Як готувати гриби шиітаке

Як готувати гриби шиітаке
Їжа, яка виявляється в нашій тарілці, повинна не тільки радувати погляд і вгамовувати голод, але і заповнювати потреби організму у вітамінах.

Японці і китайці точно знають, як готувати гриби шиітаке, оскільки для них це одне з найулюбленіших страв, нам же тільки належить ознайомитися з їх корисними властивостями і рецептами приготування. З цих лісових «жителів» виходить дуже ароматний суп, його також кладуть в м’ясне рагу і, звичайно ж, додають в блюда, знаменитої на весь світ, японської кухні.

Які шиітаке краще купувати?

Шиітаке коштують досить дорого, тому потрібно навчитися в них розбиратися, щоб не «спустити гроші на вітер». Маючи вибір, найкраще віддати перевагу «донки» – маленьким м’ясистим грибочками. Потрібно мати на увазі, що великі екземпляри відрізняються неповторним смаком, а маленькі – мають більш ніжну текстуру.

Кращий продукт – вирощений в природних умовах, але і коштує він значно дорожче. Шиітаке, отримані шляхом штучної культивації, теж смачні, але вони не так корисні, як їх лісові «побратими».

Шиітаке продають свіжими, маринованими, а також сушеними. Так як мова йде про досить ніжному продукті, який не зберігається занадто довго, то в наших краях свіжі шиітаке – велика рідкість. Найчастіше в супермаркетах їх пропонують в сушеному вигляді.

Шиітаке – панацея від усіх хвороб

Чим більше вчені вивчають вплив на організм «чорних грибів» (так шиітаке називають в Європі), тим більше здивування викликають отримані знання. З їх допомогою можна побороти вірус гепатиту В, очистити кров від небезпечних патогенів, зменшити кількість шкідливого холестерину.

Тим, хто любить поласувати шиітаке, нема чого боятися за потенцію в будь-якому віці. Подейкують навіть, що за допомогою цього цілющого гриба можна захистити себе від раку!

kak-gotovit-griby-shiitake.2jpg

Правда це чи ні, поки невідомо, але те, що до любителів цього дорогоцінного гриба повертається гарний настрій, бадьорість і ясність думки – це факт. А значить, варто стати цінителем шиітаке, і не тільки через його надзвичайно ніжного смаку, але і заради власного здоров’я.

Гриби шиітаке зі сметаною: простий покроковий рецепт

Складові

  • Гриби шиітаке – 500 г + –
  • Сметана – 2 ст.л. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Часник – 1-2 зубки + –
  • Оливкова олія – ​​50 мл + –
  • Масло вершкове – 50 г + –
  • Чорний перець – 1 щіпка + –
  • Сіль – за смаком + –

Як смачно посмажити гриби шиітаке своїми руками

Рецептура передбачає використання свіжих грибів. Але роздобути їх непросто. Тому можна приготувати сухі – все знадобиться 50 г на таку ж кількість продуктів.

  1. Насамперед потрібно ретельно промити гриби. Великі екземпляри бажано розрізати: і шапки, і ніжки.

Сухий продукт потрібно залити водою і залишити так на 45 хвилин. Коли гриби відновлять свій первісний вигляд, їх готують так само, як свіжі, а воду можна використовувати для отримання ароматного соусу або зварити на ній суп.

  1. Беремо сковороду з товстим дном, кладемо в неї масло – рослинне і вершкове.
  2. Спочатку обсмажуємо ніжки грибів (вони більш жорсткі), а коли вони наполовину приготуються, додамо до них ніжні капелюшки.
  3. Під час смаження делікатес потрібно періодично перемішувати. Коли гриби будуть вже майже готові, додамо в піджарку півкільця сирої цибулі, просмажити всі разом на вогні середньої інтенсивності протягом декількох хвилин.
  4. В кінці потрібно додати сметану, роздавлений (або тертий на тертці) часник, поселити і приправити перцем.

kak-gotovit-griby-shiitake
Перед тим, як викладати частування на блюдо і подавати до столу, потрібно дати йому трохи постояти під кришкою (смажимо гриби без накриття кришкою), попередньо вимкнувши газ. Виклавши делікатес на тарілку, його можна посипати рубаною свіжою зеленню – це підкреслить його природний аромат і додасть кілька цікавих смакових ноток.

Вершковий суп з шиітаке: смачний і простий рецепт

Цілющий продукт, який так шанують японці, можна класти і в піджарку, і в рагу, і в суп (останній варіант особливо хороший для чоловічої потенції). Блюдо виходить вишуканим і по-справжньому поживним.

Складові

  • Шиітаке свіжі – 500 г;
  • Картопля – 4-5 середніх бульб;
  • Морквина – 1 коренеплід;
  • Вершки жирні – 150 мл;
  • Масло вершкове – 50 г;
  • Лист лавра – 1 шт .;
  • Часник – 1 невеликий зубок;
  • Зелень петрушки – 1 невеликий пучок;
  • Перець чорний – 1 щіпка;
  • Сіль за смаком.

kak-gotovit-griby-shiitake.3jpg

Як готувати суп з грибів шиітаке своїми руками

  • Беремо емальовану каструлю, кладемо в неї миті грибочки, заливаємо 2 літрами води, відправляємо на вогонь.
  • Як тільки вміст посудини закипить, рідину потрібно злити і прополоскати гриби в проточній воді.
  • Далі їх треба залити інший порцією відфільтрованої води і знову відправити на вогонь, кинувши лист лавра. Як тільки вода почне кипіти, вогонь зменшуємо і тримаємо каструлю на спеку близько 10 хвилин.
  • За цей час приготуємо морквяно-часникову піджарку: почистимо коренеплід і поріжемо його тонкими пластинами, а їх – соломкою або невеликими квадратними шматочками. Підсмажуємо на маслі спочатку морквину, а потім – смажимо її разом з часником.

Головне – часник не повинен пригоріти.

  • Очищену картоплю нарізаємо кубиками. Додаємо її до вже повністю готовим грибам і варимо їх ще близько 10 хвилин. Після вказаного часу, кладемо в каструлю морквяну піджарку з часниковим ароматом.
  • Далі додаємо в суп вершки. Перед тим, як зробити це, їх бажано розігріти, не даючи, при цьому, закипіти, щоб вони не згорнулися.
  • У самому кінці, за пару хвилин до того, як зняти каструлю з вогню, в неї кидаємо рубану зелень петрушки і все заважаємо.
  • Коли вогонь буде виключений, нехай посудина трохи постоїть закритою, щоб аромати всередині неї злилися воєдино. Подавати такий апетитний супчик найкраще з сухариками з білого хліба.

kak-gotovit-griby-shiitake.1jpg

Немає нічого складного в тому, щоб навчитися готувати справжні делікатеси, адже існує безліч способів зробити це смачно. Так, гриби шиітаке можна не тільки смажити або варити з них суп, як про це докладно розказано в запропонованих рецептах, але а також запікати і маринувати. Цінний продукт, приготований будь-яким способом, подарує вам молодість, бадьорість і фортецю. Смачного!