Наш народ з давніх-давен привчений готувати запаси з літа, коли урожайний сезон знаходиться в самому розпалі, і в хід йдуть не тільки самі плоди. Наприклад, відмінна і незвичайна заготовка на зиму – бадилля буряка, з якої можна готувати абсолютно нові страви, а також використовувати на вже знайомі усіма страви. І сьогодні мова в нашій статті піде саме про бурякових черешках, ми розповімо про різні види страв з бадиллям і методах заготовки цих корисних листочків.
Хтось може подумати, ну що можна приготувати з цієї трави, але ж варіантів вітамінних і смачних страв зі буряковими вершками досить-таки багато. І це не тільки зелені салати. Холодні і гарячі супи, закуски і другі страви, зокрема голубці, вареники і навіть пироги з бадилля можна робити в домашніх умовах.
Наприклад, холодник є класичним прикладом першого страви з бурякових листя. Про те, як готується цей традиційний слов’янський суп, читайте на нашому сайті.
Як приготувати холодник
Рецепти з бурякової гички
Бурячиння часто використовується в приготуванні холодного і звичайного борщу, а також для зелених супів. Крім того є дуже багато рецептів смачних салатиків з великою кількістю бурякових черешків.
Салат зелений з листя буряка
Вельми корисний і смачний салат з:
- нарізаною і бланшированной бурякової гички (від 3-х буряків),
- дрібно подрібненого волоського горіха (1/3 склянки),
- 2-х часточок часнику, пропущених через прес,
- зелені петрушки (½ пучка),
- тонких кілець ріпчастої цибулі (1 цибулина).
Заправити таку закуску слід рослинним маслом (50 мл) і аджикою (1 ч.л.) + сіль за смаком.
Салат апетитний зі свіжої бадилля
складові
- Запечена буряк – 3 шт .;
- Бадилля свіжа – 200 г;
- Лук ріпка червоний – 1 головка;
- Яблуко зелене – 1 шт .;
- Маринований огірок – 2-3 шт .;
- Майонез – 2-4 ст.л .;
приготування
- Запечена буряк, яблуко і огірки подрібнюємо кубиком.
- Лук рубаємо тонкими ¼ кільцями, а бадилля рвемо невеликими шматками.
- У загальній ємності змішуємо всі компоненти, заправляємо майонезом і солимо за смаком.
Голубці з бадиллям
складові
- Фарш яловичий – 1 кг;
- Лук ріпка – 3 цибулини;
- Рис круглий – 2/3 ст .;
- Сіль – 1-2 ч.л .;
- Порошковий чорний перчик – ½ ч.л .;
- Майонез – 50 г;
- Бадилля бурякова – 20-30 шт .;
- Морквина – 1 шт .;
- Лавр- 2-3 листка;
- Зелень будь-яка – 150 г;
- Картопля – 3-5 бульб;
приготування
- Цибулю дрібно-дрібно кришимо і змішуємо з фаршем, промитим рисом, сіллю, перцем і майонезом.
- Листя буряка промиваємо, видаляємо палички і акуратно зрізаємо щільні частини.
- Картоплю чистимо, ріжемо навпіл уздовж і викладаємо на дно казана.
- Моркву чистимо і натираємо, зелень дрібно рубаємо.
- Фарш формуємо невеликими довгастими тефтелями і загортаємо в буряковій листочки, як звичайні голубці. Якщо листочки дрібні, то використовуємо 2 листочка на 1 голубець.
- Готові голубці розподіляємо рівним шаром по картоплі, присипаємо морквиною, зеленню і чуточкой солі, кладемо лавр і викладаємо другий шар голубців, морква, лавр, зелень.
- Тепер акуратно по стінці казана наповнюємо ємність окропом, щоб голубці були тільки-тільки прикриті водою і ставимо на конфорку.
- Як тільки вода закипить, температуру готування знижуємо до мінімальних параметрів і на тихому вогні доводимо голубці до готовності хвилин 40.
Голубці з бадиллям виходять більш ніжні і смачні, ніж з капустою.
диву тонке
Диву – це традиційні дагестанські коржі з начинкою. Вони смачні і ситні. Їх можна запропонувати до чаю, а також в якості обіднього другої страви.
складові
- Сир адигейський – 300 г;
- Бадилля бурякова – 300 г;
- Кропова зелень – 100 г;
- Пір’я зеленої цибулі – 1 пучок;
- Кефір – 1 л;
- Борошно високосортна – 0,8 кг;
- Сода- ½ -1 ч.л .;
- Сіль екстра – щіпка;
- Солодковершкове масло – ½ пачки;
приготування
- З борошна, солі, соди і кефіру вимішуємо еластичне тісто і ставимо настоюватися на 30 хвилин в теплі під плівкою.
- Для начинки сир кришимо через тертку, всю зелень і бадилля моєму і шаткуємо дрібно, а потім змішуємо з сиром, добре розминаючи масу, щоб вона була пластичної і досить сухуватою. При необхідності начинку присаливаем за смаком.
- Від тесту відокремлюємо грудочки розміром з тенісний м’яч і розгортаємо в невеликі коржі. У центр кожного гуртка кладемо начинку, приблизно 1,5-2 ст.л., а далі краю тесту збираємо догори, зліплений їх. В результаті у нас повинен вийти куля з тіста з начинкою всередині.
- Тепер кожен кульку слід приплюснути, присипати борошном і розкачати акуратно качалкою в тонку круглу корж. Розгортати потрібно неспішно, щоб тісто не порвалося.
- На суху сковороду викладаємо чуду і на вогні трохи менше середнього випікаємо до рум’яності тесту, потім млинець перевертаємо і печемо з іншого боку. Диву вздуется, тому ножем потрібно зробити прокол, щоб випустити повітря.
- Готове чуду обоюдосторонне змащуємо вершковим маслом.
Освоївши ці нескладні рецепти, ви назавжди станете поціновувачем бурякової гички, і питання про її заготівлі на зиму стане пріоритетним в списку справ на літо і осінь. І тепер ми хочемо запропонувати способи мариновки, як листочків, так і черешків буряка на зиму, які смачні настільки, що ви будете їх наминати із задоволенням навіть як самостійну закуску.
Черешки буряка на зиму
Всі пропорції в даному рецепті умовні і розраховані на баночку об’ємом 800 мл. Даний варіант можна вважати базовим, як золота середина, спираючись на яку можна далі експериментувати, оскільки розміри живців бувають різні, а також маринади багато хто любить з цукром, хтось покіслее, хтось Посолене.
Складові
- Черешки бурякові – 0,5-0,8 кг;
- Часник – 3-5 зубків;
- Кроповий парасольку – 1 шт .;
- Запашний перець – 5 шт .;
- Чорні перцеві горошини – ½ ч.л .;
- Лавр – 1-2 листи;
- Сіль велика -7-10 г;
- Оцет столовий 9% – 50-65 мл;
- Окріп – близько ½ л;
Приготування бурякової гички
- Бурякові черешки промиваємо від бруду і обдаємо окропом з метою дезінфекції, а далі нарізаємо бурякові палички шматочками по 10-12 см.
- Якщо живці тонкі, молоді, то залишаємо їх як є. Якщо ж бурякові стовбури жорсткі, то їх слід замочити в окропі на 3 хвилини. Довше витримувати їх не потрібно. Рожевий відвар не виливаємо, він нам знадобиться для Маринівка.
- Беремо баночку об’ємом 800 мл, стерилізуємо її. На дно ємності кладемо кріп, перець, лавр і акуратно вертикально укладаємо нарізані черешки, злегка притискаючи палички щільніше один до одного, але не сильно здавлюючи. У міру наповнення банки, перекладаємо черешки нарізаними часточками часнику.
Детальніше про стерилізацію тари в мікрохвильовці можна прочитати тут:
Як правильно простерилізувати банки в мікрохвильовці
- Поверх черешків засипаємо сіль, вливаємо оцет і доводимо до кипіння рожевий стебловий відвар, а потім наповнюємо їм банку до горлечка і прикриваємо кришкою.
- Ставимо банку в каструлю з киплячою водою, щоб вода досягала «плічок» банки і стерилізуємо консерви хвилин 7, а потім закриваємо (закочує) щільно кришку, банку перевертаємо і охолоджуємо при кімнатній температурі.
Зберігати консервовані черешки слід в прохолодному приміщенні.
Листя буряка на зиму
Складові
- Бурякові листя – 300-500 г;
- Часникові часточки – 5 шт .;
- Свіжа кропова зелень – 5 гілочок;
- Гострий зелений перець – 1 стручок;
- Сіль кухонна – 1,5 ч.л .;
- Оцет винний 9% – 4 ст.л .;
- Цукровий пісок – 1 ч.л .;
Як зробити заготовку на зиму
- Листя споліскуємо, обшпарюємо окропом і струшуємо від води, після чого листя або подрібнюємо смужками по 2 см, або залишаємо цілими, в залежності від того, для чого в майбутньому ви плануєте використовувати бадилля.
- Стручок гострого перчика також можна використовувати цілком, а можна і нарізати кільцями, не очищаючи від насіння. А часник нарізаємо пластинками.
- У стерильну баночку на дно викладаємо кропові гілочки, трохи часнику і також трохи перцевих кілець або цілісний перчик.
- Слідом в банку дуже щільно утрамбовують листя впереміш з часником і залишками перцю (якщо використовується подрібнений варіант). Утрамбовувати обов’язково, так як в процесі Маринівка зелень осідає.
- Потім викладаємо на листочки сіль, вливаємо оцет, всипаємо цукор і заливаємо банку крутим окропом, або відваром, що залишився від черешків. Наливати воду слід неспішно, щоб вона встигала проникнути крізь щільно укладені листя.
- Тепер банку прикриваємо кришкою, ставимо в киплячу воду по плечики, кип’ятимо хвилин 10 і закочує.
У перевернутому вигляді наша заготовка повинна охолонути без укутувань в тепло. Після цього баночку слід зберігати в темному прохолодному місці.
Буряк бадилля, як заготівля на зиму – звучить для багатьох таке кулінарне відкриття, щонайменше, дивно, але спробувавши раз, ви вже не зможете просто викинути бурякові вершки, залишивши одні корінці, а будете маринувати їх разом з іншими дарами городу на рівних.