Як приготувати м’ясо по-французьки з грибами

М'ясо по-французьки з грибами
«Телятина по-Орловський», «капітанове м’ясо», «дипломатичне блюдо» – саме під такими назвами можна зустріти це популярне частування. М’ясо по-французьки з грибами, яку б назву не носив цей рецепт, готується по одній єдиній достовірної технології, яку і без відео-уроків все ми знаємо напам’ять.

Ну, а якщо ви ще не мали честі приготувати це традиційне святкове гаряче блюдо, то тоді наш кулінарний екскурс буде для вас дуже корисний.

Класика французької кухні

Залишається незрозумілою етимологія назви цього частування, адже вперше про це блюдо стало відомо за часів графа Орлова. Швидше за все, найнятий кухар при дворі імператорського фаворита був родом з берегів Сени, адже як і зараз в ті роки французькі майстри кухні вважалися найкращими. Але як би там не було, блюдо це стало справжнім відкриттям, і вже спираючись на класичну рецептуру, стали з’являтися більш ускладнені варіації даного частування.

В оригінальному варіанті м’ясо по-французьки готувалося зі свинини, картоплі, цибулі та сиру. Всі компоненти укладалися пошарово, покриваючи шар за шаром нарізане тонкими скибочками філе. Перед запіканням м’ясо обробляли запашними травами і злегка відбивали, щоб воно вийшло більш ніжним і насиченим за смаком.

Сьогодні ж до вже усталеним інгредієнтів часто додають томати, обсмажену моркву, ананаси і гриби. А класичний «Бешамель» на повних правах замінює майонез, рідше сметана з часником і зеленню. Не обійшли стороною і метод готування. Спочатку це блюдо виключно запекалось в печі при високих температурах. А нині на зміну пічкам і духовка все частіше приходять мультиварки, скороварки і навіть звичайні сковорідки.

Курка по-французьки з грибами в духовці

Цей дієтичний рецепт французького м’яса з куркою і грибами ідеально підійде для тих, хто дотримується низькокалорійної системи харчування. Картопля в даному блюді не фігурує, а такі калорійні шкідливості, як майонез і сир, ми замінили більш легкими продуктами.

Складові

  • Куряче філе (грудки) – 1 кг;
  • Томати свіжі – 4 плоду;
  • Ріпкою цибуля – 2 головки;
  • Свіжі гриби (лисички, шампіньйони) – 350 г;
  • Яйця добірні – 2 шт .;
  • Сир знежирений – 300 г;
  • Сметана маложирна – 120 мл;
  • Кропова зелень – 60 г;
  • Часникові часточки – 2 шт .;
  • Столовий оцет 9% – 25 мл;
  • Вода фільтрована – ¼ ст .;

Як приготувати м'ясо по-французьки з грибами

Як приготувати м’ясо по-французьки з грибами

  1. Гриби нарізаємо довільними шматочками і обсмажуємо в сковорідці з 1 мелконашінкованной цибулиною до рум’яної скоринки.
  2. Куряче м’ясо нарізаємо порційними шматками, змащуємо спеціями, сіллю і відбиваємо молоточком. Щоб не забруднити всю кухню, кладіть кожен шматок м’яса в пакет, а вже потім відбивайте.
  3. У глибокій мисці віночком збиваємо яйця, додавши трохи солі і перцю. Тепер мачає кожен курячий відбивною скибочку в яєчний кляр і укладаємо на промаслений лист.
  4. Поверх курятини розкладаємо нашатковану півкільцями і замаринований 1 ріпчаста цибуля. Для Маринівка лука слід змішати оцет з водою, і витримати лушпиння нарізку в даному маринаді хвилин 15.
  5. Поверх курки і цибулі розкладаємо помідорні кружечки. А потім розподіляємо рівномірно смажені гриби.
  6. Тепер курку по-французьки слід залити сметаною підливою. Для приготування соусу змішуємо сметану з часником, подрібненою зеленню і дрібкою солі.
  7. Після сметанною заправки нам також необхідно посипати страву великою кількістю тертого на терці сиру. Якщо ж ви не любите рум’яну і щільну сирну корочку, то відкладіть посипання страви на закінчення готування.
  8. Запікати курку слід 40 хвилин в розігрітій до 200оС духовці.

М’ясо по-французьки зі свининою, картоплею і грибами

М'ясо по-французьки зі свининою, картоплею і грибами - домашній рецепт

Складові

  • Томати свіжі – 2-3 шт. + –
  • Печериці – 250 г + –
  • Твердий сир – 300 г + –
  • Свинина (вирізка) – 1 кг + –
  • Майонез – 1 пачка + –
  • Вода очищена – 50 мл + –
  • Сольповаренная – 1-1,5 ч.л. + –
  • Чорний перець порошковий – 1 ч.л. + –
  • Лук-порей – 300 г + –

Як готувати м’ясо по-французьки на сковороді

Сьогодні готувати традиційне французьке частування зі свинини з картоплею, помідорами і сиром ми будемо не в духовці, як це передбачається класичної рецептури, а в сковорідці.

  1. Нарізаємо м’ясо на порційні шматочки, змащуємо сіллю і перцем, і, закутавши поліетиленовою плівкою, відбиваємо.
  2. Томати, цибуля та гриби ріжемо тонкими пластинками (кружечками).
  3. Сир кришимо за допомогою терки дрібно.
  4. Шірокодонную сковороду змащуємо маслом і розподіляємо по дну лушпиння нарізку, поверх якої розкладаємо трохи внахлест м’ясні скибочки. Слідом розкладаємо по м’ясу гриби, томати, трохи солі і заливаємо все змішаним з водою майонезом.

Присипаємо рясно всю поверхню страви сиром і під кришкою на малому вогні тушкуємо м’ясо по-французьки 1,5 години.

Читайте ще схожі записи:


Рецепт картоплі по-французьки зі свининою
Як робити картоплю по-французьки з м’ясом

Картопля по-французьки з фаршем і грибами

Фарш – це той продукт, який допомагає господині значно заощадити час готування. А мультиварка – це той гаджет, який в домашніх умовах полегшує кухарський працю. А якщо поєднати два цих чинника, то створити на кухні справжнє французьке ласощі можна без особливих зусиль.

Складові

  • М’ясо індички – 300 г;
  • Куряче філе – 300 г;
  • Майонез – 3-4 ст.л .;
  • Гриби печериці (консерви) – 1 банка;
  • Ріпчасту цибулю – 130 г;
  • Картопля – 5 коренеплодів;
  • Сметана – ½ ст .;
  • Сирна крихта – 150 г;
  • Часникові часточки – 3 шт .;
  • Сіль за смаком.

Як зробити картоплю по-французьки з фаршем і грибами

Як зробити картоплю по-французьки з фаршем

  1. Для початку зробимо фарш. Подрібнюємо в м’ясорубці філе індички і курки і змішуємо їх, умащая сіллю і спеціями за бажанням. Також додаємо в фарш майонез для соковитості.
  2. Картоплю і цибулю шаткуємо тонкими пластинками (кружечками, кільцями).
  3. З консервованих грибів зливаємо маринад і залишаємо грибочки в ситі злегка обсохнути.
  4. З сметани, дрібка солі і розчавлених часниковий часточок замішуємо соус.
  5. Укладаємо блюдо в чашу мультиварки. На змащене жиром дно ємності укладаємо рівним шаром фарш, за яким рівномірно розподіляємо цибульні кільця, потім гриби, картоплю і змащуємо все сметаною заправкою.
  6. Сирну крихту засипаємо на блюдо в якості фінального акорду і закриваємо агрегат кришкою.
  7. Встановлюємо на панелі мультиварки режим готування «Випічка», а таймер на 45 хвилин.

М’ясо по-французьки з фаршем і грибами в мультиварці виходить дуже соковитою, насиченою і смачною.

Куряча печінка з грибами по-французьки

Печінка є дуже корисним дієтичним продуктом. Куряча печінка дуже багата на залізо, а за вмістом білків не поступається курячому м’ясу. І при всьому при цьому вона дуже смачна, ніжна і готується досить швидко.

Можна без кінця співати дифірамби на адресу даного субпродукту, але приготувавши раз печінку по-французьки з білими грибами, використовуючи наш покроковий рецепт, зайві слова вже будуть не потрібні.

Складові

  • Печінка курки – 500 г;
  • Свіжі білі гриби – 0,3 кг;
  • Томати свіжі – 3 плоду;
  • Ріпчасту цибулю – 3 цибулини;
  • Сир «Гауда» – 200 г;
  • Часникові часточки – 6 шт .;
  • Маложирна сметана – 1 ст .;
  • Сіль екстра – за смаком;
  • Чорний порошковий перець – ½ ч.л.

Куряча печінка з грибами по-французьки - простий рецепт

Як приготувати печінку з грибами по-французьки

  1. Курячу печінку промиваємо під проточною водою і залишаємо в друшляку стікати. А після цього нарізаємо невеликими скибочками.
  2. Гриби чистимо від забруднень і протираємо вологою серветкою. Мити білі гриби не рекомендується, оскільки вони вбирають воду, як губка і втрачають при цьому свій оригінальний смак. Чисті гриби подрібнюємо невеликими шматочками.
  3. Свіжі і помиті томати обдаємо окропом і знімаємо шкірку, а потім подрібнюємо плоди невеликими кубічними шматочками.
  4. Очищену від лушпиння лушпиння головку кришимо дрібно на квадратики.
  5. Часникові часточки натираємо на тертці, а потім перекладаємо в вузьку глибоку ємність і за допомогою маточки або толкушки товчемо його до кашки. Для кращого подрібнення натерті чесночіни можна присипати дрібкою крупної солі.
  6. На конфорку плити ставимо сотейник і заливаємо в нього 30 мл соняшникової олії. Коли воно гарненько прогріється, викладаємо в ємність цибулю і обсмажуємо до готовності. Далі перекладаємо в лушпиння піджарку часникову кашку, все перемішуємо і на малому вогні готуємо 5 хвилин.
  7. Далі кладемо в сотейник гриби і обсмажуємо їх 10 хвилин, після чого додаємо томати і продовжуємо тушкувати масу ще 5 хвилин.
  8. Тепер ми можемо відправити в сковорідку печінку, яку необхідно гарненько прожарити, а потім змішати зі сметаною, додати за смаком сіль і перець. Під кришкою тушкуємо блюдо 5 хвилин і посипаємо сиром.
  9. Тепер конфорку можна вимкнути, а печінки по-французьки дати настояти під кришкою хвилин 10, щоб розплавився сир.

Подавати це блюдо слід в гарячому вигляді разом з гарніром з рису, свіжої овочевої нарізки або як самостійну страву. М’ясо по-французьки з грибами – це відмінний варіант для святкової вечері.