Червоний гіркий перець

Червоний перець
Логічним завершенням багатьох страв вважається приправа, саме її пікантний смак надає готовим порціях пряних відчуттів. Серед спецій самої незвичайної вважається чилі – червоний гіркий перець, гостроту якого господині використовують для посилення смакових якостей своїх страв. Цінність чилі полягає і в його впливі на організм – пряність ефективно лікує багато захворювань, а також відмінно бореться із зайвою вагою.

Хімічний склад і калорійність чилі

Гострий червоний перець природа наділила різноманітним хімічним складом. У ньому містяться всілякі вітаміни, мінерали та інші корисні речовини, які просто необхідні кожній людині для нормальної життєдіяльності.

Хімічний склад і калорійність червоного перцю

Незважаючи на невисоку калорійність продукту – всього 40 ккал на 100 г гіркого перцю, хімічні елементи в складі чилі прибувають в достатній кількості.

Корисні елементи

Кількість хімічних елементів в розрахунку на 100 гр. продукту

вітаміни Вітамін А 48 мкг. Вітамін В1 0,072 мг. Вітамін В2 0,086 мг. Вітамін В5 0,201 мг. Вітамін В6 0,506 мг. Вітамін В9 23 мкг. Бета-каротин 0,534 мг. Вітамін С 143,7 мг. Вітамін Е 0,69 мг. Вітамін До 14 мкг. Холін 10,91 мг. Вітамін РР (Ніаціновий еквівалент) 1,244 мг. макроелементи Фосфор 43 мг. Магній 23 мг. Калій 322 мг. Кальцій 14 мг. Натрій 9 мг. мікроелементи Марганець 0,187 мг. Цинк 0,26 мг. Селен 0,5 мкг. Залізо 1,03 мг. Мідь 129 мкг. Харчова цінність (у гр.) Білки 2 Жири 0,2 Вуглеводи 7,31

Завдяки низькій калорійності, червоний перець, незважаючи на його гостроту, вважається дієтичним продуктом і тому часто використовується в цілях схуднення

Однак вживати пікантний перчик потрібно обережно, не зловживаючи їм, інакше – корисні властивості швидко перетворяться на отруту.

Червоний гіркий перець: користь

Перець чилі – неймовірно корисний продукт, його гострі властивості здатні підбадьорити, надати сил, позбавити від безсоння, а також вилікувати захворювання, з якими часом не справляється навіть традиційна медицина.

Користь червоного гіркий перець

Корисні властивості на організм

Користь пікантною спеції досить різноманітна. Впливає пряність на роботу практично всіх органів і систем, однак найціннішими її властивостями вважаються наступні:

  1. підвищення апетиту, поліпшення травлення;
  2. прискорення метаболізму;
  3. поліпшення мозкової діяльності;
  4. прискорення росту волосся;
  5. поліпшення стану нігтьової пластини;
  6. посилення вироблення ендорфінів – «гормонів задоволення», які борються зі стресом, знижуючи його негативні прояви;
  7. активізація роботи імунної системи;
  8. поліпшення кровообігу, що в свою чергу запобігає розвитку атеросклерозу і утворенню тромбів;
  9. допомога в лікуванні артриту, радикуліту;
  10. зниження проявів алергії, бронхіальної астми і т. д.

krasnyj-gorkij-perec5

Гострий червоний перець особливо корисний для жіночого здоров’я. Завдяки вживання прянощі можна «відрегулювати» нестабільний менструальний цикл і поліпшити роботу яєчників.

Чоловікам чилі також необхідний: він позитивно впливає на потенцію і підсилює статевий потяг.

шкода чилі

Яким би корисним не був гіркий перець, потрібно бути готовим до того, що він може завдати шкоди здоров’ю. Не варто забувати, що чилі – досить гострий продукт, який при певних захворюваннях є категорично заборонено.

Пряність може дратувати стінки шлунка, прискорювати непотрібні процеси і ускладнювати перебіг деяких захворювань, саме тому вживати перець потрібно в розумних кількостях і не кожен день.

Шкода перцю чилі Не рекомендується вживати гострий перець при таких захворюваннях як:

  • гастрит;
  • виразки органів травного тракту;
  • запалення слизової внутрішніх органів.

Пам’ятайте, що класти гострі спеції в їжу потрібно в таких кількостях, щоб в процесі її вживання відчувалася невелика гострота смаку, але ніяк не пекучість, коли в ротовій порожнині з’являється відчуття скутості і оніміння. Занадто пекуче блюдо може обпалити порожнину рота.

Також уникайте вживання насіння чилі. Вони вважаються найгострішою перцевої частиною, тому позбавляйтеся від них ще на етапі обробки прянощі. Обробляють перець обов’язково в рукавичках, це вбереже вашу шкіру від опіків, особливо важливо це, коли на шкірних покривах є рани або подряпини.

Використання червоного гіркого перцю

Чилі, в першу чергу, асоціюється з приправою, тому найчастіше гострий червоний перець використовують як пряну добавки до різних м’ясних страв, маринадів, картопляного пюре, соусів, супів, заправкам для овочевих салатів, рибних, яєчних, рисових страв і т. Д .

Використання червоного гіркого перцю в кулінарії

Особливо популярна приправа у любителів аджики, яка обов’язково готується гострою.

Пропонуємо вашій увазі кілька рецептів такої аджики:

  • Гостра аджика на зиму
  • Аджика абхазька з горіхами
  • Зелена аджика по-абхазски
  • Аджика без варіння і оцту
  • Домашня аджика з яблуками
  • Домашня аджика з помідорів
  • Аджика на зиму з кабачків
  • Аджика з хріном на зиму
  • Аджика з яблуками і помідорами
  • Сира аджика з хріном

 

Зазвичай страви посипають червоним перцем в кінці їх приготування або ж безпосередньо перед подачею на стіл. Але трапляється і так, що, іноді, господині кладуть перець в блюдо цілим. Такий спосіб актуальний в процесі приготування супів і борщів.

Для цього перчинку під час варіння на кілька хвилин поміщають в страву, проварюють її там, а потім дістають з води і викидають. Приготований таким способом борщ або суп виходить в міру гострим, але не менш корисним і смачним.

Використання чилі для схуднення

Крім кулінарії, гострий перець широко застосовують в дієтології, з метою швидкого схуднення. Пікантні властивості пекучого плода, що сприяють прискоренню обміну речовин, допомагають безпроблемно скидати зайві кілограми.

Найпростіший спосіб схуднути на основі чилі – це додати трохи меленого перцю в порцію кефіру. За таким рецептом розставання з надмірною вагою пройде швидко і безболісно.

krasnyj-gorkij-perec2

Більш докладно про схуднення за допомогою червоного перцю пропонуємо почитати в нашій статті:

Кайенскийперець для схуднення

Всім відомо, що схуднення без фізичних навантажень неможливо, а для того, щоб знайти в собі сили і енергію для їх застосування, необхідно вживати все той же гострий перець.

Досить класти його в мінімальних кількостях (на кінчику ножа) в чашку кави, присипавши все дрібкою кориці. Такий напій надзвичайно бадьорить, що, безсумнівно, додає сил для здійснення повсякденних справ і великих спортивних звершень.

Чим замінити чилі в стравах

Якщо трапилося так, що знайти гострий червоний перець в своїх магазинах не вдається, або ж ви просто не є любителем «гострих відчуттів», тоді задумайтеся про заміну пряного продукту. Насправді, того, чим можна замінити чилі в стравах, не так вже й багато.

krasnyj-gorkij-perec1

Рівноцінну заміну гострої спеції, навряд чи, можна знайти. Однак схожий смак можливо відтворити, якщо замінити стручковий червоний перець на:

  • мелений чорний перець
  • або на паприку (червоний порошкоподібний чилі).

Змішавши їх при цьому з часником, базиліком або коріандром безпосередньо в процесі приготування страви.

Як вибрати гострий червоний перець

Найкраще купувати не подрібнені гострі плоди, а свіжі, або хоча б сухі цілі. Перемолоти перець (сухий) можна і самостійно в домашніх умовах (за допомогою блендера або кавомолки), зате в якість і користь такого продукту ви будете впевнені на всі 100%.

Правила покупки

Правильно вибрати свіжі плоди досить просто.

Звертаємо увагу на:

  1. Колір: хороший чилі має насичений колір, рівномірно розподіляються по всій поверхні стручка.
  2. Консистенцію: плід обов’язково повинен бути щільним. Якщо перець м’який – його краще не купувати, цілком ймовірно, що він уже почав псуватися;
  3. Зовнішній вигляд: у свіжого чилі не може бути зморшок, плям і інших пошкоджень. Поверхня перцю повинна бути чистою і гладкою.

Якщо ви вирішили придбати вже сухий або подрібнений плід, тоді все, що можна порадити – це купувати його в перевірених місцях, щоб бути впевненим в тому, що шкідливих домішок в об’єкті придбання продукті немає.

Зберігання червоного гіркого перцю

Як зберігати свіжий перець

Куплений свіжий чилі зберігати необхідно в поліетиленовому пакеті в холодному місці. Якщо протягом 2-х тижнів ви плануєте використовувати перець для приготування, тоді помістіть пакет з приправою в холодильник, використовуючи для цього будь-яку холодильну полку.

Якщо ж ви запаслися остреньким всерйоз і надовго, тоді складайте чилі в морозилку, саме в морозильній камері продукт здатний зберігатися до 1 року, при цьому, не втрачаючи своїх корисних властивостей.

Зберігання червоного гіркого перцю

Зберігання сухого чилі

Що стосується зберігання сухого перцю, то тут також є свої особливості. Висушена чилі бажано зберігати в герметично закритій ємності, в неосвітленому місці, при кімнатній температурі. Дотримання таких умов допоможе зберегти корисний продукт на довгі місяці.

Червоний гіркий перець, доданий в блюдо, залишає по собі приємний післясмак, яке ні з чим не порівняти. Пікантна спеція здатна поліпшити смак будь-якого частування, тим самим, стаючи улюбленою і незамінною пряної добавкою в арсеналі кожної господині.

Додавайте і ви в свої кулінарні шедеври корисний природний продукт, щоб із задоволенням насолодитися його смаком і цілющими властивостями.

Смачного!