Страви, приготовані зі злаків, завжди шануються прихильниками здорового харчування за свою користь і багатий вітамінний склад. Одним з таких злаків вважається ячмінь, колись окультурений древніми цивілізаціями, з нього і робиться ячна крупа – відмінний продукт для приготування каш. У кулінарії корисні властивості переробленого злаку максимально використовують з метою збагачення організму необхідними вітамінами і мінералами.
характеристика
Ячна крупа – це не що інше, як мелкодроблёние зерна ячменю. Крупа не має сортів, однак у неї є номери (1, 2, 3), що привласнюються їй після дроблення.
Кожен номер є розмірної характеристикою перероблених зерен ячменю. Найчастіше в продаж випускаються крупи, що поєднують в одній упаковці відразу всі 3 номери. Але зустрічається і така злакова продукція, яка в одній розфасовці містить ячку тільки з певним номером.
Варто відзначити, що ячмінь – це найдавніша рослина культурного походження, що відноситься до сімейства злаків. Перші згадки про благородній зерні були зафіксовані ще до нашої ери.
Батьківщиною ячмінного злаку вважається Азія, проте з часом культурна рослина розширило свої межі і почало проникати в усі куточки планети: Гімалаї, Греція, Римська імперія, Норвегія і т. Д.
Нині ячмінь дуже популярний продукт, який вживають в їжу не тільки через його особливих смакових властивостей, а й завдяки колосальній користь злакових зерен.
Та сама безцінна користь, за яку багато так поважають ячну крупу, міститься в кожному невідшліфованому і невідполірований ячмінному зерні. На відміну від перловки (одна з двох різновидів ячмінної крупи), яку при обробці шліфують і полірують, зерна ячменю для ячних круп просто очищають від домішок (мінеральних і органічних) і квіткових плівок.
Завдяки такій делікатної обробці, в крупі зберігається природний запас клітковини. Чого не скажеш про перловку, полірування і шліфування якої багато в чому позбавляють природний продукт своїх природних корисних властивостей. Тому в користь перлова каша поступається ячної.
Ячна крупа: користь
Перероблені зерна ячменю дуже корисні і поживні, тому з них можна готувати страви навіть для дітей.
У правильному поєднанні корисні природні речовини здатні надавати позитивний вплив на організм.
- Покращувати гостроту зору і стан сітківки очного яблука.
- Нормалізувати роботу багатьох органів і систем людського організму: травного тракту, нирок, серця, центральної нервової системи, головного мозку, органів кровотворення, щитовидної залози і т. Д.
- Виводити з організму шлаки і токсини.
- Зменшувати ревматичні болі і болі при артритах.
- Поліпшувати стан шкіри, уповільнювати процес старіння.
- Звести до мінімуму прояв алергічних реакцій.
- Боротися з цукровим діабетом, ожирінням, хронічними запорами, хворобами кишечника і т. Д.
- Зміцнювати імунітет і підвищувати загальну опірність організму до вірусів та інфекцій.
Крім вищеназваних природних функцій, ячмінний злак має протизапальну, сечогінну, спазмолітичну, пом’якшувальною і іншими властивостями, які активно використовує не тільки традиційна, але і народна медицина.
Шкода ячної крупи
Користі в невідшліфованих зернах ячменю закладено достатньо для того, щоб вживання ячної крупи 2-3 рази в тиждень вистачало для природного оздоровлення організму.
Часте споживання каш і супів з ячкі може бути шкідливим. І незважаючи на те, що ячмінний продукт вважається дієтичним і таким, що успішно допомагає скинути зайву вагу, він все ж може спровокувати і прямо протилежний ефект – набір зайвих кілограмів.
Це можливо тому, що в складі ячмінного зернятка міститься крохмаль, який в ежеднево споживанні, нехай і в натуральному вигляді, сприяє збільшенню маси тіла.
Однак навіть в розумних пропорціях ячмінь корисний не всім. Зовсім не рекомендується вживати ячні страви людям, з індивідуальною непереносимістю компонентів злаку, з актуальними або хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Також утриматися від її вживання варто і тим, хто хворий на целіакію – вроджене захворювання, для якого характерна неповна расщепляемость в шлунку глютену (природний білок клейковини). Оскільки в зернах злакової культури глютен міститься в чималих кількостях, то споживання крупи може завдати шкоди здоров’ю хворого людини.
Калорійність ячної крупи
У сухий крупі міститься 315 ккал. Це досить високий показник, який говорить про те, що страви з перероблених зерен ячменю поживні і ситні.
Через медленноусвояемих вуглеводів, які містяться в злакових зернах, мелкодроблёние невідшліфований ядра ячменю організмом довше засвоюються, тому відчуття голоду після ячної каші довго не відчувається.
Щоб наочно побачити харчову цінність натурального продукту, пропонуємо спеціальну таблицю, в якій наведено всі корисні елементи, що містяться в ячке, в розрахунку на 100 гр. сухий крупи.
Корисні речовини На 100 гр. продукту макроелементи Фосфор 343 мг. Кальцій 80 мг. Магній 50 мг. Сірка 81 мг. Натрій 15 мг. Калій 205 мг. мікроелементи Марганець 0,76 мг. Залізо 1,8 мг. Молібден 13 мкг. Кобальт 2,1 мкг. Цинк 1,09 мг. Мідь 370 мкг. Фтор 90 мкг. вітаміни Вітамін В1 0,27 мг. Вітамін В2 0,08 мг. Вітамін В6 0,54 мг. Вітамін В9 32 мкг. Вітамін РР 2,7 мг. Вітамін Е 1,5 мг. Жири 1,3 гр. Крохмаль 63,8 гр. Вуглеводи 65,4 гр. Моно- і дисахариди 1,1 гр. Білки 10 гр. Насичені жирні кислоти 0,4 гр. Зола 1,2 гр. Вода 14 гр. Харчові волокна 8,1 гр.
Варена ячна каша містить всі ті ж корисні речовини, що і суха крупа, проте калорійність її набагато менше – 76 ккал.
Приготована на маслі, каша стає більш ситним продуктом, на відміну від приготовленої на воді, яка цілком є дієтичним блюдом, і може входити в раціон харчування дітей, що худнуть і людей, хворих на діабет і ожиріння.
Ячна крупа: застосування
Страви з ячменю мають найрізноманітніші рецепти приготування. З ячмінної крупи найчастіше готують каші на воді, молоці або на рослинній олії, які подаються як гарнір або самостійне блюдо.
У ячну кашу можна додати овочі, гриби, м’ясо, бобові (наприклад, горох або сочевицю), інші крупи, сухофрукти і т. Д.
З ячменю можна приготувати найрізноманітніші частування, які підійдуть не тільки для повсякденного раціону, але і для пісних днів. Раніше з ячменю, який змішували з зернами пшениці, варили кутю, в якій перероблені ядра ячмінних злаків поєднували з родзинками, медом, горіхами і молоком.
Однак приготувати з ячменю можна і більш оригінальні страви, наприклад, запекти зерна в духовці, зробити з них котлети, запіканки, додати в голубці і т. Д.
До готових ячмінним страв відмінно підійдуть легкі негострі соуси, літні салати і сирі овочі, які підкреслять приємний смак приготованих культурних злаків.
Як зварити ячну крупу
Зварити ячку простіше багатьох інших видів круп. Однак процес її варіння має свої особливості, про які повинна знати кожна господиня.
- Перед приготуванням крупу необхідно обов’язково промити.
- Співвідношення пропорцій основних інгредієнтів – ячкі і води, повинно бути не рівним: 1: 2.
- Варити ячну крупу потрібно на середньому вогні, до повної готовності. Потім блюдо хвилин 10-15 має «настоятися» в гарячій каструлі із закритою кришкою.
Подавати готовий продукт можна з вершковим маслом або без (якщо ви дотримуєтеся похудательной або лікувальної дієти), а також з підсмаженою цибулею.
Як вибрати ячну крупу
Для того щоб приготувати ячмінне блюдо, в якому ніщо не зіпсує смак, необхідно в першу чергу подбати про правильний вибір головного інгредієнта – крупи.
Існує кілька простих правил, які допоможуть вам завжди вибирати добірну крупу з правильною технологією виробництва.
- Звертайте увагу на дату виробництва. Пам’ятайте, чим довше пройшло часу з моменту виготовлення, тим вище ймовірність того, що продукт може бути зіпсований. У крупі може завестися моль, жучки або з’явиться гіркота. Тому намагайтеся вибирати мелкодроблёние зерна ячменю «молодший».
- Вивчіть стан ячних зерен. Незалежно від того, яку ви будете брати крупу: в упаковці або на вагу, пам’ятайте, що в ній не повинно бути темних або злежалих зерняток, грудочок, а також не цільних часток.
Прослідкуйте, щоб в крупі не траплялися жучки, камінчики і інше сміття. Всі ці недоліки можуть зіпсувати смак продукту і вплинути на тривалість його зберігання. - Якщо ячку купуєте на вагу – понюхайте її. Наявність сторонніх і невластивих для зерен ароматів говорить про те, що продукт зіпсований.
- Щоб не бути обдуреними виробником – вивчайте упаковку товару. На ній повинні бути вказані: діючий гост, дата виробництва і термін зберігання, склад та інша інформація, яка допоможе визначитися покупцеві з вибором якісної продукції.
Як зберігати ячну крупу
Правильне зберігання ячкі не менш важливо, ніж сам процес її виробництва. Щоб не зіпсувати натуральний продукт, необхідно створити для нього максимально комфортні умови зберігання.
- Зберігання крупи в темних сухих місцях, в яких відсутня волога і сторонні запахи;
- Якщо ви купили ячмінь в поліетиленовому пакеті, то ячку краще пересипати в банку і накрити її кришкою, щоб уберегти крупу від появи гіркоти і шкідників;
- Зберігати ячку бажано не більше 15 місяців. У разі якщо в ній заведуться жучки, моль та інші комахи, крупу краще викинути.
Ячна ячмінна крупа завжди шанували і вважалася найбагатшим джерелом вітамінів і мінералів. Її корисні властивості оспівували і використовували в їжу, як ліки, ще стародавні знахарі і єгипетські фараони.
Тепер і ви знаєте, чим корисна ячна крупа, з якого злаку її роблять і як застосовують. Користуйтеся на здоров’я тим, що нам щедро подарувала природа – і тоді ви надовго забудете про тілесні і душевні хвороби.