Наділяти начинку в прісне тісто з пшеничного борошна люди навчилися в незапам’ятні часи, прагнучи урізноманітнити свій убогий раціон. Нині існують десятки різновидів пельменів, серед яких рецепт з картоплею не менш популярний і шанований, ніж «класика» з яловичим або свинячим м’ясом. Справитися з ним зможе будь-яка господиня, і блюдо, приготоване з простих і доступних інгредієнтів, стане прикрасою навіть святкового столу.
Це частування настільки популярно в різних країнах і у різних народностей, що не існує єдиного рецепту ні для тесту, ні для картопляної начинки.
У тому – і принадність, адже це – відмінна можливість проявити кулінарну фантазію і створити свій власний варіант смачних пельменів з картоплею.
Пельмені з картоплею і адигейським сиром
Складові
- Борошно пшеничне (1 сорту) – 400 г + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Вода про (обов’язково кип’ячена) – 3 ст.л. + –
- Картопля – 500-600 г + –
- Рослинна олія – 4-5 ст.л. + –
- Чорний мелений перець – 1/2 ч.л. + –
- Сіль – 1 ст.л. + –
- Капуста білокачанна – 400 г + –
- Сир типу «Адигейський» – 350 г + –
- Коріандр – на смак + –
Приготування
Цей варіант приготування традиційного частування з легким східним смаком. Пельмені з картоплею припадуть до смаку любителям незвичайних начинок.
Для початку традиційно займемося тестом для пельменів, а поки воно буде «відпочивати», приділимо увагу начинці.
- Отже, спершу з’єднаємо яйця з просіяного борошном, добре все розтерши.
- Далі додаємо підсолену воду, гарненько вимішуємо. Тісто у нас повинно вийти тугим.
- Злегка відбивши його про дерев’яну дошку, кладемо в ємність і, затягнувши поліетиленом, відставляємо десь на півгодинки, щоб воно визріло і набуло необхідну еластичність.
Далі беремося за начинку.
- Картоплю потрібно почистити, порізати порційно, скласти в невелику каструльку і зварити до м’якої консистенції.
- Зливаємо воду і мнемо її, перетворюючи в пюреобразную масу, яку потім присмачуємо перчиком і їдальнею ложечкою маслом, щоб надати їй ситності.
- Настала черга капусти. Її потрібно дрібно-дрібно порубати і опустити на пару-трійку хвилин в киплячу солону воду, щоб розм’якшилася. Потім відразу ж виймаємо і видаляємо з неї зайву вологу, відкинувши на друшляк.
- Тепер з’єднаємо картоплю з капустою і добре змішаємо (бажано це робити руками).
- Сир дрібніше на тертці з дрібними дірочками і – в картопляно-капустяну масу.
- Чи залишиться приправити її, підсолити і присмачити маслом.
- Тонко катаємо тісто, вирізаємо з нього гуртки (тут стане в нагоді чарка з вузькою шийкою), фасуємо в них начинку і робимо пельмені класичної форми, поєднуючи краю.
Якщо вам цікаво зробити незвичайні пельмені, запрошуємо повчитися іншим способам ліплення.
- Пельмені-трояндочки
- Пельмені ведмежі вушка
Залишиться тільки зварити готові вироби і подати їх з маслом, присипавши рубаним ароматним кропом!
Для любителів пельменів пропонуємо ще кілька цікавих рецептів.
- Пельмені з рибою
- Пельмені з капустою
- Дитячі пельмені
- сибірські пельмені
- Пельмені з лаваша
Пельмені з картоплею і горбушей
Цей варіант пельменів з картоплею – для любителів рибних смакоти. Горбуша і картопля, загорнуті в тісто, – цікаве поєднання, яке зможуть по достоїнству оцінити справжні гурмани.
Складові
- Риба-горбуша в консервованому вигляді – 1 банка (240 г);
- Картопля – півкіло;
- Сіль і перчик мелений – за смаком;
- Яйця курячі (середнього розміру) – 3 шт .;
- Борошно в / с – 3 ст .;
- Сметана будь-якої жирності або вершків – 100 г.
Приготування картопляних пельменів
- Перш за все, робимо тісто з борошна та яєць, не забувши посолити. Як буде готово, відправимо його на відпочинок в холодильник, закутавши в харчовій поліетилен.
- Тепер – картопелька. Її чистимо, кладемо в каструлю, де вже є вода, солимо і відправляємо на вогонь.
- Варимо, поки бульби не стануть м’якими.
- Озброївшись товкачем або блендером, перетворюємо їх в однорідне пюре, не забуваючи посолити.
- Щоб начинка була повністю готова, потрібно просто з’єднати рибу (разом з маслом, в якому її консервували) з картоплею і гарненько перемішати, приправивши і посолити.
Далі ліпимо пельмені і або відправляємо їх в киплячу воду, або – в морозилку, щоб заготовити про запас.
Готувати пельмені можна не тільки у воді, а іншими альтернативними способами.
- Як приготувати пельмені в мультиварці
- Як приготувати пельмені в пароварці
- Як приготувати пельмені в мікрохвильовці
- Як приготувати пельмені в горщиках
Подавати блюдо з незвичайною начинкою потрібно «в компанії» зі сметаною чи вершками – кому як більше подобається. Свіжа зелень теж буде дуже до речі.
Картопляні пельмені «Монастирські»
І наостанок – варіант улюбленої страви для пісних днів. Цей рецепт пельменів з картоплею в скоромні дні можна злегка збагачувати, додаючи в начинку м’ясний фарш і подаючи «вушка» зі сметаною.
Борошно для рецепта беремо тільки вищого гатунку, а воду – кип’ячену і холодну.
Складові
- Борошно – 3 склянки;
- Вода – 1 склянки;
- Масло рослинне (будь-яке) – 2 ст.л .;
- Картопля – 700 г;
- Свіжий часник – пара-трійка зубків;
- Перчик і сіль – на смак.
Як приготувати пельмені
- Місимо круте тісто, вливаючи воду в попередньо просіяне борошно, і даємо йому «дозріти» в прохолоді.
- Чистимо і трьом картоплю на тертці з дрібними дірочками, як на деруни.
- Вологу, яка обов’язково відокремиться при цьому, видаляємо і приправляємо масу перцем.
- З тіста робимо кружечки, розкладаємо в них сиру картоплю, ліпимо звичайні пельменькі.
- Варимо у воді хвилин 6-8, злегка її присолити, поки не розм’якшиться всередині начинка.
І ще один рецепт пісних пельменів ….
Пісні пельмені з грибами
Подавати пісні пельмені з картоплею потрібно з маслом, присмачивши їх тиском часником. Вийде дуже просто, ситно і по-справжньому смачно!