Рецепти вегетаріанської кухні завжди під прицілом любителів смачно поїсти – адже, що не кажіть, без м’яса теж можна приготувати кулінарний шедевр. Рецепт улюбленої всіма гречки, приготовленої з овочами в мультиварці, може стати справжніми ласощами, якщо творчо підібрати інгредієнти і прянощі! Ця кухонна машина тим і безцінна, що дозволяє нам не готувати їжу, а творити шедеври, притому зі збереженням в продуктах поживних для організму речовин! Завдяки сучасним приладам, ми можемо приготувати все швидко і без зайвих рухів на кухні!
Якщо у Вашому кухонному арсеналі ще немає мультиварки, то це не привід відмовлятися від приготування гречки з овочами звичним способом. Вона також смачна, тільки технологія приготування дещо інша. Розглянемо обидві технології і можливі «варіації на тему».
Класичний рецепт гречки з овочами
Складові
- Крупа гречана – 2 склянки + –
- Вода очищена – 3-4 склянки + –
- Рослинна олія – 5-6 ст. л. + –
- Цибуля ріпчаста або білий – 2 шт. середнього розміру + –
- Морква – 2 шт. середнього розміру + –
- Зелень петрушки і селери – на вибір і смак + –
- Сіль – по перевагах + –
- Прянощі – за смаком + –
Приготування
Готувати таке блюдо краще в каструльці з товстим дном, де можна злегка обсмажити овочі, або в глибокій сковороді.
- Чистимо цибулю, нарізаємо його півкільцями або кубиками, а моркву – соломкою або трьом на тертці.
- У сотейник (каструлю) вливаємо 2 стол. ложечки рослинного масла і підсмажуємо спочатку цибулю, потім вже додаємо решту масла і морква і разом смажимо ще 10 хвилинок.
- В овочі кладемо промиту гречану крупу, сіль, спеції і заливаємо водою. Перемішуємо і чекаємо, коли вміст закипить, потім зменшуємо вогонь до мінімуму.
- Хвилин через 15-20 гречка з овочами готова! Дрібно рубаємо зелень і обсипаємо нею краї тарілки або посипаємо нею всю страву. Вкуснятинка!
Смачного!
Каша з зеленими овочами
Складові
- Крупа гречана – 2 склянки + –
- Цвітна капуста, кабачок, зелений горошок (можна заморожений) – 500 г + –
- Цибуля ріпчаста або делий – 1 головка велика + –
- Болгарський перець (червоний, жовтий) – 1 шт. + –
- Морква – 1 шт. великого розміру + –
- Рослинна олія – 5-6 ст. л. + –
- Вода очищена – 2-3 склянки + –
- Сіль – по перевагах + –
- Приправи – за смаком + –
Приготування
Класичний рецепт можна трохи ускладнити, в залежності від того набору продуктів, який є в Ваших запасах.
- Готуємо цибулю і моркву: ріжемо їх дрібними кубиками, кабачки нарізаємо соломкою (якщо в них є насіння – серцевину видаляємо), суцвіття цвітної капусти поділяємо на більш дрібні кущики.
- Спочатку підсмажуємо цибулю до легкого золотистого кольору, додаємо кабачок і суцвіття цвітної капусти, і тушкуємо, помішуючи, на середньому вогні 10 хвилин.
- Кладемо моркву і зелений горошок, промиту гречану крупу, солимо, заправляємо спеціями і заливаємо водою.
- Після закипання води зменшуємо вогонь. Через 20 хвилин ароматне і дуже корисне блюдо готове!
Улюблена гречка з кабачками – це не тільки корисно, а й доступно практично цілий рік! Кубики моркви в цьому рецепті передбачені виключно для краси! Ви можете морква і не класти.
Дієтичне овочеве блюдо в мультиварці
Складові
- Крупа гречки – 2 мульти-склянки + –
- Брюссельська капуста свіжозаморожена – 5-6 шт. + –
- Суміш овочів свіжозаморожених типу «Гавайська» – 400 г + –
- Сіль – по перевагах + –
- Приправи – за смаком + –
- Вода очищена – 3 мульти-склянки + –
- Оливкова олія – 2 ст. л. + –
- Соєвий соус – + –
- Зелень селери і кінзи – + –
Приготування
Ще один оригінальний рецепт гречаної каші з овочами для мультиварки. Все дуже швидко і просто готується:
- У чашу мультиварки закладаємо промиту гречану крупу, далі на неї висипаємо «гавайську» суміш і брюссельську капусту, приправляємо сіллю і спеціями.
- Заливаємо гарячою водою, закриваємо кришку приладу і програмуємо приготування на режимі «Гречка».
- Робимо соус: оливкова олія змішуємо з дрібно посіченою зеленню селери і кінзи і соєвим соусом.
- Приправляємо гречку та овочі приготовленим соусом.
- Оскільки ми не змішували інгредієнти, то овочі у нас приготувалися на пару. І викласти їх на тарілочку можна красиво, прикрасивши зеленню.
Смачного!
Насправді, гречана крупа – універсальний продукт, який чудово поєднується за смаком з майже будь-якими овочевими сумішами, в тому числі з помідорами, баклажанами, патиссонами, брокколі, буряком, спаржею і т.д.
Рецепт смачної каші в мультиварці
Складові
- Крупа гречки – 2 мульти-склянки + –
- Буряк – 1 шт. + –
- Цибуля ріпчаста або білий – 1 головка середнього розміру + –
- Морква – 1 шт. невеликого розміру + –
- Сіль – по перевагах + –
- Приправи – улюблені + –
- Рослинна олія – 4 ст. л. + –
- Вода очищена – 2 мульти-склянки + –
Приготування
- Буряк ріжемо соломкою. Наливаємо в чашу приладу рослинне масло і закладаємо туди буряк. Підсмажуємо в режимі «Випічка» приблизно 15 хвилин.
- Цибулю і моркву подрібнюємо і додаємо в чашу до буряка. Перемішуємо. На режимі «Випічка» підсмажуємо, помішуючи, ще 15 хвилинок.
- Відкриваємо кришку, викладаємо зверху овошей промиту гречку, заливаємо гарячою водою, солимо, заправляємо спеціями і перемішуємо.
- Залишилося включити режим «Гречка» або «Плов» і через 30 хвилин на нашому столі запашна вітамінізований каша! Вершкове масло може поліпшити смак і аромат в кілька разів!
Буряк привносить в це страви м’якість і незвичайну солодкість. Рецепт буде корисний для людей з порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту, оскільки овочі (особливо буряк) містять велику кількість грубої клітковини.
* Порада від кухарчуком
Дуже смачна гречка з помідорами! Помідори можна використовувати як заморожені на зиму, так і свіжі. Їх потрібно очистити від шкірки (для легкого очищення досить ошпарити їх окропом), нарізати соломкою або потерти на тертці і додати до страви за 5-10 хвилин до повної готовності. Так слід робити для того, щоб помідори не втратили сік і були свіжими на смак.
Про те, як поживні і корисні овочі, знають всі. Овочеві страви є основою правильного харчування, оскільки вони володіють багатим складом з мікро-, макроелементів і вітамінів, а також природним чином очищають наш організм своєю клітковиною. Наприклад, дієтична гречка з овочами в мультиварці, особливо з цвітною капустою, без праці перетравлюється шлунком, практично не дратуючи його слизову. Цвітна капуста рекомендується народними цілителями і лікарями для лікування і профілактики виразки шлунка або дванадцятипалої кишки.