Буває, що потрібна буряк, щоб приготувати салат або борщ, але чекати, поки вона звариться традиційним способом часу немає. Що робити? Прогрес нам на допомогу! У мікрохвильовці буряк вариться лічені хвилини. Поділюся з вами досвідом в цій справі і помилками, які у мене були.
Отже, досить давно я стала готувати буряк в СВЧ, але зазвичай робила це на повній потужності (у мене 800 W). В результаті, після повної готовності, в деяких місцях на буряках м’якоть була, як губка – пориста і підсохлий. Я думала, що це неминуча жертва заради швидкого приготування. Але стала помічати, що коли продукту багато, то цей ефект майже не спостерігається. І при запіканні в СВЧ великої кількості картоплі його якість теж краще.
Тобто 3-4 досить великі буряка бувають соковиті, а одна середня буде пористої і місцями підсохлої. Але мені не потрібні кілограми буряків! Зазвичай в вінегрет або борщ мені потрібні одна-дві.
Вихід був знайдений в тому, щоб зменшити потужність мікрохвиль до приблизно 500 W. Тоді більш щадне приготування ніяк не відіб’ється на якості. А пара хвилин, на які збільшується час готування, абсолютно не принципові.
Як готувати буряк в СВЧ?
Своїм та укладаємо в поліетиленовий пакет або ємність для СВЧ. Можна, до речі, одночасно готувати різні овочі для салатів – просто розкласти по різних пакетах і частіше перевіряти готовність, щоб вони не переварились.
Можна проколоти шкірку, але на відміну від картоплі, буряк так не вибухає, так що як хочете. Чистити чи ні? Я готую і так, і так, але колір яскравіше у неочищеної.
На фото у мене 5 маленьких свёколок розміром з яйце (ок. 350 г). До речі, однакова по вазі одна велика буряк буде готуватися більше, ніж п’ять маленьких – так розподіляються мікрохвилі.
Складаю в пакет, що не зав’язую, просто закриваю вільними краями.
Ставлю в мікрохвильовку на 5 хв. при 500 W.
Через 5 хвилин перевіряю готовність і ставлю, якщо потрібно, ще хвилини на 3-4. Даю час постояти, щоб охолола і, ви знаєте, що при приготуванні в СВЧ, приготування ще деякий час продовжується при вимкненому печі.
От і все.
Сподіваюся, що тепер ви будете вживати більше буряка))).
Смачного!