Холодець з голови щуки

заливне з щучих голів
Якщо ваша сім’я любить рибні блюда або настав час посту, пропонуємо вам освоїти приготування цікавою і корисною закуски. Холодець з щучих голів вийде відмінним, якщо зробити його по одному з рецептів нашої вибірки, а самі тушки можна і посмажити і згасити. Приготування забирає не так багато часу, як прийнято думати, та й складним його ніяк не назвеш – головне робити все точно по годинах.

Щоб зробити заливне краще використовувати голови великих розмірів – в них більше м’яса і його буде легше витягти.

Крім того, якщо в наших планах немає використання желатину, і хочеться отримати «дрожалка» з наваристого бульйону, краще запастися дрібної рибкою.

  1. Йоржі, окуні і навіть красноперки стануть відмінною основою для первинного бульйону, в якому ми будемо проварювати голови.
  2. Щуку ж цілком можна не купувати і придбати голови окремо.

Смак у такого заливного вийде незвичайно насиченим і глибоким, особливо, якщо ми вирішимо зробити його з додатковими інгредієнтами – грибами або болгарським перцем.

Холодець з щучих голів на подвійному бульйоні

Холодець з щучих голів на подвійному бульйоні

Для бульйону знадобиться

  • Рибна дрібниця (окуні, йоржі, краснопірка) – 1-1,5 кг + –
  • Голови щук – 1 кг + –
  • Сіль – 1 ст.л. або за смаком + –
  • Лавровий лист – 3-4 листочка + –
  • Чорний перець – 8-10 горошин + –
  • Морква – 1 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –

Для прикраси заливного

  • Помідори черрі – 3-4 шт. + –
  • Болгарський перець – 1 шт. + –
  • Яйце варене – 1 шт. + –

Приготування

  1. Добре промиваємо дрібну рибу і заливаємо в глибокій каструлі так, щоб води було приблизно на третину більше.
  2. Варимо рибу без солі і спецій не менше 2,5 годин після закипання, рибна дрібниця повинна повністю виварити. Після цього бульйон проціджуємо через сито і марлю, в нього не повинні потрапити ні кістки, ні луска.
  3. Що залишився «макуха» викидаємо, а рідина знову переливаємо в каструлю, додаємо сіль, лавровий листок, горошини чорного перцю, морква і цибулину – їх закладаємо цілком.
  4. На цьому етапі закладаємо і щучі голови. З них попередньо вирізаємо зябра і очі, і як слід промиваємо.
    Якщо ви купили щуку цілком, пропонуємо поради про те як почистити щуку від луски і відокремити філе від кістки.

Як почистити щуку

  • Після закипання знімаємо піну, поки вона повністю не зникне, і варимо все на маленькому вогні під кришкою ще півтори години.
  • Після цього бульйон проціджуємо, щучі голови охолоджуємо і оббирає з них м’ясо.
  • Розкладаємо його по порційних тарілках або в одну посуд.
  • Прикрашаємо заливне порізаної на часточки морквою з бульйону, скибочками томатів або помідорів-чері, болгарським перцем або вареним яйцем.
  • Акуратно заливаємо все бульйоном і прибираємо на холод.
  • Концентрація желирующих речовин так велика, що холодець застигне без желатину за кілька годин. Але краще приготувати все з вечора, щоб блюдо настоялося за ніч, як слід.

    На наступний день перед нами буде апетитна легка, але ситна закуска. Смачного!

    Як приготувати заливне з щуки

    Для любителів рибного заливного пропонуємо інші рецепти, які вже були описані на сайті.

    • Судак заливний порційні
    • Як приготувати заливне з щуки (3 рецепта)

    Рибне заливне з грибами «Швидке»

    Так як голова щуки володіє сама по собі сильними желирующими властивостями, желатин можна не додавати, але якщо хочеться, щоб страва була готова швидше, додамо його в бульйон з розрахунку 10 г на 1 л.

    • Заливаємо водою 2-3 щучьі голови так, щоб вони були покриті рідиною не більше ніж на палець.
    • Додаємо сіль, цілу цибулину, моркву і спеції – перець горошком, лавровий лист, мускатний горіх і чебрець. Також добре буде доповнювати смак свіжа або сушена петрушка.
    • Доводимо все до кипіння і варимо півтори-дві години.

    Рибне заливне з грибами

    • В кінці варіння додаємо цілком кілька промитих печериць – на цю кількість вистачить 6-7 шт. Варимо до готовності грибів, 25-30 хвилин і вимикаємо.
    • Розводимо 10 г желатину в склянці остиглого бульйону і, поки він набухає, охолоджуємо голови і оббирає з них м’ясо. Розкладаємо його по порційних тарілках, туди ж викладаємо порізану часточками моркву з бульйону і скибочки грибів.
    • З’єднуємо желатин з процідженим бульйоном, прогріваємо все в каструлі на слабкому вогні, не доводячи до кипіння, щоб гранули остаточно розчинилися і заливаємо рибу з грибами.

    zalivnoe-iz-shhuchix-golov4

    Відправляємо вийшло заливне з щучих голів на холод і чекаємо 2 години. По закінченні цього часу воно вже порожниною застигне і буде готове до подачі.

    Читайте ще схожі записи:


    Як зробити курячий холодець

    Холодець з голови щуки в мультиварці

    Цей рецепт підійде всім щасливим власницям цього кухонного гаджета. У ній закуску готувати буде ще простіше, до того ж не знадобиться ніякої додаткової риби – щуки буде досить.

    1. Беремо 1 кг щучих голів, вирізаємо з них зябра і очі – це потрібно, щоб бульйон не почала через них гірчити. Ретельно все промиваємо і складаємо в чашу мультиварки.
    2. Воду заливаємо до максимуму або так, щоб вона ледь-ледь прикривала голови.
    3. Виставляємо режим «Гасіння», ставимо таймер на 4 години і забуваємо про наш холодці майже на весь час!
    4. За 25 хвилин до закінчення програми чистимо 1 велику цибулину і середню моркву і додаємо їх в заливного. Якщо овочі не вміщаються, ділимо їх на половинки і четвертинки.
    5. Також в чашу засипаємо спеції – 3-4 лаврових листки, 6 горошин запашного перцю, 1/3 ч.л. майорану і ½ ч.л. кмину.
    6. Закриваємо кришку і залишаємо щучьі голови доготовляє.
    7. Після сигналу дістаємо голови з бульйону і охолоджуємо, а сам бульйон проціджуємо.

    Холодець з голови щуки в мультиварці

    М’ясо оббирає і розкладаємо по порційних тарілках або в окремий судок.

    Морква з бульйону нарізаємо спеціальним фігурним ножем, формуючи зірочки. Якщо такого під руками немає, робимо кружечки або трикутнички. Викладаємо їх поверх м’яса.

    Також можна прикрасити холодець гілочками свіжої зелені, консервованим горошком і порізаним на скибочки звареним круто яйцем.

    Акуратно по краєчку тарілок, щоб не зрушити прикраси наливаємо бульйон і, якщо він гарячий, даємо охолонути на відкритому повітрі, а потім прибираємо в холодильник. Чим менше тара, в якій стоїть наше холодець з щучих голів, тим швидше воно застигне, але так як желатин ми не використовували, менше, ніж за 3-4 години холодець навряд чи схопиться.

    В ідеалі залишити його на ніч, тоді на наступний день до обіду на нашому столі буде красуватися чудова закуска.

    Холодець з щучих голів без желатину (відео)

    Отже, тепер ви знаєте, як зробити надзвичайно смачне і гарне блюдо для святкового столу. Холодець з щучих голів виходить навіть у початківців кулінарів.

    Пробуйте і насолоджуйтеся новим цікавим стравою!