Соковиті і смачні ковбаски люблять все, але не завжди є можливість підсмажити їх на багатті або мангалі. Наша стаття навчить вас, як смажити купати на сковороді так, щоб вийшло не менш смачний, ніж якщо б ви готували їх на відкритому вогні на природі. Для цього знадобиться лише трохи часу і терпіння – і прекрасний обід буде готовий!
Чи можна смажити купати на сковороді
Не всі господині вирішуються смажити купати, адже це досить щільні ковбаски, а тому просто так їх не приготуєш – потрібно багато часу, щоб жар дійшов до середини купатися. Однак це не означає, що їх не можна смажити.
Хоча найчастіше такі ковбаси запікають, смажать на відкритому вогні і вугіллі. Зробити їх можна і в домашніх умовах, просто підсмаживши на сковорідці.
Ось тільки тут діють деякі правила – необхідно трохи гасити продукт у воді.
Просто так взяти і посмажити ковбаски дійсно не можна – всередині вони залишаться сирими і непридатними для вживання в їжу.
Як правильно смажити купати на сковороді
Зазвичай готують ці соковиті ковбаски двома способами – в сковорідці або в каструлі, а потім дожарівают на сковороді. Принципової різниці немає – кому як зручніше. Ми опишемо покроково обидва методи, і ви зможете вибрати той, що буде для вас вдаліше.
Перший спосіб
- Ставимо на вогонь зручну каструльку, куди помістяться наші купати.
- Наливаємо достатню кількість води і включаємо середній вогонь.
- Чекаємо закипання рідини, після чого занурюємо в воду ковбаски, проткнув їх в декількох місцях зубочисткою.
- Проварюємо купати в середньому близько пари хвилин: 2-3 хвилини для невеликих ковбасок і 4-5 хвилин для великих.
- Виймаємо ковбаски з води.
- Ставимо на вогонь сковороду, наливаємо в неї трохи рослинного масла і розпалює його.
- Викладаємо попередньо проварені купати в масло і обсмажуємо з обох боків до готовності.
другий спосіб
- Ставимо на плиту сковорідку, наливаємо в неї рослинне масла без запаху і розігріваємо його як слід.
- Опускаємо на розпечене денце купати і смажимо з обох сторін до появи золотистої скоринки.
- Після цього вливаємо в сковороду стакан очищеної гарячої води.
- Тушкуємо ковбаски до повної готовності, періодично повертаючи їх з одного боку на інший.
- Великі купати варто гасити під кришкою, а перед цим проткнути їх виделкою, щоб краще проварилися.
Як довго смажити купати на сковороді
Для приготування Купати в сковороді середньої за розміром і товщині йде не більше 15 хвилин: близько 5 на попереднє проварювання ковбаски в каструлі і 10 -на дожарку.
Дрібні купати можна відразу обсмажувати в сковороді, в кінці додаючи в неї трохи води, як описано вище у другому варіанті готування. В цьому випадку готують купати так: спершу хвилин 5 обсмажують з обох сторін, а потім не більше 10 хвилин варять у воді в тій же сковорідці.
У деяких рецептах обсмажити невеликі купати пропонують в рослинному маслі на сковороді – практично як у фритюрі. В цьому випадку проварювати ковбаски не потрібно – вони прекрасно запекутся в киплячій олії.
Але такий спосіб, безумовно, не самий економний, адже масла на жарку піде дуже багато. Зате готувати такі ковбаски можна досить швидко – не більше 10 хвилин.
Як посмажити купати на сковорідці: рецепт з овочами
Складові
- Цибуля ріпчаста (великий) – 1 шт. + –
- Морква – 2 невеликих коренеплоду + –
- Купати – 3-4 шт. + –
- Часник – 1 зубок + –
- Сидр – 0,5 ст. + –
- Цибуля зелена – кілька пір’я + –
- Помідори мариновані – 1-2 шт. + –
- Бульйон з курки – 150 мл + –
- Сіль кухонна – за смаком + –
- Рослинна олія – для обсмажування + –
- Чорний перець – за смаком + –
Як приготувати смажені купати в домашніх умовах
- Спершу обсмажити наші купати на сковороді. Для цього ставимо посудину на сильний вогонь, наливаємо досить рослинного масла, чекаємо його закипання і відправляємо проткнуті зубочисткою ковбаски на 5-7 хвилин на обжарку.
- Після появи красивою золотий скоринки перекладаємо купати з сковороди і викладаємо їх на одноразові паперові рушники.
- Тим часом шаткуємо цибулю на зажарку, очистивши його від лушпиння та дрібно порубавши кубиком.
- Обсмажуємо цибулю в маслі на сковороді близько 7-8 хвилин, після чого видавлюємо в зажарку часник, пропускаючи його через прес.
- Через пару хвилин кришимо морква, попередньо очистивши коренеплід і промивши його під проточною водою. Нарізаємо моркву кружками і додаємо в сковорідку до цибулі і часнику.
- Прожарюємо овочі на невеликому вогні, помішуючи їх лопаткою, ще близько 5 хвилин.
- Тепер виливаємо в сковороду фруктовий сидр, укладаємо купати знову на денце, додаємо помідори і заливаємо курячим бульйоном.
- На повільному вогні готуємо страву ще хвилин 15, трохи помішуючи.
- У готові купати кришимо промиту зеленушку, солимо і перчимо частування на свій смак.
Пригощаємо домашніх і гостей гарячими ковбасками прямо з печі. Це відмінне блюдо для гучних застіль або смачного обіду в колі сім’ї.
Як приготувати купати на сковороді: рецепт зі сметаною
Складові
- Купати курячі – 3-4 шт .;
- Сметана нежирна – 5 ст.л .;
- Вода очищена – 2 ст.л .;
- Перець чорний запашний – 2 щіпки;
- Олія соняшникова – для смаження;
- Сіль за смаком;
- Трави сушені – за смаком.
Як швидко посмажити купати зі сметаною
- Ставимо на вогонь сковорідку і насамперед обсмажуємо наші курячі купати в невеликій кількості рослинного масла – по 2-3 хвилини з кожного боку на сильному вогні.
- Після цього протикаємо ковбаски в декількох місцях зубочисткою, щоб вони краще присмажився.
- Заправляємо купати сметаною і розмішуємо з невеликою кількістю води, додаємо спеції, прянощі, солимо і перчимо на свій смак.
- Накриваємо сковорідку з ковбасками кришкою і тушкуємо блюдо на невеликому вогні приблизно 10-12 хвилинок.
Така закуска ідеально підходить до гарніру з картоплі і рису. Можна їсти купати і як самостійне блюдо, якщо додати окремо гострий часниковий соус – вийде неймовірно смачно і пікантно.
Мабуть, немає нічого складного в тому, щоб навчитися смажити купати на сковороді. Ця страва хоч і кілька калорійне, зате неймовірно смачне і ароматне. Воно стане відмінною заміною барбекю або шашлику, якщо за вікном розігралися холоду і вибратися на природу не виходить.