Як красиво нарізати моркву

Як красиво порізати моркву
Як стверджують східні кухарі, в первинній обробці овочів, яка має на увазі чистку і нарізку, прихована половина успіху страви. І справа тут не тільки в тому, що розмір подрібнення овоча повинен підходити під метод його обробки, а й в естетиці страви, тому сьогодні ми розповімо, як красиво порізати моркву. Цей коренеплід ми використовуємо дуже часто, адже він входить у безліч страв: супи, друге, салати, випічка та навіть для прикраси закусок він підходить ідеально.

Як порізати моркву в суп

Як ви подрібнює морквину на суп? У більшості випадків на дане питання відповідь буде такий – на тертці. Так і швидше, і простіше, та й діти не будуть особливо колупатися в тарілці.

Але якщо ви готуєте не тільки для дітей, а хочете зробити суп красивіше і смачніше, то нарізка кубиками буде тут дуже доречна. Кубики можуть бути великими (0,8х0,8 см), дрібними (0,4х0,4 см) і навіть крихтою (0,2х0,2). Для супів найвигідніший розмір – невеликий кубик.

Як нарізати моркву кубиками

  1. Морква розрізаємо на шматки по 5 см і нарізаємо пластинами по 0,4 см завтовшки.
  2. Потім кожну пластинку (або стопку пластин) нарізаємо на бруски товщиною також 0,4 см.
  3. Після цього кілька брусків підрівнюємо ножем під одну лінію і нарізаємо впоперек кубиками (0,4 см).

Гуртки, скибочки, квіточки

Також для супів можна вибирати і інші оригінальні форми нарізки: гуртки, скибочки і навіть квіточки. І якщо гуртки ви з легкістю зможете нашаткувати на шатківниці або нарізати поперек плода тонкими пластинами по 0,2 см завтовшки, то з нарізкою «квіточки» ви зможете познайомитися далі в цій статті.

Як нарізати моркву соломкою

Однак для перших страв найоптимальніший спосіб подрібнення цього корисного і яскравого коренеплоду – соломкою. Між іншим, цей метод нарізки нітрохи не складніше натирання, а навіть легше. Головне – вміти робити це правильно.

  • Морквину слід почистити і нарізати поперек на кілька шматків по 4 см.

Як нарізати моркву соломкою

  • Тепер шматок необхідно зробити стійким для нарізки на дошці. Для цього зрізаємо з нього закруглений край і укладаємо зрізом на дошку.

Як порізати соломкою моркву

  • Тепер шаткуємо моркву поперек кілець на тонкі пластинки, товщина яких повинна бути 0,1-0,2 см.

Ріжемо моркву соломкою будинку

  • Збираємо пластинки в стопку по кілька штук і знову поперек лінії кілець шаткуємо моркву тонкою соломкою (0,1-0,2 см).

Як в домашніх умовах різати моркву соломкою

Нарізка соломкою морквини по кроках

Пропонуємо вам подивитися ознайомлювальне відео «Як різати моркву соломкою».

Як правильно порізати моркву на плов брусочками

Більшість домашніх кухарів, незнайомих з традиційною узбецько-таджицької кухнею, морква для плову кришать тонкою соломкою, а то і зовсім труть на тертці. Однак такий підхід для цього легендарного страви в корені не вірний.

У класичному плові кількість моркви одно по вазі кількості рису, тобто беруться в пропорції 1: 1. При цьому морквину потрібно нарізати досить великими брусочками.

Вся справа в тому, що додається цей овоч в блюдо до рису, проходить обсмажування, а потім ще й тривале гасіння (років) з рисом разом. Крім того, в казані морквина протягом всього процесу готування повинна перебувати під рисом, тобто в нижній частині ємності, що контактує з відкритим вогнем.

Якщо морквяна соломка буде дрібної або взагалі покришену за допомогою терки, то до моменту готовності страви вона перетвориться в кашу. А де ви бачили плов з морквяної кашею?

Всі етапи готування плову ви можете подивитися в нашому покроковому фоторецепти.

Плов узбецький: покроковий рецепт з фото 

Як нарізати моркву для плову

Найкраще брати середні і великі морковіни – з ними працювати зручніше. Отже:

  • Очищений коренеплід розрізаємо на кілька шматочків поперек, довжина яких повинна бути 4-6 см. Саме такої довжини і будуть брусочки на плов.

Як нарізати моркву брусочками на плов

  • Якщо у вас плід досить товстий, то нарізати його на пластини вздовж осі можна стоячи. Однак морквину стандартного розміру слід різати тільки лежачи, а щоб вона не каталася по дошці, необхідно зрізати невеликий краєчок з бочка.

Як порізати моркву брусочками для плову

  • Далі укладаємо моркву на дошку зрізом вниз і починаємо нарізати її пластами товщиною в 5-7 мм.

Як різати моркву брусками для плову

  • Товщина скибочки – це і є товщина майбутнього брусочки.

Нарізка морквини на плов брусочками будинку

  • Тепер, зібравши по кілька пластинок разом стопкою, починаємо шинкувати брусочки, відступаючи від зрізу 5-7 мм.

Різка в домашніх умови морквини брусочками для плову

Ось така нарізка моркви для плову ідеальна. Така морквина не розвалиться і не раскиснет в процесі тривалої готування, а буде справжньою прикрасою справжнього плову.

Як просто нарізати моркву брусочками на плов

Як красиво порізати моркву для холодцю

Ідей для прикраси холодцю може бути настільки багато, наскільки вистачить у вас фантазії і майстерності на карвінг. Однак є в кухарський середовищі свої стандартні і прості форми нарізки моркви для прикраси холодців і заливних.

млин

  • Беремо середню очищену морквину і відрізаємо від її найширшій частині шматок завдовжки 5 см.

Як красиво нарізати моркву для холодцю

  • Далі надаємо відрізку форму п’ятикутника, зрізуючи закруглені краї.

Як красиво порізати моркву для заливного

Нарізка морквини в формі млин для холодцю

  • Далі на кожній грані п’ятикутника робимо невеликі насічки.

Як порізати моркву в формі млин для заливного

  • Починаємо ножем карбованние морквяний відрізок по всій довжині під кутом до насічці, але тільки з одного боку, надаючи бруска форму шестерінки. Глибину насічки потрібно робити таку, щоб ніж діставав до центрального гуртка, щоб «лопаті» були більш вираженими.

Ріжемо моркву млин для холодцю

  • Коли весь морквяний брус матиме рифлену форму, починаємо поперек шинкувати морквину тонкими скибочками.

Форма млин з морквини для холодцю

Красива формочка млин для холодцю з моркви

зірочки

  • З морквяного відрізка також робимо рівний п’ятикутник, зрізуючи закруглені краї.

Як красиво нарізати моркву зірочкою

  • Від кута п’ятикутника до середини межі під кутом робимо насічку.

Як порізати моркву зіркою

  • Від сусіднього кута робимо назустріч першому надрізу таку ж насічку, щоб вийшов трикутний брусок, який слід видалити.

Як з морквини зробити зірочку

  • Таку процедуру проробляємо з кожною гранню п’ятикутника, щоб в результаті у нас вийшов морквяний брус у формі зірки, який потім слід нашаткувати поперек тонкими пластинками.

Морквина в формі зірки

квіточки

Квіточки можуть бути з будь-якою кількістю пелюсток. Спочатку наведемо схему нарізки чотирилистої квітки.

  • Від морквини відрізаємо шматок в 5 см завдовжки, а потім робимо на ньому по всій довжині 4 насічки, на рівній відстані один від одного. Якщо ви хочете 6 пелюсток, то насічок потрібно робити 6 шт., Також рівновіддалених один від одного.

Як порізати моркву квіточкою

  • Тепер, відступивши від насічки на невелику відстань, починаємо карбованние морква дугою до насічці, щоб вийшов закруглений зріз, як на фото. Потім робимо ще один такий же зріз, але в іншу сторону.

Як красиво нарізати моркву квіткою

Морквина у вигляді квіточки

  • Таку зустрічну нарізку проробляємо з кожної рискою. В результаті у нас вийде брус морквини у формі квітки, який потім слід нашаткувати тонко таким ось красивим квіточкою.

Як з морквини зробити гарний квіточку

Можна також зробити квітка і з 6 пелюсток.

гребінці

Робити гребінці потрібно за тією ж технологією, за якою ми вирізали квітка з 6 пелюстками, але шинкувати підготовлений морквяний брус потрібно не під прямим кутом, а під кутом 45 °. Після чого кожну скибочку слід розрізати навпіл по всій довжині.

Як з морквини зробити гребінці

Ще один спосіб зробити квіточки з гребінцями швидко і просто – використовувати Овочечистка. Збоку таких овощечісток бувають скоби для вирізання очок з картоплі.kak-krasivo-porezat-morkov29

За допомогою цієї скоби вирізаємо уздовж морквини, на рівній відстані один від одного, виїмки.

Як порізати моркву формі гребінців

Потім нарізаємо фігурну морквину прямими пластинками і отримуємо квіточки. А якщо нарізати під кутом, а потім розсікти витягнутий квіточку по довжині навпіл, то отримаємо гарні гребінці.

Красиві гребінці вирізані з морквини

Тепер, коли ви навчилися красиво нарізати моркву для прикраси, ми радимо вам познайомитися з усіма секретами приготування холодцю.

Секрети смачного холодцю

Як порізати моркву по-корейськи

З тих самих пір, як корейські салати підкорили наш народ, терка для нарізки моркви тонкої і довгою соломкою, на зразок локшини, є практично на кожній кухні.

Називається така техніка нарізки «жульєн». Ні, ніякого відношення до грибного блюда з кокотниц саме цей жульен не має, просто схожі назви, не більше того.

Жульєн – це шинкування тонкої, не більше 0,2 см соломкою, довжина якої сягає 5-8 см. Це саме те, що потрібно для корейського салату.

Є кілька варіантів нарізки моркви жульєном.

Терка «Роко»

Пластикові плоскі дощечки з різними насадками, в числі яких є і терка для жульєну, є найпопулярнішим інструментом подрібнення морквини для корейського салату. Тут все просто:

  • Тертку опускаємо в об’ємну миску і притримуємо рукою. Якщо у вас терка з контейнером, то тут взагалі все набагато простіше.
  • Почищену моркву притуляє бічною частиною до дощечці над насадкою і з натиском проводимо її вниз до кінця, щоб соломка вийшла довгою. Якщо хочете соломку коротший, то тріть не всієї площиною по довжині, а під кутом.

Не варто терти плід до самого кінця, так ви можете поранитися, та й соломка буде неоднаковою довжини.

Овочечистка з насадкою для корейських салатів

Двосторонні ножі для чищення картоплі та інших овочів, які також використовуються для шинкування продуктів, мають на іншому кінці насадку для нарізки моркви соломкою. Як їй працювати?

Утримуючи очищену моркву в руці, овощечисткой стругати її так, як ніби ви чистите її від шкірки, але тільки не плоскою насадкою, а для нарізки жульєном.

Нарізаємо моркву по-корейськи на овощечистка

Як нарізати моркву для корейського салату

Для роботи нам буде потрібно добре заточений гострий ніж з великим лезом.

  • Морквину чистимо, зрізаємо кінці і одну боковину, щоб плід стійко лежав на обробній дошці.
  • Далі розсікає морква на кілька шматків, довжина яких буде довжиною бажаної соломки. Для салату краще всього зупинитися на 8-сантиметрової позначки.
  • Після цього шаткуємо морква ножем поперек кілець на тонкі пластинки, товщина яких не перевищить 0,2 см.
  • Далі збираємо пластинки в стопку і шаткуємо їх ножем тонкою соломкою по довгій стороні.

Ну, а наш шеф кухар пропонує детальний майстер клас.

Ось так красиво можна порізати моркву як на корейський салат, так і на інші холодні страви. Залишається лише відрегулювати довжину нарізки.