Всупереч заборонам дієтологів і порад фахівців по здоровому харчуванню це блюдо не бажає здавати лідерських позицій за своєю популярністю. Та й як викреслити зі свого раціону улюблені домашні пельмені з оцтом і гірчицею або іншими гострими заправками, якщо вони чудо як добре втамовують апетит? До того ж не так вже й шкідливий розчин однойменної кислоти в якості добавки до улюбленого ласощів, як про нього говорять, якщо пам’ятати про почуття міри.
Сьогоднішній наш пост присвячуємо не так «вушках» з м’ясною начинкою, скільки соусів на гострій оцтової основі. Але перш за все слід з’ясувати, кому слід остерігатися і замінити їх на більш ніжну заправку пельменного делікатесу.
Пельмені з оцтом: користь і шкода
Це популярне м’ясне ласощі, на жаль, не відноситься до категорії корисної їжі. І тісто на борошні із зерен пшениці, і досить калорійна начинка, а головне – оцтова заправка традиційно викликають у дієтологів і всіх прихильником стрункості хвилю протесту.
Правда, до яблучного оцту ставлення більш прихильне, адже цей продукт цілком натуральний – фактично це збродив яблучний сік. Він і апетит стимулює, і з мікробами бореться, і загальний тонус організму підняти може.
А що ж його синтетичний «побратим», який носить те ж ім’я? Краще і зовсім відмовитися від нього, навіть в поєднанні з улюбленими «вушками», замінивши продуктом природного походження. Так що відповідь на питання, чи можна вагітним пельмені з оцтом, відповідь однозначна: цей продукт з раціону без п’яти хвилин мами потрібно виключити. Наслідки порушення цієї заборони – анемія і проблеми з нирками, що дуже ризиковано і для майбутньої матусі, і малюка.
Але якщо вже захотілося гостренького, краще купити яблучний оцет і насолодитися його приємною і безпечною кислинкою в поєднанні з насиченим м’ясним бульйоном, в якому варилися «вушка», або сметаною.
Про те, як їдять пельмені з оцтом і як робити це смачно, читаємо далі і беремо собі на замітку.
Домашні пельмені з оцтом: класичний рецепт
Щоб відчути все багатство смакових відчуттів цього частування, його потрібно їсти свіжим – готові пельмені закладати не в морозилку, а відразу ж в каструлю з окропом. Тісто для пельменів повинне вийти еластичним, але м’яким. Воно швидко вариться, але не «пливе» при цьому. Соус до «вушках» пропонуємо гострий. Щоб пом’якшити його, потрібно додати майонез – стільки ж, скільки і гірчиці.
Складові
- Борошно з зерен пшениці в / с – 3 ст.
- Вода очищена негазована – 0,5 ст.
- Молоко коров’яче свіже – 0,5 ст.
- Яйце курки – 1 шт.
- Сіль – 1 ч.л.
- Філе свинини нежирної – 0,5 кг.
- Перець чорний порошком – 0,5 ч.л.
- Цибуля – 1 середня ріпка.
- Оцет (9%) харчової – 1 ст.л.
- Гірчиця гостра (паста) – 1 ст.л.
- Лист лавра – 1 шт.
- Кріп свіжий зелень – 1 пучок.
Як зробити вдома своїми руками смачні пельмені з оцтом
- Починаємо з тіста: в сіяну борошно додаємо яйце без шкаралупи, заважаємо.
- Занадто густу основу потрібно розбавити молоком і водою, присаливаем.
- Місимо масу, поки вона не стане еластичною і однорідною на дотик. Готове тісто має «відпочити» і дозріти. Ми залишаємо його на півгодини, дбайливо обернувши поліетиленом.
- Зробити начинку просто: знімаємо з цибулини шкірку, ріжемо на кілька частин і відправляємо в м’ясорубку разом з м’ясними шматочками.
- Рубаний фарш заправляємо перцем, солимо, заважаємо.
- Катаємо тісто в пласт, склянкою формуємо гуртки діаметром близько 10 см, кладемо в них по половині чайної ложки м’ясного наповнювача, з’єднуємо краю, а потім – кінці.
- Готові «вушка» відправляємо в підсолений окріп, де вже плаває ароматний листочок лавра, і тримаємо в ньому до закипання і потім ще 2-3 хвилини.
- У склянку бульйону, в якому готувалися «вушка», ллємо харчової оцтовий розчин, додаємо гірчицю.
Останній штрих – дрібно рубана мита зелень. Її розкладаємо по піалах з пельмешками перед відправкою на стіл. Так вона не встигне втратити свою свіжість і чудовий аромат.
Читайте ще схожі записи:
Як робити пельмені в мікрохвильовій печі
Універсальна гостра заправка до пельменів
Складові
- Оцет столовий 9% – 2 ст.л. + –
- Вода без газу – 2 ст.л. + –
- Чорний перець мелений – 1/4 ч.л. + –
- Паприка – 0,5 ч.л. + –
Як приготувати домашній оцет для улюблених пельменів
Принадність такого соусу – в його простоті і дешевизні. При цьому він дуже смачний і завжди «до столу» – хоч до м’ясних пельмені, хоч до пісних з грибами. Оцет можна додавати і яблучний як альтернативу «синтетиці» .Спочатку окремо змішуємо перці і рідини, а потім з’єднуємо все разом. Щоб заправка вийшла насиченою, їй потрібно настоятися 10 хвилин. Потім можна подавати.
- Щоб пельмені з оцтом вийшли по-справжньому ароматними і смачними, запропоновані в рецепті пропорції потрібно обов’язково дотримуватися.
- Любителі гостренького замість паприки можуть спробувати додати в заправку червоний пекучий перчик. Але це – тільки для тих, у кого здоровий шлунок.
Пельмені по-домашньому з оцтом і сметаною
Традиційне доповнення до варених «вушках» – жирна сметана. Вона смачна в чистому вигляді і приправлена спеціями. Її ніжний насичений смак в поєднанні з оцтової кислинкою – неймовірний коктейль смакових відчуттів!
Складові
- Сметана (краще жирна) – 1-2 ст.л.
- Перець порошковий чорний – ¼ ч.л.
- Оцет (9%) – 1 ст.л.
- Вода або м’ясний відвар – 100 мл.
- Сіль – на смак.
Як правильно їсти «вушка» з оцтом і сметаною
Сметану перчимо, присаливаем, розбавляємо готовим оцтовим розчином і розбавляємо водою (бульйоном). Залишиться тільки перемішати «бовтанку». Її потрібно подавати теплою. Холодна зіпсує смак частування і сама залишиться неоціненої.
- Якщо сметани під рукою не виявилося, її можна замінити гірчицею. Пропорція – та ж;
- Що залишився соус можна відправити в холодильник, щоб зберегти. Розігрівати його будемо в «мікрохвильовці»
Навіть найпростіше і добре відоме блюдо при вдалому «супроводі» може подарувати абсолютно нові, досі невідомі смакові відчуття. Пельмені по-домашньому з оцтом і сметаною або гірчичною заправкою – справжній подарунок для їх цінителів і знавців. Приємна гострота, збудлива апетит, – відмінне доповнення до коронного частування, зробити яке під силу навіть кухареві-любителю.