Щоб приготувати справжні ласощі для гурманів, пригостити друзів або порадувати близьких, не обов’язково купувати делікатеси в супермаркеті. Сьогодні ми розповімо, як зробити сир камамбер в домашніх умовах, адже це не так складно, довго і багатоетапне, як здається. Цей м’який сир з білою благородною цвіллю з грибним ароматом, має ніжний вершковим смаком і пікантним гоструватим післясмаком.
Навіть недосвідчені у французькій кухні оцінять такий домашній камамбер гідно, а вже якщо врахувати те, що він вийде абсолютно натуральним, без додавання промислових інгредієнтів, що прискорюють і здешевлюють процес його створення, то ціни такого частування не буде!
Інвентар для сиру камамбер
Який же інвентар знадобиться, щоб приготувати в домашніх умовах камамбер?
- Каструля
Обсяг її повинен бути не менше 4 літрів і краще не брати алюмінієву або емальований.
- Форми для сиру
Заздалегідь подбаємо про них. Це пластикові циліндри з безліччю отворів, щоб сироватка вільно відціджують. В ідеалі у них не повинно бути дна, щоб, закриваючи їх то з одного, то з іншого боку ми могли вільно перевертати сир для спрессовиванія.
Кришки також повинні бути з отворами.
- термометр
Він абсолютно необхідний, так як без нього не вийде вводити закваску і цвілевих культуру в потрібний час.
- Пластиковий контейнер
Він знадобиться на завершальному етапі, коли сир треба буде витримувати в холодильнику для заростання цвіллю.
Сировина для камамберу в домашніх умовах
закваска
Крім того, заздалегідь підготуємо мезофільних закваску, молокозсідальної фермент (можна рослинного походження), водний розчин хлориду кальцію 10% і сухі культури цвілі: Penicillium Candidum і Geotrichum Candidum.
Все це можна купити на спеціалізованих сайтах.
молоко
І пам’ятаємо, що саме для цього рецепта краще всього підійде саме пастеризоване молоко. Так як ми не доводимо його до кипіння, будь-яка патогенна мікрофлора, якщо вона є, в ньому не загине.
До того ж ніщо не повинно заважати розвиватися привнесеним ззовні цвілевих культурам – це може повністю зіпсувати смак.
Тепер сміливо приступаємо до приготування!
Як приготувати сир камамбер
Складові
- Молоко – 3 л + –
- Сіль – 2/3 ст.л. + –
- Мезофільна закваска – 75 мл (обсяг в розчині) + –
- Хлорид кальцію (водний розчин 10%) – 10 мл (1 ампула) + –
- Біла цвіль Penicillium Candidum – на кінчику ножа + –
- Цвіль Geotrichum Candidum – на кінчику ножа + –
- Молокозсідальної фермент – 0,1 г + –
Як зробити камамбер в домашніх умовах
Перед тим, як братися за приготування, ретельно промиваємо і обдаємо окропом весь інвентар, щоб не занести в сир сторонню мікрофлору.
- Ставимо на водяну баню пастеризоване молоко і прогріваємо його до 32 ° С.
- Тим часом розчиняємо в 75 мл води мезофільних закваску, якщо у нас порошок або розбавляємо водою до потрібного об’єму, якщо це розчин.
- Коли термометр покаже потрібне значення, вимикаємо вогонь і вливаємо закваску. М’яко перемішуємо і посипаємо поверхню обома видами цвілі. Порошку повинно бути зовсім небагато, навіть менше, ніж ваніліну, приблизно по 1/32 ч.л. кожного.
- Ми залишаємо на 2-3 хвилини, щоб порошок увібрав вологу і перемішуємо декількома рухами зверху вниз, розподіляючи його по всьому об’єму молока.
- Додаємо розчин хлориду кальцію.
- Через 10 хвилин після того, як ми влили закваску, додаємо молокозсідальної фермент. Він також повинен бути розчинений в 50 мл теплої води. Розподіляємо його зверху вниз і залишаємо молоко на 30-40 хвилин.
За цей час воно стане щільним, а поверхня буде пружинити і нагадувати желе.

Тепер потрібно залишити камамбер дозріти. Для цього готуємо пластиковий контейнер. Вниз стелим паперові серветки, ставимо на них підставку з отворами і викладаємо головки сиру.
У міру змочування серветок і виходу зайвої сироватки будемо міняти їх. Кожен день перевертаємо сирну голову, щоб дати цвілі рівномірно покрити його. Через 10-14 днів він повністю повинен бути покритий білою цвіллю.
Після цього загортаємо його в алюмінієву фольгу і залишаємо в холодильнику ще на 3-4 тижні – це час його повного визрівання.
По закінченні цього часу перед нами буде чудовий пікантний сир з чудовим вершковим смаком і білої благородної цвіллю.
Тепер ви знаєте, що зробити сир камамбер в домашніх умовах не так вже й складно – було б бажання! Спробуйте, і напевно друзі і рідні оцінять ваші старання гідно, адже так приємно поласувати запашною скибочкою домашнього сиру.
Додаткова інформація про те, як зберігати сир:
Як правильно і скільки зберігається домашній сир