко порційно засипаємо просіяне борошно і збиваємо вінчиком до повного зникнення грудочок, домагаючись однорідної консистенції. Плинність замісу повинна нагадувати рідку сметану – тісто має вільно розтікатися по дну сковороди.
Розігріваємо сковорідку, наливаємо трохи маслом, розподіляємо його по поверхні і починаємо піч наші млинці на кислому молочкае. Витримуємо сковороду дуже гарячою, а вироби випікаємо швидко.
Подаємо до чаю зі сметаною, медом або варенням.
Секрети смачних млинців на кислому молоці
Секрет I
Перед додаванням борошна до рідкої складової, неодмінно просійте її, тримаючи сито вище над мискою. Збагачена киснем борошно дає пишність і легкість виробам.
Секрет II
Скисле молоко злегка підігрійте на вогні, а яйця використовуйте тільки кімнатної температури. Якщо ви додаєте збиті білки замість соди, то їх теж не потрібно охолоджувати!
Секрет III
Найкраща сковорода для випікання тонких млинців – чавунна. Вона рівномірно прогрівається і повільно остигає! Сковорода повинна прогріватися на малому вогні, тому поставте її на вогонь заздалегідь.
Секрет IV
Перевертайте млинці широкої лопаткою, допомагаючи собі рукою. Шкіру від опіків захищайте спеціальної кулінарної рукавичкою.
Секрет V
C кожним млинцем сковорідка все більше прогрівається, а тому час приготування наступного скорочується. Враховуйте цей нюанс і не відходьте від сковороди. Досить дочекатися золотистого кольору одного боку, щоб відразу ж перевернути млинець на іншу!
Гірка тонких млинців на блюді – це ознака теплого та дружнього будинку. Млинці на кислому молоці, рецепт яких так легко реалізувати, наповнить ваш будинок знайомим ароматом дитинства – адже млинці так здорово пахнуть!