Дане блюдо я готувала, поєднавши мою любов до баклажанів з кількома зручними рецептами – мусака, «м’ясо по-французьки» з фаршем і баклажани запечені.
Вийшло дуже-дуже смачно і швидко. Однозначно – в сезонні фаворити!
необхідно:
- Баклажани – ок.1 кг (у мене 3 шт. Великих)
М’ясний шар:
- Фарш м’ясний (у мене свинячий) – 500 г
- Манна крупа – 2 ст.л. з невеликою гіркою
- Вода (молоко) – 100 г
- Сіль – 1 ч.л. без гірки або трохи менше
- Часник – 2-3 зубки
- Спеції – за смаком
Верхній шар:
- Майонез – ок.100 г (можна навпіл зі сметаною)
- Сир – 100-150 г
- Зелень – за бажанням
(Для заливки верху можна використовувати соус бешамель з сиром, як в цьому рецепті. Потрібно приготувати півпорції і використовувати більш глибоке деко.)
приготування:
Баклажани порізати скибочками (уздовж або поперек) товщиною близько 1 см. Занадто тонко різати не варто, інакше вони загубляться під шаром фаршу. Можна навіть при укладанні шар баклажанів зробити товстіший.
Додати до них 2 ч.л. солі, перемішати і залишити на 30 хвилин.
Поки стоять баклажани, готуємо м’ясний шар.
У фарш додаємо яйце, сіль, манку, часник і воду.
Добре перемішуємо.
Баклажани промиваємо від солі, даємо стекти воді.
На деко, змащене маслом (я фольгою застелила і змастила її), укладаємо баклажани, злегка присолити, можна поперчити. (Моя форма розміром близько 25х30.)
Зверху викладаємо м’ясний шар.
Для верху майонез змішуємо з сиром і розподіляємо по фаршу.
Духовку розігріваємо до 170 градусів. (Можна поставити її грітися, коли починаєте збирати блюдо на деку.)
У моїй духовці баклажани з фаршем готувалися 50 хвилин. В останні хвилин 10 я прикрила верх фольгою, так він вже досить зарум’яниться.
Ці баклажани з фаршем можна готувати і в будні, і в свято.
Відмінно ріжеться на порції.
Якщо ви любите баклажани, то вам повинно сподобатися це блюдо – соковите і поживне.
Смачного!