Як приготувати дріжджові кислі млинці

kislye-bliny-recept-na-drozhzhax3
Рецепти млинців дуже і дуже різноманітні, їх можна робити солодкими, кислими, прісними, дріжджовими, товстими, тонкими, з дірочками і без.

Своєрідні кислі млинці на дріжджах, рецепт яких ми тут представляємо – це традиційний вид налисників, які прийнято пекти на Масляну як частування. Вважається, що дріжджі роблять тісто «живим», і раніше, в період священних свят, господині вкладали в випічку таких млинців особливий, духовний сенс.

На відміну від прісного тіста, з дріжджовим вам доведеться трохи повозитися. Його приготування займає довше часу, тому налаштуйтеся на це заздалегідь.

Існує кілька варіантів дріжджового тіста: на сухих дріжджах, на живих, на молоці, вершках, кефірі. Розглянемо кілька найкращих рецептів.

Дріжджові кислі млинці: рецепт на молоці

Кислі млинці на дріжджах - домашній рецепт

Складові

  • Молоко – 500 мл + –
  • Борошно пшеничне – 1 склянка + –
  • Яйця курячі – 2 шт + –
  • Цукор-пісок білий – 2-3 ст.л. + –
  • Дріжджі хлібопекарські – 10 г сухих або 50 г свіжих + –
  • Сіль – щіпка + –
  • Сода, гашене оцтом – 0,5 ч.л. + –
  • Рослинна олія – ​​4 ст.л. + –

Як зробити кислі млинці на молоці

  1. Молоко підігрійте до 30-40 градусів. Поки воно тепле, розчиніть у ньому цукор і дріжджі, а потім поставте на хвилин 20 в тепле, що не продувається місце, накривши ємність серветкою.
  2. Після, коли дріжджі розчиняться, додайте в рідину яйця, сіль і погашену оцтом соду. Все перемішайте.
  3. Влийте в тісто олію, знову розмішайте тісто. Можете використовувати для цього віночок.
  4. Невеликими порціями почніть вводити борошно. Розмішуйте інгредієнти до тих пір, поки рідке тісто не стане однорідним, без грудочок.
  5. Коли все буде готово, знову накрийте посуд серветкою і приберіть в тепле місце на годину.
  6. Після того, як ви відкриєте тісто після закінчення зазначеного часу, то побачите, що воно збільшилося в обсязі і стало зпузирчастий. Тепер можна приступати до випічки млинців!

Врахуйте, що млинці, замішані на сухих дріжджах, можуть бути менш пишними. Потрібно брати тільки перевірені порошкові дріжджі, так як не всі з них якісні. А ось з живими проблем не буває, тісто з ними завжди піднімається добре.

Читайте ще схожі записи:


Як приготувати млинці на молоці

Як приготувати кислі млинці на заквасці

Ще один оригінальний рецепт налисників, який робиться на заздалегідь підготовленій заквасці. Такі млинці виходять ще більш пишними з вираженими кислими нотками. Дріжджі в цьому тесті не використовуються.

Як приготувати дріжджові кислі млинці

Складові

  • Борошно пшеничне – 2 склянки;
  • Вода очищена – 1 стакан;
  • Молоко – 1 стакан;
  • Яйце куряче – 2 шт;
  • Цукор – 3 ст.л .;
  • Сіль за смаком;
  • Рослинна олія – ​​3 ст.л.

Як зробити кислі млинці на заквасці

Спочатку необхідно зробити саму закваску, це досить тривалий процес, який займає кілька днів.

  1. Стакан борошна з’єднайте з теплою водою і розмішайте до стояння однорідної маси без грудочок.
  2. Суміш перелийте в чисту скляну банку, так, щоб вона була заповнена на 2/3. Зверху прикрийте її марлею, складеною в 3-4 шари. Пластикову кришку використовувати не можна, потрібно, щоб закваска отримувала кисень.
  3. Приберіть банку в тепле місце. Суміш повинна бродити 3-4 дня. Кожен день її треба перемішувати, підливати трохи теплої води і додавати по 2 ст. л. муки.
  4. Про те, що закваска готова до використання, можна дізнатися по білій пузирістие піні, яка повинна піднятися зверху.

Після цього займаємося безпосередньо тестом.

  1. Тепле молоко змішайте зі склянкою закваски. Дайте суміші постояти півгодини в теплі.
  2. Потім до маси додайте яйця, цукор і щіпку солі, все перемішайте.
  3. Поступово всипте в тісто склянку борошна, добре розчинивши її, щоб не залишилося грудочок.
  4. Додайте до інгредієнтів рослинне масло і ще раз добре все перемішайте.
  5. Накрийте ємність з тістом серветкою і дайте йому настоятися годину, а краще два. Після закінчення часу приступайте до випічки млинців.

На відміну від кислих дріжджових млинців, рецепт на заквасці складніший і вимагає більше часу, так як суміш треба готувати заздалегідь. Але одного разу спробувавши такі налисники, ви переконаєтеся, що вони виходять ніжніше і пишніше.

Рецепт млинців на кислих вершках

Якщо у вас в холодильнику раптом застоялись вершки і вже підкислити, це не привід їх викидати. На них можна замісити відмінні дріжджові млинці!

Як зробити кислі млинці на заквасці

Складові

  • Вершки кислі – 500 мл;
  • Борошно пшеничне – 150 г;
  • Яйця – 2 шт;
  • Дріжджі – 10 г. сухих або 50 г. свіжих;
  • Цукор – 3 ст. л .;
  • Сіль – щіпка;
  • Олія – ​​3 ст. л.

Як готувати кислі млинці на вершках

  1. Вершки підігрійте до 30 градусів, розчиніть в них цукор і додайте дріжджі. Накрийте миску серветкою і дайте суміші постояти хвилин 15-20, щоб дріжджі повністю розійшлися.
  2. Потім додайте яйця, сіль, все розмішайте. Соду в цьому рецепті використовувати не треба, так як вершки кислі.
  3. Потроху почніть додавати борошно, заважаючи тісто.
  4. В кінці влийте рослинне масло і розмішайте суміш так, щоб в ній не залишилося навіть маленьких грудочок.
  5. Дайте тісту настоятися в теплому місці годину, потім знову розмішайте і можете почати пекти млинці.

Замість вершків можна використовувати і подкісшій кефір.

Будь-який вид млинців печеться на заздалегідь розпеченій сковороді в невеликій кількості олії. Найзручніше промащувати дно маслом за допомогою силіконової кисті, щоб налисники не були занадто жирними.

Тепер ви сміливо можете спробувати зробити кислі млинці на дріжджах, рецепт вибирайте на свій розсуд. Подають блюдо зі сметаною, вершками, йогуртом, медом, варенням, джемом або згущеним молоком. Зберігати млинці можна в холодильнику в закритому харчовому контейнері 2 дня.