Спека в вересні змінюється осінньою прохолодою, однак у господинь вона – в самому розпалі: час подбати про зимових запасах. Варення, желе і компоти вже стоять на полицях в погребі стрункими рядами, але на них ще залишилося місце для гострого ласощі – аджики з яблуками і помідорами. З її приготуванням легко впорається навіть починаюча господиня, яка бажає порадувати своє сімейство.
Рецепти аджики стряпухи передають з покоління в покоління як велику коштовність. Так воно так і є, адже ця спекотна закусочка з пікантним смаком літа здатна розтопити навіть найхолодніше чоловіче серце. Її можна вживати і як салат, і додавати в борщі для гостроти, і класти на хліб, заїдаючи оселедець. Взимку, в люту холоднечу, вона буде в самий раз: насичена перчиком, вона розжене кров і допоможе організму зігрітися.
Головна складова цього зимового ласощі – стиглі томати. Це, так би мовити, – класика. Ми ж пропонуємо зайнятися приготуванням на зиму аджики з яблуками і помідорами саме по тому особливим рецептом, яким здавна користувалися наші бабусі. З яблук і помідорів вона виходить не дуже гостра, але зате дуже ароматна. Загалом, гурмани оцінять …
соус сімейний
Цей невигадливий рецепт розрахований на велику сімейну порцію. Звідси – і назва. Звичайно, при необхідності можна переполовинити кількість продуктів. Але краще не скупитися і зробити нашій гострою закусочкі з помідор та яблук побільше – щоб було чим з друзями поділитися.
Складові
- Червоні помідори – цілих 5 кг
- Яблука – 2 кг
- Морквина – 2 кг
- Стручки солодкого перцю – 2 кг
- Перець пекучо-вогненний – 300 г
- Часник – 300 г
- Масло соняшнику – близько 1 л
- Сіль – приблизно 2-3 стол. ложки
Приготування
- Овочевий набір, а також яблучка слід перемити і перебрати, вирізаючи всі підозрілі місця.
- Морквину чистимо, у перчика виймаємо нутрощі, знімаємо з часнику шкірку.
- Яблука нам потрібно поділити на четвертинки, видаливши кісточки і жорсткі перетинки.
- Наступний етап – подрібнення всього вище перерахованого за допомогою м’ясорубки.
- Озброївшись ложкою, заважаємо все.
- Тепер солимо отриману овочеву кашку і присмачуємо маслом.
- На слабкому вогні і щільно закрита кришкою, вона тужить не менше 2 годин. Ми її не чіпаємо, тільки заважаємо іноді все тієї ж ложкою.
- Як тільки наша аджика з яблуками і помідорами увариться, швиденько розіллємо її в стерильні банки «під кришку».
Поради кухарчуком
- Найкраще брати яблучка покіслее, ідеально – Антонівку, але якщо такої немає – інший сорт, проте ні в якому разі не солодкий, інакше отримаємо зовсім інший смак;
- Щоб позбутися від шкірки на томатах, їх заливаємо окропом і тримаємо в ньому 3-5 хвилин. Однак процес видалення шкірки з такої кількості помідорів – довгий і виснажливий, так що вже краще залишити все як є;
- Ложку для розмішування найкраще брати дерев’яну, так як вона не нагрівається;
- банки після закочування поспішаємо укутати чимось тепленьким – хай вміст «дійде».
Соус «Здрастуй, осінь!»
Цей спосіб простий донезмоги, а результат – ароматна аджика – те, що треба! Головне – все робити послідовно і не поспішаючи.
Складові
- Помідори – 2,5 кг
- Яблука Антонівка – 1 кг
- Морквина – 1 кг
- Болгарський перчик – 1 кг
- Пекучий перець – 3 стручки
- Часникова маса – 200 г
- Цукор-пісок – рівно 1 стаканчик
- Масло соняшнику – 1 стакан
- сіль
Приготування
- Все моєму і, що потрібно, чистимо.
- У яблуках і перці – серцевину геть.
- Перетворюємо овочі в кашу за допомогою м’ясорубки.
- Окремо подрібнити «гостреньке», в даному випадку часник з перцем.
- Ємність, заповнену овочевий кашею з додаванням яблук ставимо на вогонь і тушкуємо-паримо близько 1 години, не забувши накрити кришкою. Вогонь, звичайно ж, повинен бути повільний.
- Під кінець в ароматне вариво додаємо перець, а разом з ним – і часничок. Гостра аджика з яблуками на зиму готова!
Мамина аджика
Складові
- Соковиті помідорчики – 2,5 кг + –
- Морква невелика – 1 кг + –
- Болгарський перець червоний – 1 кг + –
- Антонівка – 1 кг + –
- Пекучий перець – близько 100 г + –
- Часник – чотири середніх головки + –
- Цукор – трохи менше склянки + –
- Рослинна олія – 1 стакан + –
- Сіль – за смаком + –
Приготування
Найсмачніша – мамина їжа, тому що пахне дитинством. Все, що вона готує, смачно і просто, а значить, і у нас вийде, в тому числі і аджика!
- Овочі переробляємо так, як в попередньому випадку.
- Часник потрібно перекрутити в окрему посудину – його будемо додавати в останню чергу.
- Ставимо на вогонь ємність, в яку перекрутили томати і яблука разом з морквою і перцями. Тушкуємо все протягом години, не забуваючи про регулярне помішуванні, щоб аджика наша не пригоріла.
- Далі заправимо маслом, підсолодимо, посолити і будемо мучити на малому вогні ще годинку, не менше.
- За 10 хвилин до кінця процесу кладемо часник і перемішуємо.
- Готову страву – в банки.
Скориставшись хоча б одним із запропонованих рецептів приготування ароматної аджики з яблуками, можна забезпечити свою сім’ю на зиму гострої вітамінної закускою, яка зігріє в мороз і нагадає про літо.