Цей ароматний і корисний овоч додає особливі нотки смаку вашим рецептами, використовується як основа, так і у вигляді прикраси готового блюда. Давайте поговоримо про те, як нарізати цибулю кільцями, так як саме про нього піде мова в сьогоднішньому майстер-класі, присвяченому підготовці цього інгредієнта. Правильна обробка ріпчастої коренеплоду дозволить вам різати його з рекордною швидкістю, як це роблять неперевершені майстри кулінарного мистецтва.
Використання цибулі в кулінарії
У кулінарії цибулю використовують повсюдно в сирому, смаженому і тушкованому вигляді, його додають в супи, гарніри, а так само приправляють їм м’ясо і сири. Обумовлено це тим, що цибуля робить аромат і смак будь-якої страви більш насиченим і сприяє кращому засвоєнню їжі.
Найбільше корисних речовин, звичайно, міститься в сирому цибулі, але і після обробки він не позбавляється своїх корисних властивостей. Найбільш часто в сирому вигляді цибулю зустрічається в бутербродах і салатах, а в обробленому – при запіканні з м’ясом, в супах, яєчня, рагу.
І в цьому ви можете переконатися, познайомившись з такими рецептами страв, в яких присутня цибулю.
- Смачна яєчня з цибулею
- Кабачки тушковані з морквою і цибулею
- Салат «Мімоза» без картоплі і моркви
Пам’ятайте лише про те, що для кожного кулінарного страви підходить далеко не будь-який сорт цибулі.
Гострі сорти найкраще підійдуть для маринадів, соусів і м’ясних страв. А для холодних закусок і салатів бажано використовувати солодкі сорти.
При цьому смак цибулі майже не має значення для приготування супів, рагу і гарнірів.
Правила безпечної роботи з ножем
Не треба забувати і про безпеку наших рук при нарізці лука. У той час, як одна рука майстерно володіє ножем, то друга повинна активно допомагати, спонукаючи і повертаючи продукти. Запам’ятайте наступні кілька правил роботи з холодною зброєю, щоб зробити процес нарізування цибулі біліше безпечним:
- Кінчики пальців руки, що тримає продукт, підгинаємо всередину; великий палець так само ховаємо під долоню, він повинен допомагати просуванню продукту до ножа.
- Вказівний і середній пальці тримаємо так, щоб другі фаланги розташовувалися перпендикулярно столу. При нарізці лезо ножа притискається до фаланг пальців допомагає руки і ковзає по ним.
Знаючи ці прості правила, ви будете почувати себе набагато впевненіше, нарізаючи не тільки цибулю, але і будь-який інший овоч.
Як виходять ідеальні цибульні кільця, можна розглянути в покроковому відеоуроці нижче.
І ще кілька секретів про нарізку ріпчастої цибулі …
- Цибулеві кільця дуже часто використовуються як прикраса і приправа до оселедця, шашлику, печені. Цю нарізку також популярна для смаження цибулі у фритюрі.
- Для шашлику товщина кілець повинна бути не менше 0,5 СМ, так цибулю збереже свою соковитість і не зламається в процесі приготування.
- Для приготування цибулевих кілець в хрусткій паніровці цибулю можна різати і крупніше від 0,5 до 1 см. У бутерброди і салати – якомога тонше.
Як правильно порізати цибулю кільцями
Кухонні важливі дрібниці
Дмитро ВашарінСтатьі автора
Складові
- Цибуля ріпчаста – + –
Приготування
ФУЛЛСАЙЗ MEDIUM
Насамперед очищаємо цибулину, для цього гострим ножем зрізаємо близько 1 см від краю засохлого стебла.
Далі злегка зрізаємо волоски корінців так, щоб залишився твердий кореневої стрижень, він допоможе не розвалиться цибулині при її нарізанні.

Далі використовуємо маленьку хитрість – робимо невеликий зріз з одного боку цибулини. Так вона буде стійко стояти на дошці, це допоможе вам отримати максимальну кількість однакових за розміром кілець.
Після цього починаємо впевнено нарізати цибулю.

Товщину кілець робимо таку, як вимагає ваша кулінарна завдання, але не забуваємо підбирати кінчики пальців, щоб застрахувати себе від випадкових порізів.

Розбираємо нарізаний цибулю на окремі колечка і поспішаємо зробити новий подвиг – приготувати апетитне і ароматне блюдо з його використанням.