Скільки в сучасному світі існує різної посуду і техніки, що полегшує наше життя, і що дозволяє готувати одні й ті ж страви по-різному! Сьогодні ми розповімо, як зробити печеня з куркою і картоплею в казані – традиційному азіатському котлі з напівкруглим дном, в якому багато хто готує плов. Таке блюдо виходить просто приголомшливим: курочка буквально відвалюється від кісток, а картопля стає ароматним і розсипчастим.
Домашня печеня з курки в казані: класичний рецепт
Складові
- Курка – 1 тушка + –
- Картопля – 1 кг + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. великого розміру + –
- Часник – 3-4 зубки + –
- Сметана – 3 ст.л. + –
- Лавровий лист – за смаком + –
- Чорний мелений перець – за смаком + –
- Будь-які спеції – за смаком + –
- Сіль – за смаком + –
- Рослинна олія – для обсмажування + –
Як приготувати печеню з куркою і картоплею в казані
Хто сказав, що в казані можна готувати тільки плов? Насправді цей чудовий казанок підходить абсолютно для будь-яких страв: супів, рагу, гарнірів. А вже куряче печеня і зовсім виходить в ньому на славу. Воно дуже сподобається тим, хто любить ніжне куряче м’ясо.
- Спочатку приділимо час курочку. Тушку потрібно ретельно промити, видалити з неї пір’ячко, якщо вони зустрічаються (в магазинах, на жаль, не завжди общипують курей добре), потім просушити її паперовим рушником і порізати на порційні шматки.
Розмір шматків вибираємо довільно, але стежте, щоб вони були досить великими. У нас повинно вийти приблизно 8-10 шматків.
- Шматочки курочки натираємо будь-якими спеціями (на ваш розсуд). Ми беремо звичайну суміш спецій для курки. Тепер відставити куряче м’ясо в сторону на півгодини, щоб воно просочилося ароматними приправами.
- Поки птах маринується, займемося овочами. Цибулю, моркву і картоплю моєму, потім чистимо. Цибулину нарізаємо дрібно, картопля – середніми кубиками, а моркву тремо на тертці.
- Ставимо на вогонь наш казан, наливаємо в нього трохи рослинного масла. А коли воно розігріється, кидаємо туди морквину з цибулею і обсмажуємо їх до тих пір, поки овочі не придбають красивий золотистий колір.
- Тепер відправляємо в казан курячі шматочки, їх також обсмажуємо з двох сторін до появи характерного рум’янцю.
- Коли курочка стане золотистою, додаємо в казан сметану і картоплю. Перемішуємо, а потім заливаємо всі інгредієнти водою так, щоб вона покрила їх цілком.
- Чекаємо закипання води, і коли це станеться, кладемо в казан лавровий лист, мелений чорний перець і сіль. Вогонь зменшуємо до мінімуму.
- Тушкуємо наше спекотне на повільному вогні близько півгодини.
- За п’ять хвилин до закінчення гасіння подрібнюємо зелень з часником і відправляємо ці ароматні приправи в казан, перемішуємо.
Печеня з куркою і картоплею в казані вийде ще більш смачним, якщо ви дасте йому трохи постояти після виключення вогню – приблизно п’ять-десять хвилин. Ось і все – кулінарний шедевр готовий!