Борщ на курячому бульйоні

Борщ на курячому бульйоні
У російській кухні перші страви на овочевій основі – одна з найдавніших кулінарних традицій, яка продовжує бути актуальною і зараз.

Адже борщ на курячому бульйоні або домашньому квасі був обов’язковим елементом княжої і селянської трапези. Універсальність цього частування в тому, що в зимову пору його подають гарячим, густо заправивши часником, а влітку можна покуштувати і студений супец.

Борщ і борщ: у чому різниця

Ті, хто ще не дуже досвідчений в домашній куховаріння, помилково вважають домашній борщ оригінальної різновидом класичного варіанту борщу. Однак це твердження настільки ж вірно, як і те, що Антарктика і Антарктида – одне і те ж місце на землі.

Тобто загальне є в обох випадках, і якщо у випадку з географією це – холоду і вічна мерзлота, то борщ і борщ об’єднує те, що вони обидва належать до розряду перших страв і готуються на буряковій основі.

В борщ кладуть томати (або томатний соус) і капусту (або щавель замість неї), а в класичному борщ цих інгредієнтів не знайти.

Рецептура холодного супу на основі бурякового відвару передбачає додавання квасу і огіркового розсолу, а ось в тарілці з борщем, приготовленим шеф-кухарем пристойного ресторану, не варто шукати нарізку свіжих огірків – ви їх там ніколи не знайдете.

svekolnik-na-kurinom-bulone4

Класичний рецепт борщу – це холодний буряковий навар і овочі. А ми пропонуємо приготувати і скуштувати два оригінальних варіанту улюбленого сімейного страви – гарячий і холодний рецепт бурякового супу.

Класичний холодний борщ на курячому бульйоні

Складові

  • М’ясо курки – 400 г + –
  • Буряк салатна червона – 2 середніх коренеплоду + –
  • Огірки свіжі – 4 шт. + –
  • Картопля – 3 бульби + –
  • Яйця курячі – 4 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Кріп свіжий (зелень) – 1 пучок + –
  • Чорний перець свіжого помелу – 1/3 ч. Л. + –
  • Лавровий лист – 2 шт. + –
  • Зелена цибуля – кілька стеблин + –
  • Сіль – за смаком + –

Як готувати класичний холодний борщ на м’ясному навар

Одне з головних відмінностей частування на вареної буряку від борщу – це те, що його можна і потрібно їсти не тільки гарячим, але і холодним. У літню спеку немає нічого більш приємно-освіжаючого!

  • Обмивання філе птиці, кладемо його в каструлю, заповнену водою (холодною!).
  • Коли вона закипить, виливаємо її, м’ясо ще раз споліскують, заливаємо свіжою порцією води і знову відправляємо на вогонь.
  • Коли рідина почне кипіти, знімаємо пінки, зменшуємо вогонь до мінімуму, кидаємо в навар 1 почищену цілу цибулину, листя лавра, перчимо, солимо бульйон і Томім під кришкою до м’якості м’яса.
  • Філе стало м’яким – значить, пора вийняти і остудити його. Цибулину виловлюємо і відправляємо в утиль.
  • Бульйон для максимальної прозорості пропускаємо через кілька шарів марлі.
  • Паралельно з м’ясом готується і буряк: її помили, повністю покрили фольгою і відправили в духовку.

Час запікання при 180 оС – 1,5 години. Якщо розрізати коренеплоди навпіл і загорнути шматочки окремо, то можна скоротити час готування.

  • Варимо заздалегідь картоплю «в кожушках» і яйця.
  • Коли продукти охолонуть, очищаємо, ріжемо кубиком, як на олів’є, складаємо в супницю.
  • Також дрібніше і помиті огірки, теплу буряк, знявши з неї шкірку.
  • М’ясо теж потрібно подрібнити і додати в загальний «котел».
  • Аромат і пікантність холодного бурякового супу на м’ясному навар додасть свіжий цибулька. Його і кріп теж дрібніше і додаємо до решти підготовленим продуктам.

svekolnik-na-kurinom-bulone2

В кінці заливаємо все остиглим наваром з м’яса птиці (знадобиться близько 2 л ароматного навару), подсаливаем. Перед тим, як розлити борщ (зроблений своїми руками за класичним рецептом на курячому бульйоні) по тарілках, даємо йому настоятися в холодильнику 30-40 хвилин.

Улюблений борщ: рецепт гарячий на курячому бульйоні

Складові

  • Філе курки нежирне – 300 г;
  • Буряк молода свіжа – 0,5 кг;
  • Цибуля ріпчаста невеликий – 2 шт .;
  • Морквина – 1 середній коренеплід;
  • Картопля – 500 г;
  • Яйця курячі середнього розміру – 5 шт .;
  • Сметана – 200 мл;
  • Олія соняшникова без запаху – 2 ст. л .;
  • Цукровий пісок – 1 ст. л.
  • Сіль – ½ ч. Л .;
  • Перець чорний (мелений) – 1/3 ч. Л .;
  • Вода – близько 0,5 л;
  • Петрушка свіжа (зелень) – 1 пучок;
  • Часник – 2 зубки.

Готуємо буряковий суп на бульйоні з курячого філе по кроках

  1. Навар з м’яса курки для основи робимо так само, як і в першому випадку, не забувши кинути одну почищену цибулину.
  2. Процідивши його, відправляємо знову на вогонь і, давши закипіти, відправляємо в каструлю нарізані (розміром 1х1 см) картопляні кубики.
  3. Час варіння на середньому вогні під кришкою – близько 30 хвилин.
  4. Лук і моркву звільняємо від верхніх покривів.
  5. Другу цибулину ріжемо максимально дрібно, а коренеплід моркви – соломкою.
  6. На розігрітій олії пасеруємо овочі до золотистого, не перестаючи заважати, щоб уникнути пригорання.
  7. Почистивши буряк, теж ріжемо її дрібно соломкою і відправляємо в сковороду.
  8. Долив води, тушкуємо під кришкою на вогні середньої сили близько 15 хвилин.
  9. Потім вміст сковороди відправляємо в каструлю з бульйоном.
  10. Варимо до м’якості бурякової нарізки. В кінці заправляємо спеціями, додаємо товчені зубки часнику і порізане великим кубиком м’ясо курки.

svekolnik-na-kurinom-bulone3

Перед подачею до обіду в кожну тарілку, наповнену борщ на курячому бульйоні, кладемо цільну половинку вареного курячого яйця, 1 ст. л. сметани і дрібку свежерубленная зелені.

Всі ці інгредієнти потрібні, щоб підкреслити оригінальний смак гарячого частування і зробити його ще більш насиченим і різноманітним.

Не так багато знайдеться в нашій традиційній кухні страв, які припадуть до столу в будь-який час року. Улюблений борщ з будь-якого із запропонованих вище варіантів виходить однаково смачним, причому як тільки що знятий з плити, так і добре охолоджений.

Ще одна перевага цього частування, крім його універсальності і простоти приготування, – низька калорійність, її показник не перевищує позначки 100 ккал, з розрахунку на дорослу порцію. Готуйте і їжте із задоволенням без ризику для фігури!