Для нарізки цього овоча потрібні всього на всього гострий ніж і зручна неслизька обробна дошка, але не все так просто, як здається. Майже в кожній кулінарній книзі ви знайдете окремий розділ, присвячений тому, як нарізати цибулю півкільцями, і містить певні правила його підготовки. Щоб сидячий дід, одягнений у сто шуб, не змушував нікого проливати даремно сльози, ми розповімо вам, як швидко, красиво і якісно порізати цибульку.
Такої популярності як у цибулі, немає, мабуть, ні в одного овоча. Його використовують чи не у всіх кухнях світу: в Мексиці їдять з квасолею і кукурудзою, в Білорусі і Росії – з чорним хлібом і оселедцем, на Кавказі найчастіше цибулю вживають з м’ясом і овочами. А в Індії підвищення цін на цибулю призвело до народного повстання – настільки цей овоч затребуваний серед місцевого населення.
Використання ріпчастої цибулі в кулінарії – ціла наука, починаючи від особливостей його нарізки і закінчуючи тонкощами термічної обробки. Ось кілька правил, які допоможуть вам осягнути цю лушпиння науку.
Особливості приготування цибулі
- Щоб цибуля добре підрум’яниться в процесі смаження, додайте в масло трохи цукрового піску.
- Перед пассированием дрібно нарізану цибулю обваляйте в борошні, так він не пригорить і придбає красивий рум’яний відтінок.
- Щоб уникнути зайвих сліз під час нарізання луку частіше змочуйте ніж холодною водою.
- Для використання в салаті сирої ріпчасту цибулю слід дрібно нарізати і злегка обшпарити окропом, щоб позбутися від зайвої гіркоти.
- Додавання пасированого лука в м’ясний фарш покращує смакові якості останнього і продовжує термін його зберігання.
Вважаючи цибулю джерелом від семи недуга, цей ріпчаста овоч є незамінним продуктом. Він стоїть на третьому місці за поживністю після буряка і кореня петрушки.
У наукових джерелах встановлена оптимальна річна норма споживання цибулі людиною, що становить 7 -10 кг.
Крім того, що цибуля можна їсти в сирому вигляді, його ще використовують у маринадах, ковбасах і при консервуванні грибів і овочів. І в кожному випадку треба знати не тільки, коли і скільки додати цибулі в ту чи іншу страву, але і як його порізати.
Види нарізки цибулі
Серед найпоширеніших способів нарізки можна виділити 4:
Півкільця (соломка)
Товщина соломки повинна бути не більше 0,2-0,6 см. Найчастіше цю форму нарізки цибулі використовують в супи, для приготування вінегрету, соусів і бефстроганов.
кубики
Такий вид нарізки часто використовується в кулінарії для приготування супів, плову, омлету, а так само рубаний кубиками ріпчасту цибулю найкраще підходить для додавання в фарш. При це оптимальний розмір сторони кубика складає 0,3 см.
часточки
Їх довжину найкраще робити 3-5 см, що ідеально підходить для приготування щей, рагу, запікання в духовці з м’ясом.
кільця
Нарізка цибулі таким способом найчастіше використовується для приготування шашликів, смаження у фритюрі, кільця так само додають в холодні закуски. При цьому товщину кілець вибираємо в залежності від кулінарної завдання, але не більше 1 см.
Всі ці способи нарізки цибулі впливають на розкриття його смакових якості в приготованому блюді. І в цьому ви можете з легкістю переконатися, приготувавши парочку з них.
- Готовим дома шашлик з куркою
- Як посмажити минтай на сковороді з цибулею
- Як посмажити картоплю з цибулею на сковороді
Сьогодні ми докладніше зупинимося на тому, як правильно різати цибулю півкільцями. Як це зробити покроково, розказано в відео уроці нашого шеф кухаря.
Також всі нюанси і хитрощі ви зможете розглянути на фото.
Як порізати цибулю півкільцями
Кухонні важливі дрібниці
Дмитро ВашарінСтатьі автора
Складові
- Цибуля ріпчаста – + –
Приготування
ФУЛЛСАЙЗ MEDIUM
Для нарізки нам знадобиться добре очищена цибулина. Це означає, що знімати верхні шари цибулини потрібно до більш ніжного і соковитого шару.
І пам’ятаємо, що кореневу частину зрізаємо злегка, не пошкодивши сам стрижень, інакше цибуля буде розвалюватися при нарізанні.
Далі все легко – просто розрізаємо цибулину на дві частини.
Беремо одну половинку цибулини і кладемо її на обробну дошку зрізом вниз.
Нарізати цибулю соломкою слід якомога тонше, рухаючись від одного краю цибулини до іншого. При цьому різати можна як уздовж, так і поперек.
Нарізка цибулі поперек зростання волокон надає йому більш виражений гострий смак. Якщо ж нарізати цибулю уздовж волокон, то він буде мати більш м’який смак.
Повторюємо ті ж дії з другою половинкою цибулини і розбираємо нарізані скибочки на соломку.