У кожної господині рано чи пізно настає період, коли звичайна випічка здається нецікавою і хочеться приготувати для своєї сім’ї щось особливе. Витрачати великі гроші на дорогі продукти для вишуканих десертів може не кожен, для таких випадків і існують бюджетні рецепти, такі як млинці з лівером. Багато хто вважає подібне блюдо другосортним, адже готують його з субпродуктів, однак за допомогою хорошої технології ліверну випічку можна зробити в рази краще м’ясної.
Всім відомо, що лівер – це внутрішні органи тварин, які по-різному використовують в їжу. Складається лівер в основному з таких нутрощів як: серце, печінку, легені, нирки, трахея, діафрагма.
Для приготування млинців з лівером нам знадобиться лише кілька видів варених потрухів. Якщо правильно їх обробити і приготувати, то ви отримаєте відмінну начинку з ліверу для млинців, яку ніхто не відрізнить від улюбленої багатьма, але дорогий, м’ясної начинки.
Млинці з лівером: покроковий рецепт
Інгредієнти для тіста
- Борошно пшеничне – 250 г + –
- Цукор – 1/2 ст.л. + –
- Молоко – 500 мл + –
- Рослинна олія – 50 мл + –
- Сіль – 1/2 ст.л. + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
Продукти для начинки
- Ріпчасту цибулю – 2 шт .;
- Куряча печінка – 200 г;
- Яловиче легке – 200 г;
- Куряче серце – 400 г;
- Сіль за смаком;
- Мелений чорний перець – за смаком;
- Вершкове масло – 100 г;
- Рослинна олія – 50 мл.
Готуємо лівер до приготування
- Моєму субпродукти під проточною водою, очищаючи їх від всілякого роду забруднень.
- По черзі обробляв нутрощі:
– сердечка курки звільняємо від артерій і жиру;
– з печінки видаляємо жовчний міхур. Якщо цього не зробити, то начинка, а разом з нею і млинці, будуть гірчити;
– легке ріжемо невеликими шматочками (не більш 5-6 см). З кожного легкого видаляємо залишки дихальних шляхів. - Всі нарізане (легке, печінку, серце) розкладаємо по окремим каструлях (використовуйте глибокі ємності), заливаємо їх водою (так, щоб рідина повністю покрила субпродукти), ставимо каструлі з лівером на великий вогонь.
- Коли вода закипить – зливаємо її з усіх каструль, і наливаємо нову. У такій же кількості, як і в минулий раз.
- Як тільки каструлі знову почнуть кипіти – вогонь на конфорках зменшуємо (залишаємо невеликий полум’я: не велике, але й не дуже дрібне), накриваємо ємності кришками.
- Кожен орган повинен добре проваритися, для цього серцю знадобиться 1 годину, легкому – 20-25 хвилин, печінки – 10-15 хвилин.
- Коли лівер звариться – всі нутрощі перекладаємо в одну велику глибоку миску, охолоджуємо продукти до кімнатної t ° С.
Як приготувати тісто на млинці
Замішувати повітряне тісто для млинців з лівером ми будемо за класичною технологією. Рецепт з покроковим фото вам допоможе освоїти, і без того, легку і знайому всім рецептуру. Готувати млинці з лівером і яйцем будемо на молоці, після смаження у нас повинні вийти тонкі ажурні млинці з хрусткою скоринкою.
Крім класики пропонуємо ще кілька основ для тексту:
- Рецепт млинців на воді
- Рецепт млинців без яєць
- Рецепт пісних млинців на мінералці
- Рецепт житніх млинців на воді
- Рецепт пісних гречаних млинців
приготування
- За допомогою міксера (на високій швидкості) збиваємо в мисці яйця, молоко, сіль, цукор до пишної маси.
- Знижуємо швидкість до середньої, потім всипаємо в отриману суміш просіяне борошно, вливаємо олію, не перестаючи, заважаємо все до отримання однорідної маси. Тісто має вийти рідкої консистенції і без грудочок.
- Сковороду раскаліваем 2-3 хвилини на середньому вогні без олії.
- Наливаємо цілий ополоник тесту, крутимо сковороду так, щоб воно розтеклося рівномірно по всій поверхні.
- Випікаємо млинець до зарум’янювання. Конкретний час обсмажування буде залежати від того, як сильно ви розжарити сковороду. В середньому, на обжарку млинчика з одного боку піде 2-3 секунди, потім можна перевернути його на іншу сторону і досмажити ще 3-4 секунди. За таким же принципом готуємо млинці з іншого тіста.
Робимо начинку для млинців з ліверу
Приготувати начинку з ліверу не так складно, як здається на перший погляд. Коли основні її інгредієнти будуть готові – можна приступати до їх подрібнення. Для цього нам знадобиться кухонний ніж для нарізки цибулі і м’ясорубка (стаціонарна або електрична) для подрібнення ліверу.
Приступаємо до приготування:
- Лук очищаємо від лушпиння, промиваємо його в воді, сушимо паперовими рушниками.
- Нарізаємо цибулину невеликими кубиками (не більш 1 см).
- Пропускаємо (по черзі) зварені нутрощі через м’ясорубку із середніми отворами.
- Розігріваємо сковороду з рослинним маслом на середньому вогні, через 2-3 хвилини додаємо в неї нарізану цибулю. Тушкуємо його 2-3 хвилини, до напівпрозорості.
- Після – додаємо в сковороду подрібнені тельбухи, солимо їх, перчимо, Томім на вогні ще 5-7 хвилин. Намагайтеся начинку з вареного ліверу для млинців сильно не засмажувати. Важливо, щоб вона вийшла соковитою і ніжною.
- Коли ліверна начинка для млинців буде готова – знімаємо сковороду з вмістом з вогню і даємо продукту час трохи охолонути.
Млинці з лівером: заключний етап приготування
Останній етап готування – найпростіший. Коли млинці вже спечені, начинка – зварена і перероблена, можна приступати до завершального етапу – закручюванню начинки в млинці.
Для цього знадобиться:
- в центрі кожного млинця (по черзі) викласти по 1-1,5 ст. л. вареного ліверу;
- згорнути млинець рулончиком або конвертиком (як вам більше подобається);
- подати смачну домашню випічку до столу. Однак можна трохи відкласти цю подію, приділивши кілька хвилин додаткової обсмажуванні конвертиків / рулончиків на вершковому маслі. Буквально за 2-3 секунди з кожного боку потрібно для того, щоб протомитися смачні млинці на вогні, щоб вони підрум’янилися. Після цього вже точно можна нести їх до столу.
Подавати готові млинці краще зі сметаною або вершками. Відмінно в якості заправки будуть виглядати також томати, майонез (бажано домашнього приготування), а також всілякі соуси (особливо, зроблені на основі молока). Легкі салати і сирі овочі також не будуть зайвими.
Секрети вдалих млинчиків з лівером
Який лівер використовувати для начинки
Для приготування млинців з лівером можна використовувати не тільки курячі або яловичі нутрощі, підійдуть для начинки також свинячі тельбухи.
Для тих, у кого немає часу розбирати і варити нутрощі будинку самому, можна запропонувати більш швидкий рецепт млинців – з ліверної ковбасою.
Щоб зробити млинці з начинкою з ліверної ковбаси, необхідно за класичною технологією спекти млинчики, а потім наповнити їх начинкою з готової ліверної ковбаски. Її для початку необхідно обсмажити на сковороді до паштетообразного стану, а потім змішати з кубиками відварного яйця.
Далі все за традицією – звертаємо млинці з начинкою з ліверної ковбаси трикутниками, засмажуємо їх по обидва боки до рум’янцю, подаємо до столу.
Як правильно зварити лівер
Для додання начинці більш пікантного смаку – в воду, де лівер буде варитися, можна додати спеції. Підійдуть такі прянощі як: лавровий лист, корінь кропу або петрушки, чорний перець горошком.
Можна додати спеції безпосередньо в саму начинку. Для цього використовуйте прянощі, які додають в м’ясні страви (меліса, кардамон, запашний або білий перець, мелений лавр, коріандр, часник, гвоздика і т. П.).
Заготівля ліверу користь
Лівер можна заготовити на кілька приготувань вперед. Для цього нутрощі обробляємо, варимо, охолоджуємо, перекручуємо. Далі – розкладаємо їх по поліетиленовим пакетам і прибираємо в морозилку. Так, при наступному приготуванні, вам вдасться істотно заощадити час.
Пропонуємо ще кілька рецептів начинок для смачних млинців.
- Рецепт фаршу з субпродуктів
- Як приготувати фарш з яловичини
- Рецепт домашнього грибного фаршу
Як бачите, бюджетні млинці з лівером – дуже навіть незвичайне і смачне блюдо, приготувати яке можна практично за копійки. Коли ви зваріть лівер своїми руками або зробите ліверну ковбасу в домашніх умовах, то зможете бути спокійними не тільки за смакові, а й за корисні властивості свого страви. Адже немає нічого кращого теплою домашньої випічки. Готуйте з задоволенням млинці на молоці з ліверної начинкою і дивуйте домочадців особливим смаком звичного страви.
Смачного!