Слово «хачапурі» мало кого залишить байдужим, адже поєднання тесту і сиру це дуже смачно. Пропоную вам покроковий рецепт аджарських хачапурі, або аджарулі, як їх ще називають. Готувати їх нескладно, дізнайтеся про тонкощі, завдяки яким у вас все чудово вийде.
необхідно:
тісто:
- Молоко – 250 г
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – ок.500 г
- Рослинна олія – 4 ст.л.
- Цукор – 2-3 ст.л.
- Сіль – 1 ч.л. з гіркою
- Дріжджі – 20 г свіжих (або 1 ч.л. з гіркою сухих)
начинка:
- Сир – ок. 500 г (у мене сулугуні)
- Яйця – 5 шт. (Краще невеликі)
- Вершкове масло – біля 30 г
приготування:
Дріжджі розкришити.
Залити теплим (ок.40 градусів) молоком, додати 1 ст.л. цукру і 1 ст.л. муки.
Перемішати і поставити в тепле місце щоб дріжджі «ожили».
Ось така пінка з’являється зверху хвилин через 10-15.
В опару додаємо яйце, масло, сіль, цукор, що залишився – перемішуємо.
Всипаємо борошно і замішуємо тісто.
Відразу всю краще не додавати, тісто не повинно бути занадто крутим, воно навіть злегка ліпковатим.
Формуємо куля, накриваємо від завітрювання і залишаємо в теплому місці для збільшення вдвічі.
На цьому фото підійшло тісто, хоча в масштабі не дуже видно :)))
Поки підходить тісто, можна натерти сир.
До речі, варіантів начинки може бути багато:
можна змішати сир і сир,
можна змішати натертий сир (бл. 300-350г) і додати натерті на дрібній тертці варені яйця (2-3 шт),
можна додати в начинку зелень.
Я робила по-різному – завжди виходить смачно :))
Розігріваємо духовку до 180 градусів.
Тісто, що підійшло ділимо на 5 частин приблизно по 200 г.
Кожну частину розгортаємо в тонкий пласт,
товщина ок. 5 мм, діаметр бл. 22-25 см.
На корж висипаємо сир.
На кожну йде ок. 100 г начинки.
Формуємо човники.
Закручуємо рулетом один край …
Потім другий …
Кінці потрібно зліпити.
У цьому виді, поки вони ще не розправлені, зручно перенести їх на деко, на якому будемо випікати хачапурі.
Щоб у нас було достатньо місця для яйця, потрібно розтягнути бортики нашої човники.
Як я вже говорила, зробити це краще вже на деку.
Сформовані хачапурі відправляємо в духовку.
Якщо у вас є бажання, то можете змастити бортики (жовток + вода 1: 1).
Я роблю по-різному.
Можу змастити жовтком спочатку або вершковим маслом після випічки.
Випікаємо хачапурі до злегка рум’яного кольору, в моїй духовці це займає хвилин 12-15. (Нагрів верх-низ).
У кожен човник кладемо невеликий шматочок вершкового масла і виливаємо сире яйце.
Повертаємо в духовку хвилин на 5.
Яйце не повинно пропектися, а тільки злегка схопитися.
Якщо ви не змащували бортики яйцем, то змастіть вершковим маслом, поки вони гарячі.
Якщо ви ніколи не їли з аджарські хачапурі, то рассскажу, як їх їдять.
Ножем або вилкою відокремлюють сир від тесту і перемішують яйце і сир всередині.
Відламують шматочок бортика, маку в серединку і шматочок за шматочком з’їдають все.
Природно, подавати аджарські хачапурі потрібно гарячими, поки сир розплавлений.
Смачного!
Підписуйтесь на наші рецепти!