Як приготувати шарлотку

У цій статті ми розповімо вам про те, як приготувати шарлотку з яблуками – один з найпростіших видів домашньої випічки, улюблений усіма, навіть сидять на дієті, тому що в шарлотці яблук багато, а тесту мало!

як приготувати шарлотку: шматок шарлотки на тарілціУ серпні, яблучний сезон, це чи не щовечірня випічка до чаю на нашому столі, тому що робиться шарлотка дуже просто і досить швидко, а то, що випадково не доїли з вечірнім чаєм, радісно вживається з ранковою кавою. Для шарлотки (садівників і дачників мене зрозуміють!) прекрасно підходять так звані «опадыши» – яблука, що впали з гілки найчастіше в недозрілому, але втрачений через черв’ячками вигляді. Так їх їсти не будеш, а для шарлотки кислі яблучка (навіть дуже кислі!) цілком хороші, і їх все одно нарізати часточками, так що зіпсовані місця з легкістю відрізаються і викидаються. Зрілі яблука, природно, теж не відкидаються.

Вам знадобиться форма для запікання (нагадуємо, що скляні форми для запікання не рекомендується ставити в гарячу духовку, а нам потрібно буде зробити саме це, так що для шарлотки беріть форму металеву або силіконову, до речі, бабусина чавунна глибока сковорода без ручки теж годиться). Форма може бути як роз’ємна, так і нераз’емна, для шарлотки це неважливо.

Потрібно:

Яблука (краще кислі) – близько 1 кілограма

Яйця курячі – 3 штуки

Цукровий пісок – 1 склянка (звичайного розміру, ємністю 200 мл)

Мука пшенична – 1 стакан

Розпушувач тіста – 7-10 грамів (або 0,5 чайної ложки харчової соди «погасити» в 1 столовій ложці оцту)

Маргарин або вершкове масло – зовсім маленький шматочок, щоб змастити форму для випічки (можна змастити і рослинною олією)

Приготування:

як приготувати шарлотку: яблука вимити і нарізатиЯблука потрібно ретельно вимити і порізати невеликими шматочками або часточками. До речі, порада: якщо ви сумніваєтеся в кількості яблук, просто покришіть їх один раз прямо в форму для випічки так, щоб заповнити її майже повністю, залишивши до верхнього краю 1,5-2 сантиметри, потім пересипте в яку-небудь підходящого розміру миску і запам’ятайте, що для шарлотки вам потрібна ось ця повна нарізаних яблук миска. Форму, перед тим як в ній піч, доведеться сполоснути і витерти.

як приготувати шарлотку: змішайте яйця з цукром і розпушувачемВ іншій мисці більшого розміру робимо тісто. Розбиваємо в миску 3 яйця, перемішуємо виделкою білки і жовтки до однорідного стану. Додаємо склянку цукру і розпушувач тесту, все перемішуємо.

як приготувати шарлотку: всипте борошно і перемішайтеВсипаємо в цю ж миску склянку борошна.

як приготувати шарлотку: вийшло негусте тістоЩе раз все ретельно перемішуємо (ложкою, не руками!), виходить некруте (густоти сметани) тісто.

як приготувати шарлотку: всипаємо яблука в тістоВисипаємо в тісто нарізані яблука і перемішуємо так, щоб шматочки яблук вкрилися тестом.

як приготувати шарлотку: змастити маргарином формуФорму для випічки змащуємо маргарином або маслом (або вистилаємо папером для випічки).

як приготувати шарлотку: викласти яблука у формуВикладаємо яблука в тісті у форму для випічки і ложкою рівномірно розподіляємо по всій формі і розрівнюємо поверхню.

як приготувати шарлотку: ставимо форму в духовкуВ добре розігріту духовку (включіть нагрівання / вогонь хвилин за 10-15 до того, як ставити в духовку шарлотку, ми зазвичай включаємо духовку грітися перед тим, як почати робити тісто) на середню висоту або трохи вище встановлюємо деко, на якому стоїть форма з шарлотки.

як приготувати шарлотку: готовність перевіряємо втыканием сірникиВипікаємо близько 30 хвилин (у деяких духовках до 40-45), спочатку хвилин 10 на сильному вогні / нагріванні, потім зменшуємо до мінімуму. Готовність шарлотки перевіряємо за допомогою сірника або дерев’яної зубочистки: відкрийте духовку, злегка висуньте деко, застроміть в центр шарлотки сірник або зубочистку на максимально можливу глибину і відразу витягайте назад. Якщо витягнута з шарлотки сірник або зубочистка чиста, на неї не налипло тісто, значить, шарлотка готова, можна діставати форму з духовки.

як приготувати шарлотку: дайте злегка охолонути у форміКоли ви дістали шарлотку, дайте їй 10-15 хвилин охолонути у формі. «Пройдіться» тонкою дерев’яною лопаткою або тупим ножем уздовж стінок форми з внутрішньої сторони, щоб переконатися, що шарлотка ніде не прилипла.

як приготувати шарлотку: виймаємо з форми і розрізаємоДалі виймаємо шарлотку з форми. Якщо форма роз’ємна, знімаємо бічну стінку і лопаткою зрушуємо шарлотку на дошку. Якщо форма нераз’емна, накриваємо форму з шарлоткою обробною дошкою, беремо цю конструкцію двома руками (використовуйте прихватки, форма все ще гаряча!) і перевертаємо. Знімаємо форму з шарлотки (сподіваємося, всі пам’ятають, як в дитинстві робили пасочки з піску?). Тепер накриваємо перевернуту шарлотку іншою дошкою або плоскою великою тарілкою (тарілку, природно, теж перевернути) і ще раз перевертаємо. Оскільки яблука – продукт вологий, щоб наша шарлотка тут же не відсирів від власного пара, краще відразу розрізати її навпіл або навіть на чверті і дати їй охолонути далі вже в розрізаному вигляді.

Ось і все, тепер ви знаєте, як приготувати шарлотку. Як нам здається, на стіл її краще подавати в холодному, а не в теплому вигляді, але, можливо, ви з нами не погодитеся. Спробуйте і вирішуйте самі, що вам більше подобається.

Призовий рада для тих, хто дочитав до кінця: якщо ваша форма для випічки дуже велика і яблук там явно значно більше кілограма, є два варіанти дій. Варіант перший: заповнюйте форму яблуками не повністю і приблизно на 2/3, до речі, при цьому шарлотка гарантовано не вилізе з форми на деко в процесі випічки. Варіант другий зробіть тісто з 4 яєць, збільшивши на 1/3 склянки кількість цукру і борошна (мабуть, доведеться збільшити і час випічки, товста шарлотка погано пропікається, є ризик, що середина залишиться неповноцінній).