Якщо в холодильнику застоявся кефір або будь-який інший кисломолочний продукт – це відмінний привід порадувати рідних смачними, свіжоприготовленими оладками. В деякій мірі це блюдо можна назвати справжнім «гастрономічним чудом», адже воно універсально, елементарно в приготуванні і незмінно любимо багатьма.
Сьогодні зробимо пишні дріжджові оладки на кефірі. Цей рецепт, звичайно, не можна віднести до категорії «на швидку руку» – готуються дріжджові оладки нешвидко. Але вони завжди виходять апетитними, «повітряними» і неймовірно смачними, тому очікування буде виправдано сповна!
Складові:
- кефір (будь-якої жирності) – 1 стакан (250 мл);
- дріжджі сухі – 1 ч. ложка;
- яйце – 1 шт .;
- борошно – 1 склянка;
- цукор – 2 ст. ложки;
- сіль – пучку;
- рослинне масло – 1 ст. ложка.
Оладки дріжджові рецепт
Як приготувати дріжджові оладки
- Дріжджі розчиняємо в половині порції злегка підігрітого в мікрохвильовій печі кефіру. Ми залишаємо хвилин на 10.
- Тим часом цукровий пісок з’єднуємо з яйцем. Збиваємо ручним віночком, домагаючись з’єднання білка і жовтка. Для підсилення смаку і аромату крім звичайного цукрового піску можна додати ще й чайну ложку ванільного.
- У яєчно-цукрову суміш вливаємо дріжджовий розчин, а також другу порцію теплого кефіру.
- Слідом вводимо пшеничне борошно, замішуємо тягуче тісто.
- Останнім етапом додаємо ложку рослинної олії, перемішуємо в’язку суміш. Накриваємо посуд з тістом рушником і залишаємо хвилин на 40-50 в теплі – за цей час тісто має значно піднятися і покритися дрібними бульбашками.
- Прогріваємо сковороду з ложкою-другий рослинного масла. Знімаємо рушник з уже «відпочив» тесту – перемішувати пухку масу не потрібно! Акуратно набираємо ложкою «повітряний» тісто і викладаємо «острівцями» на розпечену, промаслений поверхню. Смажимо дріжджові оладки на кефірі буквально по хвилині з кожної сторони. Готові рум’яні вироби знімаємо з вогню, при необхідності промаківаем паперовою серветкою. Аналогічним чином смажимо і наступні партії.
- Готові дріжджові оладки на кефірі подаємо теплими або холодними. Додатково можна запропонувати до страви мед, варення або, наприклад, сметану. Для ефекту можна оформити оладки ягодами і свіжою м’ятою.
Смачного!