Як порізати огірочки соломкою

Як нарізати огірок соломкою
У кулінарії метод подрібнення інгредієнтів дуже важливий не тільки з точки зору готування і смаку страви, але і з естетичного боку. Цей овоч частіше використовується для готування салатів, тому вибір, як нарізати огірок: соломка, кубиком або скибочкою – залежить від форми супутніх інгредієнтів. Сьогодні ми розглянемо не тільки стандартні варіанти нарізки огірка і їх призначення, а й ті, які все частіше фігурують в сучасних популярних рецептах.

Форми нарізки свіжого огірка

Соломка

Нарізка огірків соломкою називається жульєн і використовується для салатів, холодних супів, ролів і деяких закусок. Оптимальна товщина дрібної соломки – 0,2 см, середньої – 0,4-0,5 см. Довжина соломки може бути різною: від 2 до 10 см, в залежності від мети її використання.

Наприклад на холодний суп краще вибрати дрібну і тонку соломку, а для ролів потрібно нарізка довгих соломинок товщиною 3-5 мм.

кубики

Другий за популярністю метод нарізки огірка – кубик, який використовується для салатів будь-якого виду і холодних супів. Стандартний розмір кубиків – 5 мм. Однак є методи засолювання і мариновки огірків великими кубиками – по 1 см в поперечному перерізі.

гуртки

Цю нарізку можна зустріти в деяких салатах, але найчастіше вона використовується для оформлення овочевих тарілок.

слайси

Ця форма нарізки являє собою тонкий (0,1-0,2 см) пласт. Робити її можна різними способами і розмірами – найзручніше для цього використовувати шатківницю. Зазвичай слайси використовують для приготування холодних закусок, рулетів з начинкою, овочевих ролів або оформлення страв.

Найпопулярніший вид слайсів – це нарізка огірка кружками під сильним кутом, її використовують для овочевих тарілок. Для ролів ж огірок шаткують тонко по всій довжині.

Часточки і скибочки

Нарізка огірка скибочкою і часточками затребувана в приготуванні салатів і холодних супів. Представляє вона собою напів-або чверть гурток. Товщина скибочки може бути від 2 до 5 мм.

бруски

Брусочки найчастіше можна побачити в корейських салатах або ролах. Є 2 способи нарізки огірка брусками і найпростіший – це поздовжнє розсічення плоду на 4 частини. Довжина брусків може бути як короткою (4 см), так і довгою (до 10 см).

Як підготувати огірок до нарізки

  • Плід споліскуємо під проточною водою.
  • Зрізаємо нижній і верхній край.

kak-narezat-ogurec-solomkoj

  • Якщо шкурка товста, то її можна видалити овощечисткой.

kak-narezat-ogurec-solomkoj1

Як правильно порізати огірок соломкою

Є кілька способів, як різати огірки різної соломкою: середньої, довгою і рівною. Всі ці методи ми крок за кроком, з фото і детальним роз’ясненням, розглянемо в цьому пункті.

Як красиво нарізати огірок крупною соломкою

  • Огірок розрізаємо впоперек на шматки, довжина яких повинна відповідати довжині бажаної соломки.

kak-narezat-ogurec-solomkoj2

  • Потім укладаємо відрізок на бік і акуратно ножем робимо по довжині підріз під шкурку.

kak-narezat-ogurec-solomkoj3

  • Просуваючи ніж вперед рухами, що пиляють з малою амплітудою, пальцем руки, що утримує огірок, як би розкручуємо плід, відкриваючи для ножа місце зрізу. Товщина зрізаного пласта повинна бути дорівнює товщині бажаної соломки.

kak-narezat-ogurec-solomkoj4

  • Нарізати пласт потрібно до насіннєвої серцевини.

kak-narezat-ogurec-solomkoj5

  • Після цього довгий пласт ділимо поперек на 3 частини і складаємо їх стопкою один на одного.
  • Залишилося лише нашаткувати стопку слайсів на соломку. Товщина нарізки = товщині слайсів.

kak-narezat-ogurec-solomkoj7

Таким же способом можна нарізати соломку більш товсту (5-7 мм) і використовувати її для овочевої тарілки.

kak-narezat-ogurec-solomkoj8

Як нарізати огірок дрібною соломкою

Цей варіант нарізки ідеальний для холодних супів.

  • Плід огірка шаткуємо кружками, товщина яких повинна становити 0,2-0,3 см.

kak-narezat-ogurec-solomkoj9

  • Після цього складаємо нарізку стопкою один на одного.

kak-narezat-ogurec-solomkoj10

  • І шаткуємо всю стопку поперек невеликий соломкою – 0,2-0,3 см завтовшки.

kak-narezat-ogurec-solomkoj11

  • Якщо потрібно більш довга соломка, наприклад для салату або ролів, тоді огірок необхідно нашаткувати слайсами (кружками під великим кутом), а далі, склавши їх стопкою, нашаткувати соломку по довгій стороні нарізки.

kak-narezat-ogurec-solomkoj12

kak-narezat-ogurec-solomkoj13

Як нарізати огірок довгою соломкою

Оптимальний вибір страв для такої нарізки – азіатські салати і роли.

  • Огірок уздовж довгої сторони нарізаємо слайсами товщиною 0,3-0,5 см.

kak-narezat-ogurec-solomkoj14

  • Після цього складаємо в стопку кілька слайсів і нарізаємо їх в довжину, відступаючи від крайнього зрізу 0,3-0,5 см.

kak-narezat-ogurec-solomkoj15

  • Ось така соломка у нас вийде.

kak-narezat-ogurec-solomkoj16

Як красиво різати огірок кубиками

Для того, щоб нарізати огірки кубиками, слід спочатку порізати їх соломкою, товщиною в межах 5 мм. Метод нарізки соломкою ви можете вибирати самі – який вам зручніше. Ми ж наведемо стандартний спосіб:

  • Огірок нарізаємо по довжині пластинами – 5 мм в поперечному розрізі.

kak-narezat-ogurec-solomkoj17

  • Потім, склавши один на одного 2-3 пласта, нарізаємо їх також по довжині брусочками, відступаючи від кожного наступного зрізу 5 мм, щоб кубики були рівними.

kak-narezat-ogurec-solomkoj18

  • Після цього шаткуємо брусочки поперек, все також відступаючи 5 мм від попереднього зрізу.

Цей спосіб більш професійний, але для кого-то може бути зручніше попереднього.

  • Шаткуємо огірок поперек кружками (5 мм) і викладаємо їх на дошці внахлест.

kak-narezat-ogurec-solomkoj20

  • Далі шаткуємо гуртки поперечної соломкою (товщина соломки = 5 мм).

kak-narezat-ogurec-solomkoj21

  • Отриману соломку поперек кришимо кубиками все з тими ж параметрами товщини – 5 мм.

kak-narezat-ogurec-solomkoj22

Як огірки нарізати шматочками і скибочками

Така нарізка огірка не складніше нарізки кружками, з однією лише різницею: для скибочок огірок спочатку слід розрізати на 2 поздовжні половини, а для часточок – на 4 поздовжні частини.

kak-narezat-ogurec-solomkoj23

  • Після цього укладаємо огірок зрізом на дошку і шаткуємо поперек скибочками потрібної товщини.

kak-narezat-ogurec-solomkoj24

Як самостійно нарізати огірки брусочками

Брусочками нарізати огірок можна двома способами. Вибір методу залежить від кулінарної мети.

варіант №1

  • Для корейського салату і мариновки слід взяти нетовсті огірки і розрізати їх по осі на 4 частини. Якщо ж огірок товстий, то кожен брусочок можна розрізати уздовж ще раз.

kak-narezat-ogurec-solomkoj25

  • Довжину брусків регулюємо згідно з рецептом. Для Маринівка найчастіше використовують бруски, нарізані по довжині огірка, а для салату – чотирьох або п’ятисантиметрову відрізки.

kak-narezat-ogurec-solomkoj26

kak-narezat-ogurec-solomkoj27

варіант №2

  • Огірок розрізаємо впоперек на 5-сантиметрові шматки.
  • Після цього кожен з них по довжині нарізаємо товстими пластами (0,7-1 см).

kak-narezat-ogurec-solomkoj29

  • Далі беремо 1-2 пласта і ріжемо їх по довжині на бруски.

kak-narezat-ogurec-solomkoj30

Ми сподіваємося, що ви винесли з нашого майстер-класу щось нове і корисне для себе, і тепер зможете нарізати огірок як соломкою, так і іншими формами. Використовуйте різні способи, щоб знайти для себе найоптимальніший і зручний варіант.