Їжа, яка виявляється в нашій тарілці, повинна не тільки радувати погляд і вгамовувати голод, але і заповнювати потреби організму у вітамінах.
Японці і китайці точно знають, як готувати гриби шиітаке, оскільки для них це одне з найулюбленіших страв, нам же тільки належить ознайомитися з їх корисними властивостями і рецептами приготування. З цих лісових «жителів» виходить дуже ароматний суп, його також кладуть в м’ясне рагу і, звичайно ж, додають в блюда, знаменитої на весь світ, японської кухні.
Які шиітаке краще купувати?
Шиітаке коштують досить дорого, тому потрібно навчитися в них розбиратися, щоб не «спустити гроші на вітер». Маючи вибір, найкраще віддати перевагу «донки» – маленьким м’ясистим грибочками. Потрібно мати на увазі, що великі екземпляри відрізняються неповторним смаком, а маленькі – мають більш ніжну текстуру.
Кращий продукт – вирощений в природних умовах, але і коштує він значно дорожче. Шиітаке, отримані шляхом штучної культивації, теж смачні, але вони не так корисні, як їх лісові «побратими».
Шиітаке продають свіжими, маринованими, а також сушеними. Так як мова йде про досить ніжному продукті, який не зберігається занадто довго, то в наших краях свіжі шиітаке – велика рідкість. Найчастіше в супермаркетах їх пропонують в сушеному вигляді.
Шиітаке – панацея від усіх хвороб
Чим більше вчені вивчають вплив на організм «чорних грибів» (так шиітаке називають в Європі), тим більше здивування викликають отримані знання. З їх допомогою можна побороти вірус гепатиту В, очистити кров від небезпечних патогенів, зменшити кількість шкідливого холестерину.
Тим, хто любить поласувати шиітаке, нема чого боятися за потенцію в будь-якому віці. Подейкують навіть, що за допомогою цього цілющого гриба можна захистити себе від раку!
Правда це чи ні, поки невідомо, але те, що до любителів цього дорогоцінного гриба повертається гарний настрій, бадьорість і ясність думки – це факт. А значить, варто стати цінителем шиітаке, і не тільки через його надзвичайно ніжного смаку, але і заради власного здоров’я.
Гриби шиітаке зі сметаною: простий покроковий рецепт
Складові
- Гриби шиітаке – 500 г + –
- Сметана – 2 ст.л. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Часник – 1-2 зубки + –
- Оливкова олія – 50 мл + –
- Масло вершкове – 50 г + –
- Чорний перець – 1 щіпка + –
- Сіль – за смаком + –
Як смачно посмажити гриби шиітаке своїми руками
Рецептура передбачає використання свіжих грибів. Але роздобути їх непросто. Тому можна приготувати сухі – все знадобиться 50 г на таку ж кількість продуктів.
- Насамперед потрібно ретельно промити гриби. Великі екземпляри бажано розрізати: і шапки, і ніжки.
Сухий продукт потрібно залити водою і залишити так на 45 хвилин. Коли гриби відновлять свій первісний вигляд, їх готують так само, як свіжі, а воду можна використовувати для отримання ароматного соусу або зварити на ній суп.
- Беремо сковороду з товстим дном, кладемо в неї масло – рослинне і вершкове.
- Спочатку обсмажуємо ніжки грибів (вони більш жорсткі), а коли вони наполовину приготуються, додамо до них ніжні капелюшки.
- Під час смаження делікатес потрібно періодично перемішувати. Коли гриби будуть вже майже готові, додамо в піджарку півкільця сирої цибулі, просмажити всі разом на вогні середньої інтенсивності протягом декількох хвилин.
- В кінці потрібно додати сметану, роздавлений (або тертий на тертці) часник, поселити і приправити перцем.
Перед тим, як викладати частування на блюдо і подавати до столу, потрібно дати йому трохи постояти під кришкою (смажимо гриби без накриття кришкою), попередньо вимкнувши газ. Виклавши делікатес на тарілку, його можна посипати рубаною свіжою зеленню – це підкреслить його природний аромат і додасть кілька цікавих смакових ноток.
Вершковий суп з шиітаке: смачний і простий рецепт
Цілющий продукт, який так шанують японці, можна класти і в піджарку, і в рагу, і в суп (останній варіант особливо хороший для чоловічої потенції). Блюдо виходить вишуканим і по-справжньому поживним.
Складові
- Шиітаке свіжі – 500 г;
- Картопля – 4-5 середніх бульб;
- Морквина – 1 коренеплід;
- Вершки жирні – 150 мл;
- Масло вершкове – 50 г;
- Лист лавра – 1 шт .;
- Часник – 1 невеликий зубок;
- Зелень петрушки – 1 невеликий пучок;
- Перець чорний – 1 щіпка;
- Сіль за смаком.
Як готувати суп з грибів шиітаке своїми руками
- Беремо емальовану каструлю, кладемо в неї миті грибочки, заливаємо 2 літрами води, відправляємо на вогонь.
- Як тільки вміст посудини закипить, рідину потрібно злити і прополоскати гриби в проточній воді.
- Далі їх треба залити інший порцією відфільтрованої води і знову відправити на вогонь, кинувши лист лавра. Як тільки вода почне кипіти, вогонь зменшуємо і тримаємо каструлю на спеку близько 10 хвилин.
- За цей час приготуємо морквяно-часникову піджарку: почистимо коренеплід і поріжемо його тонкими пластинами, а їх – соломкою або невеликими квадратними шматочками. Підсмажуємо на маслі спочатку морквину, а потім – смажимо її разом з часником.
Головне – часник не повинен пригоріти.
- Очищену картоплю нарізаємо кубиками. Додаємо її до вже повністю готовим грибам і варимо їх ще близько 10 хвилин. Після вказаного часу, кладемо в каструлю морквяну піджарку з часниковим ароматом.
- Далі додаємо в суп вершки. Перед тим, як зробити це, їх бажано розігріти, не даючи, при цьому, закипіти, щоб вони не згорнулися.
- У самому кінці, за пару хвилин до того, як зняти каструлю з вогню, в неї кидаємо рубану зелень петрушки і все заважаємо.
- Коли вогонь буде виключений, нехай посудина трохи постоїть закритою, щоб аромати всередині неї злилися воєдино. Подавати такий апетитний супчик найкраще з сухариками з білого хліба.
Немає нічого складного в тому, щоб навчитися готувати справжні делікатеси, адже існує безліч способів зробити це смачно. Так, гриби шиітаке можна не тільки смажити або варити з них суп, як про це докладно розказано в запропонованих рецептах, але а також запікати і маринувати. Цінний продукт, приготований будь-яким способом, подарує вам молодість, бадьорість і фортецю. Смачного!