Часточка кавуна на новорічний стіл

Салат часточка кавуна
Літо і осінь пролетіли, як один день, а ми так і не встигли вдосталь поласувати зеленими, баштанними ягодами з червоної соковитою м’якоттю. Сьогодні ж у нас є можливість напередодні новорічного торжества навчитися робити дуже красивий і смачний салат «Кавунова долька» за класичним рецептом. Те, що гості будуть здивовані такому барвистому натюрморту на столі, це факт, а скуштувавши цей делікатес, шанувальників вашої кухні вже точно додасться.

Як не дивно, але до складу цього яскравого страви входять самі звичайні продукти. Ніяких там заморських овочів і екзотичних фруктів немає і в помині. Однак підбір інгредієнтів настільки гармонійний, що в готовому вигляді від такого закусончіка за вуха дегустаторів НЕ відтягнеш, ну дуже він смачний і головне ситний.

салат

Серед особливостей приготування можна виділити хіба що незвичайний метод пошарового укладання. Сам салатик потрібно оформляти у вигляді півкола або півмісяця, але це лише один нюанс.

Крім цього нам за рецептом потрібно викладати шари так, щоб висота внутрішнього краю була нижче, а верхнього – вище, тобто форма салату повинна мати своєрідний підйом у вигляді часточки кавуна: у шкурки – широка, а до вершини – вузька. Але зробити це зовсім не складно, головне розраховувати товщину шарів. І тепер, вивчивши теорію, ми можемо приступити і до практики.

Керівництво по правильному вибору кавуна.

Салат «Кавун»

Cалат

Складові

  • Куряча грудка – 400 г + –
  • Яйця курячі – 4 шт. + –
  • Сир твердого сорту – 200 г + –
  • Цибуля ріпчаста фіолетовий – 1 головка + –
  • Оцет столовий 9% або яблучний 6% – 5 ч.л. + –
  • Огірки свіжі середнього розміру – 2 шт. + –
  • Томати свіжі – 2 шт. + –
  • Маслини чорні без кісточок – 3-5 шт. + –
  • Майонез – для промазування + –

Приготування

Взагалі рецепт цієї страви може мати безліч різних варіантів з додаванням і заміною деяких продуктів. Ми ж хочемо запропонувати еталонний склад цього кулінарного витвору, а вже відштовхуючись від класики, можна створювати щось оригінальне, так би мовити, авторське.

  1. Оскільки всі продукти ми будемо укладати шарами, то першим ділом нам слід їх підготувати належним чином.
    Cалат
  2. Для початку ми повинні відправити варитися м’ясо, для чого укладаємо курятину в каструльку, заливаємо водою і ставимо на вогонь. За годину грудка повинна зваритися, а десь хвилин за 10 до закінчення варіння її потрібно підсолити. Також в окремій металевій чаші нам потрібно зварити круто яйця.
  3. Поки все у нас вирує і пузириться на плиті, ми замарінуем цибулю. Для цього нарізаємо очищену цибулину тонкими ¼ кільцями, посипаємо невеликою кількістю солі і злегка мнемо, щоб нарізка трохи розм’якшилася, а солічка розійшлася.
    Для маринаду потрібно оцет розвести ½ ст. води, і в цьому розчині замочуємо слізливий овоч на 20-30 хвилин.
  4. У цей час ми можемо зайнятися нарізкою овочів. Томати нам потрібно подрібнити тонкою соломкою, але тут є одне «але», соковиту серединку плодів брати для салату ми не можемо, оскільки овоч дасть сік і вся наша часточка кавуна просто-напросто розтечеться, тому даний рецепт передбачає використання тільки щільною частини помідорів.
  5. Це саме можна сказати і до огірку, що складається на 95% з води, але з цим зеленим плодом ми вчинимо інакше. Натираємо їх на тертці, перемішуємо з невеликою кількістю солі, і після того, як зелена маса випустить сік, ми просто віджимаємо огірок і використовуємо.
  6. Поки ми возилися з овочами, яйця вже зварилися і нам залишається їх почистити і натерти на тертці. Сир також натираємо на дрібній тертці в окрему чашку. А варене куряче філе нарізаємо соломкою.
  7. Тепер всі інгредієнти готові лягти шарами на красиве блюдо:
  • Першим шаром у нас йде грудка. Її ми підсолювали в процесі варіння, так що зараз такий захід не знадобиться, зате потрібно змастити її майонезом.Готуємо салат у вигляді часточки кавуна
  • Другим по черзі йде маринована цибуля. У його укладанні є невелика тонкість. З внутрішнього краю ми повинні розкласти його тонким шаром, поступово збільшуючи товщину до зовнішньої дузі. Потім також промазуємо майонезом.
  • Терте яйце йде у нас третім шаром. Для зручності яєчну масу ми відразу перемішуємо з майонезом, подсаливаем і таку кремообразную суміш наносимо поверх лука, збільшуючи товщину шару до зовнішнього контуру часточки.
  • Наступним етапом у нас буде сир. Його ми рівномірно розсипаємо поверх яєчно-майонезній суміші, але відступивши приблизно 2 см від зовнішнього краю, ми повинні укласти сирну смугу вздовж всієї часточки шириною не більше 2 см і заввишки 1 см. Такий прийом в оформленні буде грати роль білої прошарку між шкіркою і м’якоттю .
  • Тепер прийшла черга томата. Його ми розподіляємо від сирної смуги, вимощена весь простір до внутрішнього краю – це у нас буде кавунова м’якоть.dolka-arbuza-na-novogodnij-stol4

    dolka-arbuza-na-novogodnij-stol5

  • Роль шкури гратимуть огірки. Їх ми викладаємо смугою від сиру до кордону зовнішнього краю, а також наносимо зелень на широкий вертикальний край нашого кавунчики.dolka-arbuza-na-novogodnij-stol7
  • Останній штрих внесуть маслини, що грають роль кісточок. Їх нам потрібно порізати уздовж на четвертинки і хаотично укласти на томатної м’якоті.

dolka-arbuza-na-novogodnij-stol3

dolka-arbuza-na-novogodnij-stol8

Салат у вигляді кавуна - домашній рецепт

Креативимо з новими інгредієнтами

Салатик виходить ну просто незрівнянно красивим, як справжній соковитий баштанної плід. А смак, обладнаний! Звичайно, ніхто не забороняє вносить в рецепт корективи.

Наприклад, можна додати шар з смажених або маринованих грибів, картоплі, моркви вареної, обсмаженої або по-корейськи. Також і у курки є свої заступники, адже не всі ж м’ясо пташок поважають. М’ясний шар можна замінити копченої або вареної ковбаскою, карбонатом або шинкою.

Декоруючи кавунову зовнішність, м’якоть з червоних томатів на ура замінять гранатові зернята, відварений буряк або червоні болгарські перці. Взагалі болгарку також можна пустити на оформлення шкури, замість огірків, але в такому випадку слід вибирати зелені плоди. Також для зеленої частини нашого натюрморту відмінно підійде і виноград, і зелень кропу з цибулею.

Оливки безперечно дуже смачні, але, на жаль, не всі можуть розділити цю точку зору, тому і цей компонент в салаті має свого дублера, в якості якого виступає чорнослив.

А якщо замість банального майонезу за заправку взяти соус зі сметани, солі, часнику і подрібнену зелень, то в такому випадку салат «Кавунова долька» претендує стати короною урочистого вечора.