Вітаю Вас, любителі смакоти і корисностей!
Долма є начинені листя або овочі. Вона широко поширена в кухнях багатьох народів. У Росії аналогом долми є голубці.
В якості зовнішньої оболонки для долми прийнято використовувати перці, баклажани, помідори, або листя винограду, капусти, айви, інжиру. Хтось загортає долму в листя буряка. Загалом, тут можна проявити фантазію.
Сьогодні ми будемо готувати долму в виноградному листі. Це класика.
За рецептом для долми нам знадобиться:
- 50-60 листочків винограду,
- 500 грам фаршу,
- 1 велика головка ріпчастої цибулі,
- 2 зубчики часнику,
- 1 помідор,
- суха м’ята,
- сіль,
- перець,
- зелень кропу і петрушки,
- 3-4 столові ложки рису.
Для заправки:
- 200 грам сметани,
- 3 столові ложки томатної пасти,
- 2 склянки води,
- 2 столові ложки рослинної олії,
- сіль,
- перець.
Для соусу:
- кефір (сметана, натуральний йогурт),
- 1 зубчик часнику,
- зелень,
- сіль,
- перець.
Рецепт приготування долми.
Спочатку підготуємо листя. Свіжі молоді листочки потрібно добре промити в декількох водах, зрізати живці. Покласти в чашку і залити окропом на 5 хвилин.
Якщо листя консервовані, то їх потрібно добре промити і відварити приблизно 7-8 хвилин. Також читала, що можна використовувати заморожені листя, попередньо їх розморозивши.
Приготуємо начинку.
Для долми зазвичай беруть баранячий фарш, або баранина і яловичина. Я взяла більш звичний для мене фарш, яловичина зі свининою.
Цибулю дрібно порізати. Можна додати його свіжим, можна злегка обсмажити.
Помідор очистити від шкіри і дрібно поріжемо.
Рис промиємо і відварити до напівготовності.
Зелень промиємо і дрібно поріжемо. Взагалі в начинку для долми прийнято класти не кріп і петрушку, а кінзу. Але я б сказала, що запах і смак у неї на любителя, яким я не є.
Часник пропустимо через прес для часнику або потремо на тертці.
Змішаємо всі ці інгредієнти. Додамо суху м’яту, сіль, перець.
Добре все перемішати.
Якщо фарш вийшов не жирний, то можна додати в нього трохи вершкового або топленого масла.
Сформуємо долму. Для цього лист покладемо блискучою стороною вниз! (Тоді долма вийде блискучою і красивою.) Кладемо трохи начинки на широку частину листа, подвернем краю і туго звернемо лист в трубочку. Виходить такий маленький голубчику :).
Тут я помилилася, викладала начинку на блискучу сторону листа.
Посуд для приготування долми (краще взяти товстостінну посуд) вистелити виноградним листям. Зверху на листя щільно укладемо отримані голубчики. Долму можна складати шарами, перестилаючи кожен виноградними листочками.
Приготуємо заправку. Для цього змішаємо сметану, томатну пасту, воду, соняшникова олія. Посолити, поперчити.
Також для заправки можна обсмажити помідори з цибулею і морквою. Додати 2 склянки води, сіль і залити долму.
Заллємо долму заправкою. Накриємо все це зверху плоскою тарілкою, а потім кришкою.
Поставимо на вогонь, доведемо до кипіння. Будемо готувати долму на середньому вогні 40-60 хвилин. Знімемо долму з вогню і дамо постояти ще 10-15 хвилин.
Для приготування соусу візьмемо будь-який кисломолочний продукт, в ідеалі мацоні, додамо в нього тертий часник і дрібно посічену зелень. Посолити, поперчити. Все добре перемішати.
Готову гарячу долму подавати, розклавши в тарілки і заливши соусом.
Смачного.
Чекаю на ваші коментарі.