Дріжджове тісто для хачапурі і не тільки для них

Дріжджове тісто для хачапурі і не тільки для них готується з використанням сухих дріжджів просто і не дуже довго, виходить пластичним, легко розминається руками в коржик, легко розкочується.

тісто для хачапурі підходить і для пирогівЗ цього тіста виходять чудові хачапурі з сиром, чудові коржі практично з будь-якою начинкою (з м’ясом, з куркою, з грибами, з зеленою цибулею і яйцем, приклади можна продовжувати ще довго). Підходить тісто для пирогів і пиріжків. Їх вказаної кількості продуктів виходить тісто для двох хачапурі (або двох коржів) діаметром 25-28 сантиметрів.

Потрібно:

  • Борошно пшеничне – 0,5 кг
  • цукор – пісок- 0,5 столової ложки
  • Дріжджі сухі (їх же називають активними, гранульованими, швидкодіючими) – 0,5 столової ложки (ми воліємо ті, на яких написано, що їх потрібно розчиняти у теплій воді, — це відповідає рецептом тіста)
  • Масло рослинне – близько 50 грамів (це приблизно чверть граненого склянки або 3 столові ложки)
  • Маргарин (ми воліємо «Вершковий») – близько 25 грамів
  • Сіль поварена – 0,5 чайної ложки
  • Вода кип’ячена – 0,25 літра (250 мл, наповнений до країв чайний стакан)

Приготування:

тісто для хачапурі: у воду додати цукор і дріжджіУ велику миску наливаємо 250 мл теплої кип’яченої води. На пакетиках з дріжджами зазвичай написано, що температура води повинна бути 38 градусів. Не прагніть бути фанатично точними, це складно. Виходимо з того, що нормальна температура людського тіла наближається до 37 градусів, тобто, зануривши свій чистий палець у воду, ви повинні відчути, що вода ледь тепла. Отже, наливаємо трохи теплу воду в миску, додаємо пів столової ложки цукру і розмішуємо до розчинення цукру (можна не до повного розчинення). Потім туди ж додаємо в миску половину столової ложки сухих активних дріжджів і НЕ розмішуємо, а просто залишаємо в спокої хвилин на 10-15.

тісто для хачапурі: з дріжджів утворюється пінаКоли зазначений час пройде, з дріжджів в мисці утворюється піна.

тісто для хачапурі: додати масло і борошноПоки ми чекаємо утворення піни, беремо іншу маленьку миску або ковшичек, наливаємо туди олію, додаємо маргарин (його краще порізати на невеликі шматочки, щоб швидше розтанув). Все це треба трохи підігріти на плиті, щоб розтопити маргарин і перемішати до однорідного стану (можна і навпаки: спочатку розтопити маргарин, потім влити рослинне масло і перемішати). У велику миску, де вже утворилася піна, додаємо половину чайної ложки солі, вливаємо туди розігріте рослинне масло з розтопленим маргарином. Все перемішуємо. Поступово всипаємо борошно (в ідеалі, просіваючи її через сито, але ми, зізнатися, просіваємо рідко, і нічого – тісто від цього гірше не стає). Замішуємо тісто, спочатку заважаючи ложкою, а потім потрібно вимісити руками.

тісто для хачапурі: вимішувати до формування грудки тістаВимішуємо тісто, поки воно не почне відлипати від рук і від стінок миски і не сформується в ком (це не довго, не лякайтеся, 5 хвилин максимум). Миску з тестом накриваємо кришкою або чистим рушником і ставимо приблизно на одну годину в тепле місце (взимку можна на табуретку поруч із батареєю опалення або пічкою, влітку просто залиште при кімнатній температурі, 23-25 градусів). «Звільнився» час можна присвятити підготовці начинки для хачапурі або пирога, загалом, того, що ви збираєтеся піч.

тісто для хачапурі через годину підніметься і збільшиться обсягЧерез годину тісто для хачапурі (або для пирога) готове. Наше дріжджове тісто за цей час «піднялося» і збільшилося в об’ємі приблизно в два рази: сухі дріжджі зробили свою справу.

Тепер можна приступати до подальшої роботи. Посипаємо борошном обробну дошку або стіл (якщо ситуація дозволяє), беремо половину тіста (можна розрізати ком тесту навпіл великим ножем), розминаємо руками в більш або менш плоску круглу коржик і починаємо робити хачапурі з сиром (докладний опис того, як це робити, ви можете подивитися тут). Ну, а якщо ви збиралися пекти пиріг – беремо в руки качалку. Далі у вас повний простір для кулінарної творчості, адже тісто вже готове!

Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: