Серед всіх національних кухонь світу немає, мабуть, більш неоднозначною і оригінальною ніж азіатська. Саме східні країни подарували нам знаменитий кисло-солодкий смак, який зустрічається в багатьох стравах, ми ж сьогодні ближче познайомимося з таким блюдом як курячі лапки по-китайськи. Ця оригінальна закуска стане відмінною заміною традиційним снекам і напевно займе почесне місце у вашій кулінарній книзі.
Рецепт курячих лапок по-китайськи
Складові
- Соєвий соус – 30 мл + –
- Коньяк або горілка – 30 мл + –
- Курячі лапки – 500 г + –
- Цукор-пісок білий – 1 / 2-1 ст.л. + –
- Бульйон курячий – 200 мл + –
- Рослинна олія – 100 мл + –
- Лавровий лист – 3-4 листи + –
Як приготувати курячі лапи по-китайськи
Перш ніж приступати до опису процесу готування, слід зазначити, що для смаження нам буде потрібно вок або глибока каструля з антипригарним покриттям. Якщо ні першого, ні другого у вас немає, то блюдо навряд чи вийде приготувати без труднощів.
Перше, що нам потрібно зробити – визначити тип лапок. Вони продаються в двох видах: вже очищені рожеві або ж жовті, з шаром ороговілої шкіри. У першому випадку чистку лап проводити не потрібно.
Якщо ж перед вами другий варіант, то помістіть на кілька секунд продукт в окріп, потім у крижану воду і зчистити шкіру самостійно.
Наступний етап – обрубка нігтів на лапі. Відріз краще проводити по першій фаланзі після нігтя, так процес пройде швидше і простіше.
- Моєму лапки під холодною проточною водою і відкидаємо в друшляк – даємо зайвої воді стекти. Для зручності можна також скористатися серветками або паперовим рушником.
- Тепер визначаємося з посудом, в якій ми будемо готувати. В ідеалі це має бути досить великий вок з кришкою, але підійде і звичайна каструля з антипригарним покриттям. Обсяг ємності повинен бути в два з половиною рази більше, ніж маса лапок. Так, для 500 грам продукту нам буде потрібно посудина в 1,5-2 літра.
- Наливаємо в каструлю масло і ставимо на максимальний вогонь. Воно повинно покататись до появи характерного білого димку.
- Акуратно всипаємо лапки в каструлю і закриваємо її кришкою, відразу ж починаємо інтенсивно струшувати ємність, щоб лапи перемішувалися всередині, і масло рівномірно розподілилася по їх поверхні. Робити це потрібно постійно, так ми попередимо пригорання продукту.
- Через п’ять хвилин потрібно влити до лапок коньяк, а через десять, після початку приготування, всипати цукор.
- Коли ви помітите, що лапки вже досить підсмажилися, і вологи в каструлі вже не залишилося, влийте сюди ж соєвий соус.
- Тушкуємо лапи ще кілька хвилин, вливаємо бульйон і готуємо страву ще десять хвилин.
- Після цього знімаємо посудину з вогню, додаємо лаврушку, накриваємо кришкою, і, час від часу струшуючи, даємо потомитися лапам останні десять хвилин.
Виймаємо лапи з каструлі, викладаємо на велике блюдо і подаємо разом з прохолодними напоями.
Курячі гомілки по-китайськи
Лапки по-китайськи це, звичайно, добре, проте не всі зважаться спробувати настільки специфічне блюдо, навіть якщо на фото воно виглядає апетитно. Тим не менш, ми звикли використовувати в їжу інші частини кури, наприклад гомілки.
Складові
- Гомілка курки – 1,5 кг;
- Соєвий соус – 9 ст.л .;
- Сіль за смаком;
- Цукор-пісок білий – 3-4 чайних ложки;
- Часникові часточки – 10 шт;
- Кунжут білий – 3-4 ст.л .;
- Вода очищена – 1,5-2 склянки.
Як зробити ніжки кури по-китайськи
- Гомілки промиваємо під проточною водою. Шкіру можна прибирати або залишити – вибір за вами, але від залишків пір’я і інших небажаних елементів ніжки доведеться все ж очистити.
- Беремо сковороду з антипригарним покриттям (це важливо, оскільки в іншому випадку гомілки просто пристане до дна посуду і страва не вийде). Викладаємо гомілки в неї одним шаром, якщо розміри посуду не дозволяють це зробити, то поділяємо на кілька партій.
- Вливаємо воду, закриваємо сковороду кришкою і ставимо на середній вогонь. Чекаємо, коли рідина повністю випарується і в сковорідці залишаться лише ніжки і жир з них.
- Знімаємо кришку, всипаємо цукор, наливаємо соус. Очищений від шкірки часник закидаємо сюди ж у вигляді цілісних зубків, або ж ріжемо його пластинками.
- Ретельно все перемішуємо, щоб всі інгредієнти рівномірно розподілилися.
- Обсмажуємо курку з відкритою кришкою до освіти характерною золотистої скоринки. Якщо потрібно – трохи присаливаем, але, зазвичай, соєвого соусу досить.
- Якщо кунжут сирої, то підсмажуємо його трохи окремо, потім всипаємо до курки, перемішуємо і відразу подаємо до столу.
Це ж блюдо можна зробити гострим, якщо додати на етапі вливання соєвого соусу трохи червоного меленого перцю. Також допускається варіант з використанням меду, замість цукру. Смак таких гомілок виходить ще цікавіше.
Курячі стегна по-китайськи
В азіатських країнах для приготування страв використовують абсолютно всі частини птиці, так що немає нічого дивного в тому, що цілком буденне куряче стегно теж має спосіб приготування в китайському стилі.
Складові
- Стегна курячі – 6 шт;
- Морква – 2 шт;
- Апельсини – 2-3 шт;
- Імбир мелений – 2 ч.л .;
- Часник – 2-3 зубки;
- Тростинний цукор – 2 ч.л .;
- Соус соєвий – 2 ст.л .;
- Коньяк – 1,5 ст.л .;
- Лук – 2-3 шт;
- Олія соняшникова – для смаження;
- Паприка – 1 ч.л .;
- Сіль і чорний перець – за смаком.
Як готуються стегна курки по-китайськи
- Стегна моєму і видаляємо з них кістки. Шкіру можете залишити – все залежить від ваших уподобань.
- Моркву миємо, очищаємо від шкірки і ріжемо на невеликі тонкі смужки. Цибулю чистимо і ріжемо дрібними кубиками.
- Соняшникова олія наливаємо в вок або в глибоку каструлю з антипригарним покриттям. Його потрібно прожарити.
- Акуратно кладемо стегна в посудину, сюди ж всипаємо моркву і цибулю. Обсмажуємо на сильному вогні весь час помішуючи, поки курка не обзаведеться красивою скоринкою.
- Знижуємо вогонь до середнього. Часник пропускаємо через прес, додаємо до курки. Сюди ж всипаємо імбир, тростинний цукор, паприку. Вливаємо соус і коньяк, перемішуємо.
- У склянку видавлюємо сік з апельсинів, додаємо в посудину. Накриваємо її кришкою і тушкуємо протягом третини години, час від часу помішуючи.
Подавати такі стегна слід з рисом або картопляним пюре, прикрасивши страву шматочками апельсина.
Як бачите, азіатська кухня тільки здається складною, насправді ж такі страви цілком доступні кожному. Головне, про що слід пам’ятати, готуючи курячі лапки по-китайськи або інше східна страва – потрібно правильно поєднувати кисле і солодке, адже саме в цьому і є особливість цієї кухні. Якщо ви навчитеся відчувати цю тонку межу смаку, то зможете привносити щось азіатське навіть у традиційні для нас страви.