Якщо у вас відпустка, вихідний або просто хочеться побалувати себе чимось смачненьким, не відмовте собі в невеликому гастрономічному подорожі! Приготуйте собі і близьким справжній французький обід, який вийде не тільки екзотичним і цікавим, але дуже смачним і корисним. Ми підібрали для вас найбільш знакові рецепти французького меню: круасани, цибульний суп, м’ясо по-бургундські і багато іншого!
Коли ми чуємо «французька кухня», в голові відразу ж виникає щось складносурядна і непроста в приготуванні і виборі продуктів. Звичайно, таких страв у французькому традиційному меню предостатньо, але ми зупинимося на тих, що легко і органічно впишуться в наш обід і списком інгредієнтів, і реалізацією, і, звичайно ж, своїм смаком!
Почнемо з традиційного цибулевого супу. Його назва лякає тільки тих, хто жодного разу не пробував цю смакоту!
Класичний цибульний суп
Складові
- Лук (великий) – 3 шт .;
- Бульйон курячий – 1 л;
- Вершкове масло – 4 ст.л .;
- Борошно – 2/3 ст.л .;
- Цукор – 1 ч.л .;
- Сир грюйер (або будь-який інший твердий) – 70 г;
- Сухе біле вино – 150 мл;
- Багет – 1 шт .;
- Сіль, перець чорний – за смаком.
Приготування
- Відразу в каструлі розтоплюємо вершкове масло і в уже прогріте зсипають весь нашатковану цибулю. Добре перемішуємо і тушкуємо на дуже невеликому вогні. Наше завдання – отримати цибулю золотистого кольору без зажарених кірочок і дуже ніжної консистенції, потім солимо його і перчимо до смаку.
- На окремій сухій сковороді обсмажуємо борошно. Як тільки відчуємо горіховий аромат і побачимо, що вона змінює колір на карамельний, зсипали її до цибулі. Добре перемішуємо.
- З’єднуємо в склянці вино і цукор і вливаємо суміш в каструлю – нехай цибулю потомитися у вині пару хвилин і заливаємо все частиною бульйону. Варимо близько 15 – 20 хвилин, вливаємо бульйон і даємо потомитися ще 10 – 15.
- Тим часом нарізаємо французький багет на кружечки, посипаємо тертим сиром і відправляємо в гарячу духовку на 5-6 хвилин. Нам потрібно лише, щоб сир подплавит.
Грінки опускаємо в розлитий по тарілках суп – вони повинні в ньому плавати. Ось і готовий наш обід!
Для тих, хто не любить в складі страв алкоголь, є альтернативний рецепт без білого вина. Робиться все те ж саме, але вже з 2-ма великими цибулинами на літр води і з 1 ч.л. муки.
Грінки в цьому випадку можна подати наступним чином: викладаємо по одній в кожну тарілку і заливаємо зверху супом. Хліб перед подачею повинен злегка рязмякнуть.
молочний варіант
Цей же суп можна приготувати не на бульйоні, а на молоці: на 2 великі цибулини 1,5 літра молока. Тоді борошно не знадобиться зовсім.
Варіантів навіть, здавалося б, класичного французького рецепта дуже багато – є з чого вибрати саме свій!
Томатний …
Але якщо цибульний суп не хочеться пробувати категорично, можна приготувати на обід томатний.
Беремо супову каструлю і обсмажуємо в ній на вершковому маслі 2 подрібнених зубчики часнику, шинкованную цибулину, 1 ч.л свіжого кореня селери і зелень петрушки. Домігшись легкого золотистого кольору у цибулі, заливаємо все 4 склянками курячого або м’ясного бульйону.
Доводимо до кипіння і прогріваємо не менше 10 хвилин. Потім додаємо 2 ст.л. томатної пасти і подрібнені в блендері або натерті на тертці помідори (600 г), солимо, перчимо. Варимо ще 10 – 15 хвилин.
Готовий суп подаємо з сухариками.
Суп з цибулею пореєм
Ну, а якщо вам хочеться відчувати в супі картоплю, приготуємо суп з цибулею пореєм.
Дрібно ріжемо по 500 г картоплі і цибулі-порею і відправляємо їх в каструлю з півтора літрами закипілої води або курячого бульйону.
На вершковому маслі обсмажуємо шинкованную цибулину і 1 зубчик часнику. Відправляємо в суп і варимо до м’якості картоплі. Солимо, перчимо, додаємо суміш прованських трав і через 5 хвилин вимикаємо.
Подрібнюємо занурювальним блендером до однорідності. Подаємо гарячим з грінками, налив в кожну тарілку по 2 ст.л жирних вершків.
Тепер, коли з першою стравою на обід визначилися, перейдемо до другого!
М’ясо по-бургундські
Цей традиційний французький рецепт ніякого м’ясоїда не залишить байдужим!
Складові
- Яловичина (вирізка) – 700 г
- Яловичий бульйон – 250 мл
- Бекон – 80 – 100 г
- Гриби – 150 г
- Лук шалот – 100 г
- Вино сухе червоне – 100 мл
- Масло вершкове – 40 г
- Борошно – ½ ст.л
- Суміш французьких трав, сіль – за смаком
Приготування
- Жаровню, де потім будемо м’ясо запікати, ставимо на плиту і розтоплюємо в ній ¾ масла. Відправляємо в кипляче крупно порізану яловичину, підсипає борошна і обсмажуємо до скоринки.
- Заливаємо спекотне вином і даємо закипіти. Приправляємо сумішшю трав, солимо і ставимо в духовку, розігріту до 200 ° C не менше, ніж на 2 години.
- Нарізаємо на кубики бекон, цибуля шалот і гриби. Обсмажуємо їх на маслі, що залишилося і за 10 – 15 хвилин додаємо гаситися до м’яса.
Печеня прекрасно буде поєднуватися з поданими на гарнір овочами на пару або з запеченою картоплею по-французьки. Готується він легко, а смак просто приголомшливий!
Картопля по-французьки
- Беремо кілограм картоплі, чистимо і нарізаємо його на скибочки товщиною 3-5 мм.
- Викладаємо їх на змащену маслом форму для запікання, перчимо, посипаємо мускатним горіхом і заливаємо підсоленій сумішшю з 3-х яєць і 400 мл молока.
Запікаємо все при 220 ° C протягом 45 хвилин. При бажанні блюдо можна доповнити, посипавши все зверху тертим сиром і зеленню.
Такий обід нікого не залишить байдужим!
Лоранскій пиріг
Втім, який французький стіл може обійтися без традиційного Лоранская пирога?
Якщо є вже готове несолодке пісочне тісто, приготувати такий пиріг вийде дуже швидко.
- 150 г копченої свинини обсмажуємо на маслі (вершковому або оливковій) разом з 200 г шинкованного цибулі-порею – нам потрібна тільки його біла частина!
- Натираємо 100 г твердого сиру, відокремлюємо від нього третину і пересипаємо її глибоку миску. Туди ж додаємо свинячу зажарку, 3 сирих яйця і 200 г жирної сметани.
- Солимо, перчимо.
- У формі для випікання розподіляємо 250 г пісочного тіста, формуючи високі бортики. Наколюємо в декількох місцях і виливаємо начинку.
- Зверху висипаємо залишився сир і відправляємо випікатися на півгодини.
Залежно від духовки, вибираємо температуру від 180 до 200 ° C. Пиріг виходить надзвичайно смачним і таким ситним, що цілком може собою замінити повноцінне другу страву.
Жульєн
Але невже вся французька кухня – це такі ситні калорійні страви і підібрати на обід щось легке не вийде? Звичайно, ні! Навіть в традиційному французькому меню є легкі рецепти. Наприклад, жульєн. Він подається в таких маленьких формочках, що переїсти просто неможливо, а в поєднанні з салатом вийде повноцінний обід.
Дрібно ріжемо середню цибулину, обсмажуємо на вершковому маслі до прозорості, а, потім додаємо в два прийоми 100 г шинкованою грибів. Це потрібно, щоб рідина встигала випаровуватися. Припудрюємо 1 ч.л. борошна, перемішуємо і Томім ще 2-3 хвилини.
Розкладаємо грибну суміш по формах, в кожну наливаємо по 1 ст.л вершків, присипаємо зверху тертим сиром і ставимо в гарячу (180 ° C) духовку запікатися на 20 – 25 хвилин.
Готовий жульен подаємо гарячим або холодним.
Салат з горошком
До Жульєна добре підійде салат із зеленим горошком.
- Розморожуємо 300 г зеленого горошку, промиваємо листя м’яти (40 г) і дістаємо кісточки з 4 фініків.
- Видавлюємо сік з 1/3 лимона, з неї ж знімаємо цедру і подрібнюємо все в блендері. Додаємо туди ж фініки і м’яту. Знову подрібнюємо до консистенції рідкої сметани. Якщо треба, розбавляємо водою.
- На тарілці розкладаємо салатні листя. Горошок змішуємо з 2 ст.л. очищених гарбузового насіння, викладаємо поверх салатних листя і поливаємо м’ятним соусом. Все готово!
Ну, а коли часу не надто багато і хочеться, щоб салат поєднував в собі всі переваги гарячого обіду, зробимо його теплий варіант.
- Для початку відваром пару яєць пашот і викладаємо на окрему тарілку, прикриту паперовим рушником – зайва вода нам ні до чого.
- Обсмажуємо з обох сторін 60 г порізаної на скибочки шинки до золотистої скоринки.
- На цій же сковороді зарум’янюється пару тостів з одного боку, потім перевертаємо і кладемо зверху скибочки твердого сиру.
- Розкладаємо на тарілці 5-6 салатних листя, скроплюємо їх солоною і перченою сумішшю 1: 1 оцту і оливкового масла. Викладаємо поверх шкворчать шинку і яйця пашот.
Подаємо з тостами з сиром.
круасани
Тепер, коли у нас вийшов прекрасний обід, визначимося з французьким десертом! Приготуємо на вибір круасани або шоколадний кекс.
Якщо є можливість, зробимо тісто для круасанів самостійно, але якщо ви не впевнені в своїх силах або немає часу, візьмемо готове дріжджове листкове тісто – з нього вийде нітрохи не гірше!
- Поки воно розморожується, займаємося начинкою: змішаємо 50 г розтопленого чорного шоколаду з 10 мл вершків і такою ж кількістю вершкового масла. Збивати не потрібно, достатньо ложкою перемішати до однорідності.
- Тісто злегка розкочуємо і ріжемо на однакові трикутники. Пам’ятаємо, що круасани сильно збільшаться в розмірі, тому робимо їх досить маленькими.
- З широкої сторони надрезаем трикутник приблизно на сантиметр. У центр викладаємо 1 ч.л. без гірки начинки і загортаємо рогалик у вигляді півмісяця – надріз потрібен саме для цього.
Круасани викладаємо на деко і закриваємо харчовою плівкою – вони повинні постояти 30 – 40 хвилин. Лише потім змащуємо їх молоком з цукром (50 мл з 3 ч.л. цукру) і ставимо в гарячу духовку. Досить 180 ° C і 20 – 25 хвилин.
Готовим даємо трохи охолонути, щоб не обпікала начинка і подаємо!
Шоколадний кекс
Не менш легко готується і шоколадний кекс.
- Для нього розтоплюємо на водяній бані 100 г вершкового масла і стільки ж гіркого шоколаду.
- У 3-х яєць відділяємо білки від жовтків. Жовтки збиваємо з 100 г цукру і 100 г меленого мигдалю. Все перемішуємо з олійно-шоколадною сумішшю.
- Додаємо ½ ст.л. крохмалю.
- Білки збиваємо з дрібкою солі до стійких піків і акуратно втручаємося ложкою.
Випікати можна пирогом – знадобиться застелена папером форма 24 см в діаметрі або в формочках для кексів і маффінів. У першому випадку печемо не менше 40 хвилин при 180 ° C, у другому вистачить і 20 при тій же температурі.
Готовий кекс виймати не поспішає – нехай трохи осяде і подостинет. Прикрашаємо цукровою пудрою, корицею або какао. Подаємо з ягодами і морозивом.
Ось і готовий наш французький обід, друзі! Звичайно, в національній кухні Франції ще безліч незвичайних страв, які теж хочеться приготувати і спробувати, але треба ж з чогось починати! Можливо, ваша любов до страв Парижа почнеться саме з цибулевого супу, ароматного жаркого і хрустких круасанів!