Цей простий холодний сметанний соус готується буквально за п’ять хвилин, причому чудово підходить практично до всього: до м’яса, риби, курки, індички, пельменів, манта, навіть до тушкованих і смажених овочів.
Як показує наш досвід, якщо за столом, наприклад «манти», збирається чоловік 6-7, краще робити відразу подвійну порцію (тобто брати не 300 грамів сметани, а відразу 600, відповідно збільшуючи кількість зелені і часнику), те ж саме стосується і пельменів. Коли ми знімали наш відео-рецепт (подивіться внизу цієї сторінки), ми робили подвійну порцію.
Потрібно:
- Сметана – 300 грамів (краще не менш 20% жирності, з рідкуватий сметани і соус вийде занадто рідкий, що не дуже добре)
- Часник – 2-3 великих зубчики
- Зелень – близько 70-80 грамів в цілому (зелень краще змішати різну, яку ви любите; ми зазвичай беремо кріп і петрушку, кінзу або, можна змішати всі три, можна додати базилік або інші трави, навіть м’яту – експериментуйте!)
- Сіль поварена (краще дрібна, щоб швидко і повністю розчинилася в сметані) – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком (можна в порядку експерименту додати трохи червоного меленого перцю або паприки, але це «на любителя»)
Приготування:
Кріп, петрушку, кінзу і всю іншу зелень спочатку вимити і розкласти на рушник, щоб висохла (якщо використовуєте мокру, соус буде рідкуватим і може скиснути швидко у разі, якщо ви раптом не з’їсте «в один присід»). Висохлу зелень дрібно нарізати. Стебла-«палиці», якщо були, відрізати й викинути, вони занадто жорсткі для соусу.
Зверніть увагу: зелень краще різати ножем. Блендер подрібнить її занадто дрібно і зелень «віддасть» в соус занадто багато соку – і, знову ж таки, ви отримаєте занадто рідкий соус.
Скласти всю нарізану зелень в одну глибоку миску, перемішати.
У цю ж миску викласти сметану, перемішати її з нарізаною зеленню. Часник пропустити через спеціальну «давильця» (можна натерти на дуже дрібній тертці) в миску зі сметаною, перемішати. Посолити і поперчити за смаком (не робіть соус виражено солоним!). Ще раз все перемішати і викласти сметанний соус у невеликій салатник.
Якщо соус не доїли відразу, накрийте салатник кришкою або тарілкою і поставте в холодильник на 2-3 дні можна зберігати без проблем. Як ми вже говорили, подавати цей соус можна «до всього». Додамо, що він ще чудовий у поєднанні зі свіжими нарізаними огірками та помідорами (що актуально для дачі та пікніка), ми подавали цей соус до шашлику з індички – теж «пішов на ура».
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: