Кулінарія – це таке ж творчість, як і створення художніх полотен, віршів або креативної дизайнерського одягу. Перевіримо це твердження на прикладі соусів, тому докладно розглянемо, як зробити часниковий соус і за класичним рецептом, і зі сметаною і зеленню. Страви з м’яса і риби, овочів і грибів стануть дуже апетитними і ароматними з цієї вражаюче простий, але багатої на смак приправою!
Часниковий соус – базовий рідка приправа середземноморської кухні. Існує десятки похідних базового рецепта. Як ми вже сказали вище, скільки кухарів – стільки і смакових поєднань. Але є рецепти, перевірені багатьма поколіннями кулінарів, з якими ми з вами з радістю поділимося.
Традиційний соус з часником готують в ступці, перетираючи часник, сіль і рослинне масло товкачем, краплинним способом додаючи лимонний сік. Але, завдяки сучасним кухонним приладів, приготування часникової приправи перетворюється в п’ятихвилинне справа!
Як приготувати класичний часниковий соус
Перш, ніж зробити класичну рідку часникову приправу, переконайтеся в тому, що всі інгредієнти для неї мають кімнатну температуру, інакше при перепаді температур суміш може расслоиться.
Інгредієнти рідкої часниковою приправи: часник, сіль, рослинне масло і сік свіжого лимона. Пропорції приблизно такі: на 3 головки часнику – 1 ч.л. солі, літр рафінованої олії та сік 1 лимона (зменшите кількість в цій пропорції).
Покрокове приготування
- Кількість часнику і солі залежить від вашого смаку. Їх суміш і є основою соусу. Якщо конструкція вашого блендера дозволяє перетерти 2 цих інгредієнта разом якісно, то використовуйте блендер. Якщо немає, то перетріть їх в ступці. Маса повинна бути однорідною.
- Краще масло для часниковою приправи – соняшникова рафінована. Оливкова або інше «важке» масло додасть часнику гіркоту.
- Перекладіть часникову основу в чашу блендера і починайте вливати масло тонкою цівкою. Головне, що потрібно дотримуватися – це порційне додаток масла і лимонного соку. Тобто вливаємо цівкою 100 мл олії, отримуємо вже кремообразную емульсію і тільки потім вливаємо 0,5 ч.л. соку по крапельці. Після додавання лимонного соку чекаємо, поки він повністю не поглине емульсією. Блендер повинен працювати безперервно!
- Так порційно і продовжуйте з усіма підготовленими компонентами – по 100 мл маслечка і по 0,5 ч.л. соку.
Якщо ви все інгредієнти додавали строго цівкою або краплями, витримували порції і не вимикали блендер, у вас повинен вийти дивовижний часниковий соус!
Використовуючи часниковий соус в якості бази, можна приготувати найрізноманітніші холодні рідкі приправи!
Часниковий соус зі сметаною – рецепт класичний
Давайте розглянемо, як на основі вище розглянутого класичного соусу приготувати ароматний сметанно-часниковий!
Цей соус подаємо до картоплі, м’яса або риби. Він також може служити заправкою для різних салатів.
Складові
- Часниковий соус – 1 стакан + –
- Авокадо – + –
- Сметана – 1 стакан + –
- Кріп свіжий рубаний – 1 ст. л. + –
- Петрушка (листя) рубана – 1 ст. л. + –
- Сіль – 1 ч. Л. або менше + –
- Чорний перець Моло – 0,5 ч. Л. + –
- Лук-різанець або зелений – 2 ч.л. (За бажанням) + –
Приготування
- Сметану виливаємо в зручну посуд і всипаємо сіль і перець за рецептом. Гарненько вимішуємо до розчинення солі.
- З’єднуємо сметану з часниковим соусом, якісно перемішуємо.
- Додаємо рубану зелень: петрушку, цибулю і кріп. Кількість зелені можна збільшити або змінити склад пряних трав.
Читайте ще схожі записи:
Рецепт підливи до гречки
Як зробити салати без майонезу
Соус зі сметани з часником «Звичайне диво»
Для нього нам знадобляться: 1 склянка сметани (250 г), 2-3 ст.л. лимонного соку, 2-3 зубчики часнику, сіль і мелений чорний перець, свіжа зелень петрушки і кінзи (або по вашим перевагам).
Часник чистимо і натираємо його на дуже дрібній тертці. Зелень дрібненько рубаємо (з дрібною нарізкою сметанний мікс апетитний виглядає). У сметану кладемо сіль, перець і сік лімочіка, всипаємо зелень. Все перемішуємо ложкою. Якщо склад вийшов дуже густим для поливання страв, сміливо розбавляємо холодною кип’яченою водою або будь-яким кисломолочним напоєм.
Ще один соус з часником зі сметаною вам сподобається своїм м’яким смаком і професійним виконанням – так як його роблять майстри. Спробуйте і ви!
Гарячий сметанний соус з часником
Ця гаряча підлива готується в 2 етапи: спочатку ми робимо соус бешамель з часником, а далі збиваємо його зі сметаною.
Складові
- 3 ст.л. вершкового масла,
- 2 зубчики часнику,
- 2 ст.л. борошна,
- 400 мл курячого бульйону (якщо немає, то можна замінити водою),
- чверть ч.л. білого перцю,
- третину склянки різаного зеленої цибулі,
- третину склянки сметани.
етап I
Нагріваємо сковорідку на середньому вогні і кладемо в неї вершкове масло. Всипаємо в гаряче масло рубаний часник і обсмажуємо його до м’якості і світло-золотистого кольору. Намагайтеся часничок не перепечеться, інакше підлива буде несмачною.
До маслу з обсмаженою часником додаємо борошно по столовій ложці і, помішуючи, розтираємо все грудочки в борошні і добиваємося її рівного золотисто-жовтого кольору.
Постійно помішуючи, тонкою цівкою вливаємо курячий бульйон, інтенсивно поєднуючи його з борошняної сумішшю. Вливши весь бульйон, ложкою продовжуємо помішувати пюре до моменту його гладкого загустіння. Тоді тільки солимо, приправляємо перцем та іншими приправами, якщо хочеться.
* Рада кухарчуком
Кількість курячого бульйону (води) регулюйте самі. Якщо вам потрібна густа підлива, то обсяг бульйону скоротіть, якщо більш рідка – збільште.
етап II
Знявши борошняне пюре з вогню, втручаємося в нього сметану і збиваємо вінчиком до легкості. Перед подачею до столу посипаємо гарячу приправу зеленою цибулею.
Ми з вами розглянули ряд відмінних часниковий соусів зі сметаною, кожен з яких має свою родзинку. Як ми говорили вище, створення рідких приправ – справжня творчість, тому не бійтеся додати щось від себе! Кулінарної удачі!