У кулінарії метод подрібнення інгредієнтів дуже важливий не тільки з точки зору готування і смаку страви, але і з естетичного боку. Цей овоч частіше використовується для готування салатів, тому вибір, як нарізати огірок: соломка, кубиком або скибочкою – залежить від форми супутніх інгредієнтів. Сьогодні ми розглянемо не тільки стандартні варіанти нарізки огірка і їх призначення, а й ті, які все частіше фігурують в сучасних популярних рецептах.
Форми нарізки свіжого огірка
Соломка
Нарізка огірків соломкою називається жульєн і використовується для салатів, холодних супів, ролів і деяких закусок. Оптимальна товщина дрібної соломки – 0,2 см, середньої – 0,4-0,5 см. Довжина соломки може бути різною: від 2 до 10 см, в залежності від мети її використання.
Наприклад на холодний суп краще вибрати дрібну і тонку соломку, а для ролів потрібно нарізка довгих соломинок товщиною 3-5 мм.
кубики
Другий за популярністю метод нарізки огірка – кубик, який використовується для салатів будь-якого виду і холодних супів. Стандартний розмір кубиків – 5 мм. Однак є методи засолювання і мариновки огірків великими кубиками – по 1 см в поперечному перерізі.
гуртки
Цю нарізку можна зустріти в деяких салатах, але найчастіше вона використовується для оформлення овочевих тарілок.
слайси
Ця форма нарізки являє собою тонкий (0,1-0,2 см) пласт. Робити її можна різними способами і розмірами – найзручніше для цього використовувати шатківницю. Зазвичай слайси використовують для приготування холодних закусок, рулетів з начинкою, овочевих ролів або оформлення страв.
Найпопулярніший вид слайсів – це нарізка огірка кружками під сильним кутом, її використовують для овочевих тарілок. Для ролів ж огірок шаткують тонко по всій довжині.
Часточки і скибочки
Нарізка огірка скибочкою і часточками затребувана в приготуванні салатів і холодних супів. Представляє вона собою напів-або чверть гурток. Товщина скибочки може бути від 2 до 5 мм.
бруски
Брусочки найчастіше можна побачити в корейських салатах або ролах. Є 2 способи нарізки огірка брусками і найпростіший – це поздовжнє розсічення плоду на 4 частини. Довжина брусків може бути як короткою (4 см), так і довгою (до 10 см).
Як підготувати огірок до нарізки
- Плід споліскуємо під проточною водою.
- Зрізаємо нижній і верхній край.
- Якщо шкурка товста, то її можна видалити овощечисткой.
Як правильно порізати огірок соломкою
Є кілька способів, як різати огірки різної соломкою: середньої, довгою і рівною. Всі ці методи ми крок за кроком, з фото і детальним роз’ясненням, розглянемо в цьому пункті.
Як красиво нарізати огірок крупною соломкою
- Огірок розрізаємо впоперек на шматки, довжина яких повинна відповідати довжині бажаної соломки.
- Потім укладаємо відрізок на бік і акуратно ножем робимо по довжині підріз під шкурку.
- Просуваючи ніж вперед рухами, що пиляють з малою амплітудою, пальцем руки, що утримує огірок, як би розкручуємо плід, відкриваючи для ножа місце зрізу. Товщина зрізаного пласта повинна бути дорівнює товщині бажаної соломки.
- Нарізати пласт потрібно до насіннєвої серцевини.
- Після цього довгий пласт ділимо поперек на 3 частини і складаємо їх стопкою один на одного.
- Залишилося лише нашаткувати стопку слайсів на соломку. Товщина нарізки = товщині слайсів.
Таким же способом можна нарізати соломку більш товсту (5-7 мм) і використовувати її для овочевої тарілки.
Як нарізати огірок дрібною соломкою
Цей варіант нарізки ідеальний для холодних супів.
- Плід огірка шаткуємо кружками, товщина яких повинна становити 0,2-0,3 см.
- Після цього складаємо нарізку стопкою один на одного.
- І шаткуємо всю стопку поперек невеликий соломкою – 0,2-0,3 см завтовшки.
- Якщо потрібно більш довга соломка, наприклад для салату або ролів, тоді огірок необхідно нашаткувати слайсами (кружками під великим кутом), а далі, склавши їх стопкою, нашаткувати соломку по довгій стороні нарізки.
Як нарізати огірок довгою соломкою
Оптимальний вибір страв для такої нарізки – азіатські салати і роли.
- Огірок уздовж довгої сторони нарізаємо слайсами товщиною 0,3-0,5 см.
- Після цього складаємо в стопку кілька слайсів і нарізаємо їх в довжину, відступаючи від крайнього зрізу 0,3-0,5 см.
- Ось така соломка у нас вийде.
Як красиво різати огірок кубиками
Для того, щоб нарізати огірки кубиками, слід спочатку порізати їх соломкою, товщиною в межах 5 мм. Метод нарізки соломкою ви можете вибирати самі – який вам зручніше. Ми ж наведемо стандартний спосіб:
- Огірок нарізаємо по довжині пластинами – 5 мм в поперечному розрізі.
- Потім, склавши один на одного 2-3 пласта, нарізаємо їх також по довжині брусочками, відступаючи від кожного наступного зрізу 5 мм, щоб кубики були рівними.
- Після цього шаткуємо брусочки поперек, все також відступаючи 5 мм від попереднього зрізу.
Цей спосіб більш професійний, але для кого-то може бути зручніше попереднього.
- Шаткуємо огірок поперек кружками (5 мм) і викладаємо їх на дошці внахлест.
- Далі шаткуємо гуртки поперечної соломкою (товщина соломки = 5 мм).
- Отриману соломку поперек кришимо кубиками все з тими ж параметрами товщини – 5 мм.
Як огірки нарізати шматочками і скибочками
Така нарізка огірка не складніше нарізки кружками, з однією лише різницею: для скибочок огірок спочатку слід розрізати на 2 поздовжні половини, а для часточок – на 4 поздовжні частини.
- Після цього укладаємо огірок зрізом на дошку і шаткуємо поперек скибочками потрібної товщини.
Як самостійно нарізати огірки брусочками
Брусочками нарізати огірок можна двома способами. Вибір методу залежить від кулінарної мети.
варіант №1
- Для корейського салату і мариновки слід взяти нетовсті огірки і розрізати їх по осі на 4 частини. Якщо ж огірок товстий, то кожен брусочок можна розрізати уздовж ще раз.
- Довжину брусків регулюємо згідно з рецептом. Для Маринівка найчастіше використовують бруски, нарізані по довжині огірка, а для салату – чотирьох або п’ятисантиметрову відрізки.
варіант №2
- Огірок розрізаємо впоперек на 5-сантиметрові шматки.
- Після цього кожен з них по довжині нарізаємо товстими пластами (0,7-1 см).
- Далі беремо 1-2 пласта і ріжемо їх по довжині на бруски.
Ми сподіваємося, що ви винесли з нашого майстер-класу щось нове і корисне для себе, і тепер зможете нарізати огірок як соломкою, так і іншими формами. Використовуйте різні способи, щоб знайти для себе найоптимальніший і зручний варіант.