Як приготувати сливову аджику на зиму

Аджика з слив на зиму
Незважаючи на те, що до періоду збору стиглих плодів ще залишилося далеко, незайвим буде вже зараз намітити план на їх раціональне використання. Грамотно розпорядитися шикарним сливовим урожаєм допоможе аджика зі слив на зиму, рецепт якої ми сьогодні хочемо запропонувати в трьох різних варіаціях на будь-який смак. Ця ароматна добавка відмінно поєднується і з рибними, і з овочевими, і з м’ясними стравами, підходить до пасти і рису, а також чудово підкреслює смак курки.

Походженням аджики ми зобов’язані кавказьким майстрам кухні. Саме з гір до нас прийшла ця чудова гостра заправка, традиційний рецепт якої включає в себе море часнику, перцю і велика кількість зелені. Однак в наших широтах даний продукт зазнав деякі модифікації і часто став включати в себе томати в якості основи. Але мало кому відомо, що і ароматна кисла слива є відмінним продуктом для такого роду приправи.

Аджика з сливами має оригінальний кисло-солодким смаком з пряною гіркуватістю і відмінно впишеться в асортимент ваших зимових заготовок і ясно стане найулюбленішою приправою чоловічої половини вашого будинку.

Гостра аджика з сливи на зиму

Гостра аджика з сливи на зиму - домашній рецепт

Складові

  • Болгарський перець червоний – 1-2 шт. + –
  • Кмин – 1/2 ч.л. + –
  • Стиглі сливи – 2 кг + –
  • Сіль – 3-4 ст.л. з верхом + –
  • Часник – 6-8 головок + –
  • Перець пекучий – 3 стручки + –
  • Кропова зелень – 100-150 г + –
  • Листя петрушки або кінзи – 100-150 г + –
  • Зелень базиліка – 50-80 г + –
  • Цукор-пісок білий – 220 г + –
  • Паста-томат – 50 г + –
  • Чорний перець – + –

Як приготувати аджику з слив

Цілий калейдоскоп смаків уклала в собі ця сливова аджика. Рецепт не такий вже й простий, але це легко окупається ні з чим незрівняним ароматом, де гармонійно сплелися солодкість і гіркоту, прянощі і свіжість, кислинка і сіль з характерною для цієї страви гостротою. Справжня насолода для гурманів.

  1. Для початку помиємо всі компоненти, і приступимо до їх чищенні і нарізці.
  2. Сливу перебираємо, поділяємо на половинки і видаляємо кісточки.
  3. Перці ріжемо навпіл і видаляємо семенник з плодоніжками, а потім подрібнюємо на кілька часточок.
  4. Перед тим, як взятися за пекучі перці, надіньте рукавички, інакше у вас будуть горіти руки. Отже, у перцевих стручків відрізаємо верхівки і видаляємо насіння, а потім самі стручки нарізаємо на 2-3 шматочки.
  5. Часник поділяємо на часточки і чистимо від лушпиння.
  6. Всю зелень споліскуємо і кладемо на серветку, щоб позбутися від зайвих крапель.
  7. Тепер беремо м’ясорубку з дрібною сіткою і пропускаємо через машинку сливу, солодкий і пекучий перець, зелень і все змішуємо. Часник же теж потрібно змолоти через м’ясорубку, але в окрему мисочку.
  8. Ставимо варити аджику. Каструлю встановлюємо на плиті, виставляємо середню температуру варіння, доводимо до закипання при постійному помішуванні, а потім всипаємо з масу сіль, цукровий пісок, томатну пасту і прянощі. Все ще раз перемішуємо і знижуємо температуру готування до мінімуму, так що маса не повинна просто нудитися і не повинна вирувати, а бути на межі кипіння.
  9. У такому режимі варитися аджика повинна 20-30 хвилин, після чого викладаємо в неї часник, розподіляємо його рівномірно в сливово-перцевої масі і варимо приправу ще 7-10 хвилин.
  10. Поки готувалася аджика, ми повинні були простерилізувати баночки і кришки. І як тільки аджика приготується, її негайно слід розфасувати по склянці і закатати кришками.
  11. Готові консерви перевертаємо догори дном, укутуємо щільним ковдрою і залишаємо остигати на добу. Зберігати таку аджику слід в погребі чи холодильнику.

Слідуючи інструкції покроково, у вас вийде найкраща сливова аджика.

Домашня аджика зі слив і яблук

Аджика по даним рецептом буде радувати вас взимку своїм оригінальним смаком. Її можна використовувати до різних страв, додавати в якості ароматної заправки в складні супи і підливи, або робити з нею смачний бутерброд! Готувати цю приправу в домашніх умовах досить-таки просто, та й часу багато не потрібно.

Складові

  • Цукровий пісок – 330 г;
  • Велика сіль кухонна – 1,5 ст.л .;
  • Зливи без кісточок – 2 кг;
  • Свіжі томати – 1 кг;
  • Гострий зелений перець – 1-2 стручки;
  • Стиглі яблука (будь-який сорт) – ½ кг
  • Часник – ½ кг;
  • Перець болгарка – ½ кг;
  • Ріпчасту цибулю – ½ кг;

Як приготувати сливову аджику на зиму

Як зробити аджику з слив і яблук

  1. Чисті сливи ріжемо навпіл, видаляємо кістки і ставимо на вогонь, щоб вони зварилися в своєму соку, після чого перетираємо їх через сито, відокремлюючи волокнистість і шкурки.
  2. Томати обдаємо окропом і знімаємо з них шкірку, і яблука також чистимо від шкурок і видаляємо серцевину.
  3. Цибуля ріпчаста чистимо від лушпиння і ріжемо на кілька часточок, а потім разом з чищенням від насіння солодкими і пекучими перцями, томатами і яблуками перекручуємо в м’ясорубці, або подрібнюємо в пюре в блендері.
  4. З’єднуємо в емальованій каструлі сливову і овочеву масу і варимо на малому вогні 2 години, періодично перемішуючи.
  5. Через 120 хвилин вводимо до складу аджики цукор, перекручений часник і сіль і продовжуємо варити аджику ще 45 хвилин.
  6. Готову аджику слід затарить по стерильним банкам або пляшках і герметично закрити кришками.

Аджика «Ткемалі» з сливи і помідор

Цей варіант аджики недаремно носить назву одного з найпопулярніших соусів, адже за своїми смаковими якостями він нагадує класичний ткемалі – дітище грузинських кулінарів і навіть цілком може стати аналогом і повноправним замінником цього продукту в різних стравах.

Складові

  • Болгарський червоний перець – 1 кг;
  • Зливи без кісточок – 1 кг;
  • Помідори – 1 кг;
  • Ріпка-цибуля – 1 головка;
  • Морквина – 1 коренеплід;
  • Пекучий перець зелений і червоний – 2 стручки;
  • Часник – 2 головки;
  • Цукровий пісок – 40 р .;
  • Сіль кам’яна – 20 г;
  • Рафінована олія соняшника – 100 мл .;

adzhika-iz-sliv-na-zimu.jpg3

Як робити аджику зі слив і помідор будинку

  1. Всі продукти моєму і чистимо від насіння, кісточок, морквину – від шкурки, часник і цибулю – від лушпиння, у пекучих перців видаляємо тільки плодоніжки, а насіння залишаємо.
  2. Тепер пропускаємо все через м’ясорубку і змішуємо в пюре-асорті, куди також додаємо масло, цукровий пісок і сіль.
  3. На малому вогні в емальованому тарі варити аджику потрібно 1 годину, періодично помішуючи склад.
  4. Гарячу аджику розливаємо по дрібним стерильним тарам і закочує. Остудивши в теплі баночки догори дном, прибираємо їх в прохолоду на збереження.

Аджика з слив стане відмінною заготівлею на зиму, який би рецепт із запропонованих ви не вибрали. З цією приправою ваш кулінарний талант злетить до захмарних висот, а шлях до серця обранця стане в рази коротше.