Сьогодні поговоримо про страву паназиатской кухні, в основі якого лежить локшина з додаванням до неї спецій, овочів і м’яса. Фунчоза з куркою і грибами заслуговує вашої уваги, оскільки має яскравий смак і такий же зовнішній вигляд, і особливо сподобається любителям гостренького. Смак у локшини нейтральний, проте інші інгредієнти додають свою родзинку і викликають бажання ще раз покуштувати таку страву.
Що нам відомо про страву фунчоза
- Виготовляють локшину для фунчози з крохмалю бобів мунг, батьківщиною яких є Індія. Іноді, крохмаль бобів замінюють на картопляний. На виробництві, в цілях економії, використовується кукурудзяний крохмаль, так як він дешевше своїх аналогів.
- Локшина має цікаву особливість: після варіння вона стає напівпрозорою, через що її часто називають «скляної» локшиною. Приготована бобова локшина дуже ніжна і навіть трохи желеобразная. Якщо її перетравити, то вона буде злипатися в неапетитні грудки.
- Класична рецептура фунчози різниться від кухаря до кухаря, але основними інгредієнтами в більшості випадків є сама локшина, маринований перець, морква, кунжут, соєвий соус, м’ясо, морепродукти, гриби.
- Локшину для фунчози обсмажують або варять без додавання солі. Вона зазвичай подається з соусом або з м’ясом, овочами і спеціями. З локшини можна зробити і салати, і другі страви, і навіть десерти.
Рецепт фунчози з куркою і грибами
Складові
- Бобова локшина – 250 г + –
- Болгарський перець – 1 шт + –
- Морква – 1 шт + –
- Куряче філе – 1 шт + –
- Печериці – 10 шт + –
- Кунжут, приправи, сіль і соєвий соус – за смаком + –
Правила приготування фунчози з куркою і грибами
- Перш за все, нам потрібно приготувати локшину. Для цього закип’ятити воду, після чого варимо в ній локшину 3-5 хвилин, поки вона не стане досить м’якою, але не переварити. Після цього промиваємо її під холодною водою в друшляку.
- Тепер настала черга підготовки овочів і курки. Моєму все овочі. Гриби нарізаємо скибочками, а перець і моркву – соломкою. Курку порізати на невеликі кубики близько двох сантиметрів.
- У глибокій сковорідці з товстими стінками обсмажуємо гриби. Робити це потрібно 10 хвилин на сильному вогні. Потім додаємо перець і моркву, і обсмажуємо ще 1-2 хвилини.
- Далі, додаємо до овочів курку, сіль і спеції. Зменшуємо вогонь і обсмажуємо суміш до готовності курки. Це займе приблизно 10-15 хвилин.
- Як тільки курка буде готова, вимикаємо вогонь і додаємо в сковороду локшину. Швидко перемішати всі інгредієнти поки сковорода гаряча, і викладемо в миску.
- Приправляємо невеликою кількістю соєвого соусу. Посипаємо кунжутом.
Подавати таку фунчозу краще в теплому вигляді, так як при охолодженні, через велику кількість жиру вона буде не такою смачною.
Холодний салат фунчоза з куркою і овочами
Складові
- Бобова локшина – 250 г;
- Філе курки – 250 г;
- Морква – 1 середня або 2 маленьких;
- Цибулина – 1 шт;
- Болгарський перець – 2 шт;
- Печериці – 200 г;
- Огірок – 1 шт;
- Зелена цибуля – кілька пір’я.
Як приготувати холодний салат на основі фунчози
Локшину для різних рецептів фунчози можна не тільки варити або обсмажувати, а й заварювати в окропі. Саме цей спосіб ми використовуємо в даному випадку.
- В окріп опускаємо локшину і чекаємо 5-8 хвилин. Зливаємо воду і поріжемо готову локшину, щоб вона могла міститися в столову ложку. Це потрібно зробити для зручності під час вживання салату і для акуратного вигляду страви.
- Відварюємо куряче філе в підсоленій воді, остудити його і потім нарізаємо невеликий соломкою. Всі інгредієнти салату не повинні сильно відрізнятися один від одного по довжині.
- Нарізаємо короткою соломкою моркву і перець.
- Цибулину – дрібними шматочками, гриби – пластинками
- Викладаємо на сковороду з маслом цибулю і моркву. Обсмажуємо їх на сильному вогні близько 8-10 хвилин. Потім додаємо перець і гриби, і смажимо суміш ще 3 хвилини, не збавляючи вогонь. Після цього даємо охолонути.
- Поріжемо огірки невеликий соломкою, а пір’я цибулі – кружальцями.
- Змішуємо локшину, смажені овочі, курку, огірки і зелений лук.
- Додаємо трохи соєвого соусу за смаком. Посипаємо кунжутом. Можна додати дрібно потертий часник і мелений перець.
Подаємо фунчозу в холодному вигляді, як салат. Він стане справжньою окрасою святкового столу, а в будній день – відмінним способом підняти настрій вашим рідним і близьким.