Деякі інгредієнти в складі страви, при необхідності, можна з успіхом замінити аналогічним продуктом, не ризикуючи при цьому якістю готового виробу. Але є один інгредієнт, без якого вже точно ніяк не обійтися ні кондитерам, ні пивоварам, ні пекарям, ні просто захопленим кулінаркою – хлібопекарські дріжджі. Саме від їх характеристик – якість, термін придатності, фірми-виробника – залежить вид, пишність і смакові особливості вашої випічки.
Вже на протязі тисяч років людство застосовує це найцінніший продукт для своїх потреб. Його використовують при виготовленні алкогольних напоїв, різної здоби, млинців, оладок і ін. Можна нескінченно сперечатися про пОльзе і шкоду дріжджів, але безсумнівно одне: без них на нашому столі було б набагато менше смакоти.
Технологія виробництва і види дріжджів
Цю речовину використовують багато, але лише фахівці знають склад цих прямокутних брусків, які можна купити в кожному магазині. Дріжджі – це особлива колонія грибів, для яких підбирають живильне середовище. Змішуючи в заводських умовах грибкові бактерії з компонентами, стимулюючими їх розмноження, і отримують потрібний продукт. По закінченню процесу бродіння з цієї маси віджимають зайву вологу і спресовують. Виходить еластичний склад зі специфічним запахом, який ми і застосовуємо для випічки пирогів. Ці дріжджі називаються пресованими хлібопекарськими і саме їх найчастіше купують любителі хлібобулочних виробів.
Дріжджі хлібопекарські, які використовуються в масовому виробництві, найчастіше мають рідку консистенцію, але застосовувати їх в домашніх умовах не зовсім доцільно.
В останні десятиліття все більшої популярності набувають сухі дріжджі у вигляді гранул, які перед замешиванием тесту необхідно "активувати", змішуючи з невеликою кількістю води, і дати трохи постояти. Їх потрібно набагато менше, ніж стандартного пресованого речовини, та й ризик зіткнутися з неякісним або простроченим продуктом істотно нижче.
Корисні властивості продукту
Незважаючи на величезну кількість поширюваної в ЗМІ "чесної і перевіреної" інформації, цей продукт все ж має ряд безсумнівно корисних властивостей і якостей.
- На 90% дріжджові грибки – це чисті білки, ще 10% припадає на необхідні організму амінокислоти.
- Цей продукт застосовують для відновлення обмінних процесів травної системи.
- Ці дріжджові вироби рекомендують вживати в їжу в період важких фізичних навантажень і розумового перенапруження.
- Препарат добре впливає на стан шкірного покриву, волосся і нігтів.
- Ці мікроорганізми надзвичайно багаті вітамінами групи B.
- Вони містять величезну кількість жирних кислот, мікро – та макроелементів.
Але все-таки не буде правильно так поспішно зводити ці грибкові колонії на п’єдестал – є все ж невелика ложечка дьогтю серед всіх безперечних достоїнств цього виробу.
Останнім часом з’являється все більше і більше "страшилок", які оповідають про шкоду дріжджів для нашого організму. Але, на щастя, не дивлячись на деякі відповідні реальності моменти, велика частина цієї інформації виявляється або помилковою, або просто вирваною з контексту.
До єдиного більш-менш доцільному зауваженням можна віднести той факт, що при промисловому виробництві дріжджових продуктів в них додають багато хімічних речовин. Ці компоненти вводяться в склад грибкових колоній для прискорення процесу бродіння, і, за словами медиків, при попаданні в шлунково-кишковий тракт, можуть привести до печії і загострення гастриту.
Інший причиною проблем, пов’язаних з вживанням дріжджових продуктів, може стати індивідуальна непереносимість цієї культури грибів. З цієї ситуації існує як мінімум два виходи: ви можете або виготовляти закваску самостійно, або вживати борошняні продукти в помірних кількостях. Ці виправдані обмеження можуть звести до мінімуму шкоду дріжджів і їх вплив на наше здоров’я.
Застосування в кулінарії
Одним з основних інгредієнтів будь-якого тесту, поряд з борошном, є дріжджові культури. Вступаючи у взаємодію з іншими складовими рецепту, вони забезпечують вашій страві необхідну пишність і пористість.
Звичайно, ви можете замінити звичний продукт розпушувачем або содою з оцтом, але при цьому необхідно врахувати, що і тісто, і готова випічка вийдуть трохи гірше.
калорійність дріжджів
Енергетична цінність цього продукту становить близько 109 ккал (456 кДж) на 100 грамів. Те ж кількість речовини містить:
- білки – 12, 7 г
- жири – 8, 5 г
- вуглеводи – 2, 7 г
Як правильно зберігати дріжджі
Свіжі пресовані дріжджі хлібопекарські добре зберігають свої корисні властивості протягом 12 днів. Тримати їх слід в щільно закритому контейнері в холодильнику – тільки тоді вас порадує результат вашого кулінарного праці.
Зовсім інакше йде справа з сухим гранульованим продуктом – його ви можете зберігати протягом шести місяців при середній кімнатній температурі.
Як вибирати дріжджі
Сьогодні на прилавках ви можете зустріти безліч різновидів цього продукту, що відрізняються формою випуску, фірмою-виробником і ціновою категорією. Найголовніше – завжди звертайте увагу на термін придатності товару, адже саме від його свіжості залежать ваші успіхи в приготуванні здоби.
Також варто пам’ятати, що імпортні гранульовані дріжджові грибки приблизно в два рази активніше, ніж аналоги від вітчизняного виробника, тому для отримання якісного страви їх потрібно менше.
Зверни увагу, що дуже часто в рецепті не вказано, яку саме дріжджову різновид необхідно додавати, а є тільки цифра в грамах. У цьому випадку корисно буде запам’ятати, що одна чайна ложка сухих дріжджів рівнозначна 12-ти грамам пресованої маси.
Як зробити дріжджі самостійно
Звичайно, при наявному зараз різноманітності, готувати дріжджі в домашніх умовах навряд чи виникне крайня необхідність. Але, як експеримент або для повної впевненості в безпеці вироби, ви цілком можете готувати дріжджі своїми руками.
Дріжджовий продукт на основі житнього хліба
Складові:
- Хліб житній – 0, 5 кг
- Молоко натуральне, кисле – 0, 5 л
- Пісок цукровий – 3 ст. л.
- Ізюм – 10 г
приготування:
1. Хліб дрібно розкришити.
2. Змішати його з кислим молоком, цукром і родзинками.
3. Ємність з сумішшю щільно накрити тканиною і поставити в неосвітлене місце на добу.
4. Одержаний склад добре процідити і віджати.
На отриманому складі готують опару, яку залишають "відпочити" ще на три години – виходить таке ж дріжджове тісто, як і при використанні дріжджових продуктів з магазину.
Дріжджі хлібопекарські – незамінний друг і помічник будь-якої господині на кухні. З ними у вас неодмінно вийде не тільки смачна, але і візуально приваблива випічка, яка неодмінно сподобається вашим близьким і гостям!