Якщо ваша сім’я любить рибні блюда або настав час посту, пропонуємо вам освоїти приготування цікавою і корисною закуски. Холодець з щучих голів вийде відмінним, якщо зробити його по одному з рецептів нашої вибірки, а самі тушки можна і посмажити і згасити. Приготування забирає не так багато часу, як прийнято думати, та й складним його ніяк не назвеш – головне робити все точно по годинах.
Щоб зробити заливне краще використовувати голови великих розмірів – в них більше м’яса і його буде легше витягти.
Крім того, якщо в наших планах немає використання желатину, і хочеться отримати «дрожалка» з наваристого бульйону, краще запастися дрібної рибкою.
- Йоржі, окуні і навіть красноперки стануть відмінною основою для первинного бульйону, в якому ми будемо проварювати голови.
- Щуку ж цілком можна не купувати і придбати голови окремо.
Смак у такого заливного вийде незвичайно насиченим і глибоким, особливо, якщо ми вирішимо зробити його з додатковими інгредієнтами – грибами або болгарським перцем.
Холодець з щучих голів на подвійному бульйоні
Для бульйону знадобиться
- Рибна дрібниця (окуні, йоржі, краснопірка) – 1-1,5 кг + –
- Голови щук – 1 кг + –
- Сіль – 1 ст.л. або за смаком + –
- Лавровий лист – 3-4 листочка + –
- Чорний перець – 8-10 горошин + –
- Морква – 1 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
Для прикраси заливного
- Помідори черрі – 3-4 шт. + –
- Болгарський перець – 1 шт. + –
- Яйце варене – 1 шт. + –
Приготування
- Добре промиваємо дрібну рибу і заливаємо в глибокій каструлі так, щоб води було приблизно на третину більше.
- Варимо рибу без солі і спецій не менше 2,5 годин після закипання, рибна дрібниця повинна повністю виварити. Після цього бульйон проціджуємо через сито і марлю, в нього не повинні потрапити ні кістки, ні луска.
- Що залишився «макуха» викидаємо, а рідина знову переливаємо в каструлю, додаємо сіль, лавровий листок, горошини чорного перцю, морква і цибулину – їх закладаємо цілком.
- На цьому етапі закладаємо і щучі голови. З них попередньо вирізаємо зябра і очі, і як слід промиваємо.
Якщо ви купили щуку цілком, пропонуємо поради про те як почистити щуку від луски і відокремити філе від кістки.
Як почистити щуку
Концентрація желирующих речовин так велика, що холодець застигне без желатину за кілька годин. Але краще приготувати все з вечора, щоб блюдо настоялося за ніч, як слід.
На наступний день перед нами буде апетитна легка, але ситна закуска. Смачного!
Для любителів рибного заливного пропонуємо інші рецепти, які вже були описані на сайті.
- Судак заливний порційні
- Як приготувати заливне з щуки (3 рецепта)
Рибне заливне з грибами «Швидке»
Так як голова щуки володіє сама по собі сильними желирующими властивостями, желатин можна не додавати, але якщо хочеться, щоб страва була готова швидше, додамо його в бульйон з розрахунку 10 г на 1 л.
- Заливаємо водою 2-3 щучьі голови так, щоб вони були покриті рідиною не більше ніж на палець.
- Додаємо сіль, цілу цибулину, моркву і спеції – перець горошком, лавровий лист, мускатний горіх і чебрець. Також добре буде доповнювати смак свіжа або сушена петрушка.
- Доводимо все до кипіння і варимо півтори-дві години.
- В кінці варіння додаємо цілком кілька промитих печериць – на цю кількість вистачить 6-7 шт. Варимо до готовності грибів, 25-30 хвилин і вимикаємо.
- Розводимо 10 г желатину в склянці остиглого бульйону і, поки він набухає, охолоджуємо голови і оббирає з них м’ясо. Розкладаємо його по порційних тарілках, туди ж викладаємо порізану часточками моркву з бульйону і скибочки грибів.
- З’єднуємо желатин з процідженим бульйоном, прогріваємо все в каструлі на слабкому вогні, не доводячи до кипіння, щоб гранули остаточно розчинилися і заливаємо рибу з грибами.
Відправляємо вийшло заливне з щучих голів на холод і чекаємо 2 години. По закінченні цього часу воно вже порожниною застигне і буде готове до подачі.
Читайте ще схожі записи:
Як зробити курячий холодець
Холодець з голови щуки в мультиварці
Цей рецепт підійде всім щасливим власницям цього кухонного гаджета. У ній закуску готувати буде ще простіше, до того ж не знадобиться ніякої додаткової риби – щуки буде досить.
- Беремо 1 кг щучих голів, вирізаємо з них зябра і очі – це потрібно, щоб бульйон не почала через них гірчити. Ретельно все промиваємо і складаємо в чашу мультиварки.
- Воду заливаємо до максимуму або так, щоб вона ледь-ледь прикривала голови.
- Виставляємо режим «Гасіння», ставимо таймер на 4 години і забуваємо про наш холодці майже на весь час!
- За 25 хвилин до закінчення програми чистимо 1 велику цибулину і середню моркву і додаємо їх в заливного. Якщо овочі не вміщаються, ділимо їх на половинки і четвертинки.
- Також в чашу засипаємо спеції – 3-4 лаврових листки, 6 горошин запашного перцю, 1/3 ч.л. майорану і ½ ч.л. кмину.
- Закриваємо кришку і залишаємо щучьі голови доготовляє.
- Після сигналу дістаємо голови з бульйону і охолоджуємо, а сам бульйон проціджуємо.
М’ясо оббирає і розкладаємо по порційних тарілках або в окремий судок.
Морква з бульйону нарізаємо спеціальним фігурним ножем, формуючи зірочки. Якщо такого під руками немає, робимо кружечки або трикутнички. Викладаємо їх поверх м’яса.
Також можна прикрасити холодець гілочками свіжої зелені, консервованим горошком і порізаним на скибочки звареним круто яйцем.
Акуратно по краєчку тарілок, щоб не зрушити прикраси наливаємо бульйон і, якщо він гарячий, даємо охолонути на відкритому повітрі, а потім прибираємо в холодильник. Чим менше тара, в якій стоїть наше холодець з щучих голів, тим швидше воно застигне, але так як желатин ми не використовували, менше, ніж за 3-4 години холодець навряд чи схопиться.
В ідеалі залишити його на ніч, тоді на наступний день до обіду на нашому столі буде красуватися чудова закуска.
Холодець з щучих голів без желатину (відео)
Отже, тепер ви знаєте, як зробити надзвичайно смачне і гарне блюдо для святкового столу. Холодець з щучих голів виходить навіть у початківців кулінарів.
Пробуйте і насолоджуйтеся новим цікавим стравою!