Бадилля буряка: заготівля на зиму

Бадилля буряка заготовки на зиму
Наш народ з давніх-давен привчений готувати запаси з літа, коли урожайний сезон знаходиться в самому розпалі, і в хід йдуть не тільки самі плоди. Наприклад, відмінна і незвичайна заготовка на зиму – бадилля буряка, з якої можна готувати абсолютно нові страви, а також використовувати на вже знайомі усіма страви. І сьогодні мова в нашій статті піде саме про бурякових черешках, ми розповімо про різні види страв з бадиллям і методах заготовки цих корисних листочків.

Хтось може подумати, ну що можна приготувати з цієї трави, але ж варіантів вітамінних і смачних страв зі буряковими вершками досить-таки багато. І це не тільки зелені салати. Холодні і гарячі супи, закуски і другі страви, зокрема голубці, вареники і навіть пироги з бадилля можна робити в домашніх умовах.

Наприклад, холодник є класичним прикладом першого страви з бурякових листя. Про те, як готується цей традиційний слов’янський суп, читайте на нашому сайті.

Як приготувати холодник 

Рецепти з бурякової гички

Бурячиння часто використовується в приготуванні холодного і звичайного борщу, а також для зелених супів. Крім того є дуже багато рецептів смачних салатиків з великою кількістю бурякових черешків.

Салат зелений з листя буряка

Вельми корисний і смачний салат з:

  • нарізаною і бланшированной бурякової гички (від 3-х буряків),
  • дрібно подрібненого волоського горіха (1/3 склянки),
  • 2-х часточок часнику, пропущених через прес,
  • зелені петрушки (½ пучка),
  • тонких кілець ріпчастої цибулі (1 цибулина).

botva-svekly-zagotovka-na-zimu.jpg3

Заправити таку закуску слід рослинним маслом (50 мл) і аджикою (1 ч.л.) + сіль за смаком.

Салат апетитний зі свіжої бадилля

складові

  • Запечена буряк – 3 шт .;
  • Бадилля свіжа – 200 г;
  • Лук ріпка червоний – 1 головка;
  • Яблуко зелене – 1 шт .;
  • Маринований огірок – 2-3 шт .;
  • Майонез – 2-4 ст.л .;

botva-svekly-zagotovka-na-zimu.jpg4

приготування

  1. Запечена буряк, яблуко і огірки подрібнюємо кубиком.
  2. Лук рубаємо тонкими ¼ кільцями, а бадилля рвемо невеликими шматками.
  3. У загальній ємності змішуємо всі компоненти, заправляємо майонезом і солимо за смаком.

Голубці з бадиллям

складові

  • Фарш яловичий – 1 кг;
  • Лук ріпка – 3 цибулини;
  • Рис круглий – 2/3 ст .;
  • Сіль – 1-2 ч.л .;
  • Порошковий чорний перчик – ½ ч.л .;
  • Майонез – 50 г;
  • Бадилля бурякова – 20-30 шт .;
  • Морквина – 1 шт .;
  • Лавр- 2-3 листка;
  • Зелень будь-яка – 150 г;
  • Картопля – 3-5 бульб;

botva-svekly-zagotovka-na-zimu.jpg6

приготування

  1. Цибулю дрібно-дрібно кришимо і змішуємо з фаршем, промитим рисом, сіллю, перцем і майонезом.
  2. Листя буряка промиваємо, видаляємо палички і акуратно зрізаємо щільні частини.
  3. Картоплю чистимо, ріжемо навпіл уздовж і викладаємо на дно казана.
  4. Моркву чистимо і натираємо, зелень дрібно рубаємо.
  5. Фарш формуємо невеликими довгастими тефтелями і загортаємо в буряковій листочки, як звичайні голубці. Якщо листочки дрібні, то використовуємо 2 листочка на 1 голубець.
  6. Готові голубці розподіляємо рівним шаром по картоплі, присипаємо морквиною, зеленню і чуточкой солі, кладемо лавр і викладаємо другий шар голубців, морква, лавр, зелень.
  7. Тепер акуратно по стінці казана наповнюємо ємність окропом, щоб голубці були тільки-тільки прикриті водою і ставимо на конфорку.
  8. Як тільки вода закипить, температуру готування знижуємо до мінімальних параметрів і на тихому вогні доводимо голубці до готовності хвилин 40.

Голубці з бадиллям виходять більш ніжні і смачні, ніж з капустою.

диву тонке

Диву – це традиційні дагестанські коржі з начинкою. Вони смачні і ситні. Їх можна запропонувати до чаю, а також в якості обіднього другої страви.

складові

  • Сир адигейський – 300 г;
  • Бадилля бурякова – 300 г;
  • Кропова зелень – 100 г;
  • Пір’я зеленої цибулі – 1 пучок;
  • Кефір – 1 л;
  • Борошно високосортна – 0,8 кг;
  • Сода- ½ -1 ч.л .;
  • Сіль екстра – щіпка;
  • Солодковершкове масло – ½ пачки;

botva-svekly-zagotovka-na-zimu.jpg-5

приготування

  1. З борошна, солі, соди і кефіру вимішуємо еластичне тісто і ставимо настоюватися на 30 хвилин в теплі під плівкою.
  2. Для начинки сир кришимо через тертку, всю зелень і бадилля моєму і шаткуємо дрібно, а потім змішуємо з сиром, добре розминаючи масу, щоб вона була пластичної і досить сухуватою. При необхідності начинку присаливаем за смаком.
  3. Від тесту відокремлюємо грудочки розміром з тенісний м’яч і розгортаємо в невеликі коржі. У центр кожного гуртка кладемо начинку, приблизно 1,5-2 ст.л., а далі краю тесту збираємо догори, зліплений їх. В результаті у нас повинен вийти куля з тіста з начинкою всередині.
  4. Тепер кожен кульку слід приплюснути, присипати борошном і розкачати акуратно качалкою в тонку круглу корж. Розгортати потрібно неспішно, щоб тісто не порвалося.
  5. На суху сковороду викладаємо чуду і на вогні трохи менше середнього випікаємо до рум’яності тесту, потім млинець перевертаємо і печемо з іншого боку. Диву вздуется, тому ножем потрібно зробити прокол, щоб випустити повітря.
  6. Готове чуду обоюдосторонне змащуємо вершковим маслом.

Освоївши ці нескладні рецепти, ви назавжди станете поціновувачем бурякової гички, і питання про її заготівлі на зиму стане пріоритетним в списку справ на літо і осінь. І тепер ми хочемо запропонувати способи мариновки, як листочків, так і черешків буряка на зиму, які смачні настільки, що ви будете їх наминати із задоволенням навіть як самостійну закуску.

Черешки буряка на зиму

Всі пропорції в даному рецепті умовні і розраховані на баночку об’ємом 800 мл. Даний варіант можна вважати базовим, як золота середина, спираючись на яку можна далі експериментувати, оскільки розміри живців бувають різні, а також маринади багато хто любить з цукром, хтось покіслее, хтось Посолене.

Складові

  • Черешки бурякові – 0,5-0,8 кг;
  • Часник – 3-5 зубків;
  • Кроповий парасольку – 1 шт .;
  • Запашний перець – 5 шт .;
  • Чорні перцеві горошини – ½ ч.л .;
  • Лавр – 1-2 листи;
  • Сіль велика -7-10 г;
  • Оцет столовий 9% – 50-65 мл;
  • Окріп – близько ½ л;

botva-svekly-zagotovka-na-zimu

Приготування бурякової гички

  1. Бурякові черешки промиваємо від бруду і обдаємо окропом з метою дезінфекції, а далі нарізаємо бурякові палички шматочками по 10-12 см.
  2. Якщо живці тонкі, молоді, то залишаємо їх як є. Якщо ж бурякові стовбури жорсткі, то їх слід замочити в окропі на 3 хвилини. Довше витримувати їх не потрібно. Рожевий відвар не виливаємо, він нам знадобиться для Маринівка.
  3. Беремо баночку об’ємом 800 мл, стерилізуємо її. На дно ємності кладемо кріп, перець, лавр і акуратно вертикально укладаємо нарізані черешки, злегка притискаючи палички щільніше один до одного, але не сильно здавлюючи. У міру наповнення банки, перекладаємо черешки нарізаними часточками часнику.

Детальніше про стерилізацію тари в мікрохвильовці можна прочитати тут:

Як правильно простерилізувати банки в мікрохвильовці 

  1. Поверх черешків засипаємо сіль, вливаємо оцет і доводимо до кипіння рожевий стебловий відвар, а потім наповнюємо їм банку до горлечка і прикриваємо кришкою.
  2. Ставимо банку в каструлю з киплячою водою, щоб вода досягала «плічок» банки і стерилізуємо консерви хвилин 7, а потім закриваємо (закочує) щільно кришку, банку перевертаємо і охолоджуємо при кімнатній температурі.

Зберігати консервовані черешки слід в прохолодному приміщенні.

Листя буряка на зиму

Складові

  • Бурякові листя – 300-500 г;
  • Часникові часточки – 5 шт .;
  • Свіжа кропова зелень – 5 гілочок;
  • Гострий зелений перець – 1 стручок;
  • Сіль кухонна – 1,5 ч.л .;
  • Оцет винний 9% – 4 ст.л .;
  • Цукровий пісок – 1 ч.л .;

botva-svekly-zagotovka-na-zimu.jpg2

Як зробити заготовку на зиму

  1. Листя споліскуємо, обшпарюємо окропом і струшуємо від води, після чого листя або подрібнюємо смужками по 2 см, або залишаємо цілими, в залежності від того, для чого в майбутньому ви плануєте використовувати бадилля.
  2. Стручок гострого перчика також можна використовувати цілком, а можна і нарізати кільцями, не очищаючи від насіння. А часник нарізаємо пластинками.
  3. У стерильну баночку на дно викладаємо кропові гілочки, трохи часнику і також трохи перцевих кілець або цілісний перчик.
  4. Слідом в банку дуже щільно утрамбовують листя впереміш з часником і залишками перцю (якщо використовується подрібнений варіант). Утрамбовувати обов’язково, так як в процесі Маринівка зелень осідає.
  5. Потім викладаємо на листочки сіль, вливаємо оцет, всипаємо цукор і заливаємо банку крутим окропом, або відваром, що залишився від черешків. Наливати воду слід неспішно, щоб вона встигала проникнути крізь щільно укладені листя.
  6. Тепер банку прикриваємо кришкою, ставимо в киплячу воду по плечики, кип’ятимо хвилин 10 і закочує.

У перевернутому вигляді наша заготовка повинна охолонути без укутувань в тепло. Після цього баночку слід зберігати в темному прохолодному місці.

Буряк бадилля, як заготівля на зиму – звучить для багатьох таке кулінарне відкриття, щонайменше, дивно, але спробувавши раз, ви вже не зможете просто викинути бурякові вершки, залишивши одні корінці, а будете маринувати їх разом з іншими дарами городу на рівних.