Аджарські хачапурі

Аджарські хачапурі

Слово «хачапурі» мало кого залишить байдужим, адже поєднання тесту і сиру це дуже смачно. Пропоную вам покроковий рецепт аджарських хачапурі, або аджарулі, як їх ще називають. Готувати їх нескладно, дізнайтеся про тонкощі, завдяки яким у вас все чудово вийде.

необхідно:

тісто:

  • Молоко – 250 г
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – ок.500 г
  • Рослинна олія – ​​4 ст.л.
  • Цукор – 2-3 ст.л.
  • Сіль – 1 ч.л. з гіркою
  • Дріжджі – 20 г свіжих (або 1 ч.л. з гіркою сухих)

начинка:

  • Сир – ок. 500 г (у мене сулугуні)
  • Яйця – 5 шт. (Краще невеликі)
  • Вершкове масло – біля 30 г

приготування:

Дріжджі розкришити.

Залити теплим (ок.40 градусів) молоком, додати 1 ст.л. цукру і 1 ст.л. муки.

Перемішати і поставити в тепле місце щоб дріжджі «ожили».

Аджарські хачапурі

Ось така пінка з’являється зверху хвилин через 10-15.

Аджарські хачапурі

В опару додаємо яйце, масло, сіль, цукор, що залишився – перемішуємо.

Всипаємо борошно і замішуємо тісто.

Відразу всю краще не додавати, тісто не повинно бути занадто крутим, воно навіть злегка ліпковатим.

Аджарські хачапурі

Формуємо куля, накриваємо від завітрювання і залишаємо в теплому місці для збільшення вдвічі.

Аджарські хачапурі

На цьому фото підійшло тісто, хоча в масштабі не дуже видно :)))

Аджарські хачапурі

Поки підходить тісто, можна натерти сир.

До речі, варіантів начинки може бути багато:

можна змішати сир і сир, 

можна змішати натертий сир (бл. 300-350г) і додати натерті на дрібній тертці варені яйця (2-3 шт),

можна додати в начинку зелень.

Я робила по-різному – завжди виходить смачно :))

Аджарські хачапурі

Розігріваємо духовку до 180 градусів.

Тісто, що підійшло ділимо на 5 частин приблизно по 200 г.

Аджарські хачапурі

Кожну частину розгортаємо в тонкий пласт,

товщина ок. 5 мм, діаметр бл. 22-25 см.

Аджарські хачапурі

На корж висипаємо сир.

На кожну йде ок. 100 г начинки.

Аджарські хачапурі

Формуємо човники.

Закручуємо рулетом один край …

Аджарські хачапурі

Потім другий …

Аджарські хачапурі

Кінці потрібно зліпити.

У цьому виді, поки вони ще не розправлені, зручно перенести їх на деко, на якому будемо випікати хачапурі.

Аджарські хачапурі

Щоб у нас було достатньо місця для яйця, потрібно розтягнути бортики нашої човники.

Як я вже говорила, зробити це краще вже на деку.

Аджарські хачапурі

Сформовані хачапурі відправляємо в духовку.

Аджарські хачапурі

Якщо у вас є бажання, то можете змастити бортики (жовток + вода 1: 1).

Я роблю по-різному.

Можу змастити жовтком спочатку або вершковим маслом після випічки.

Аджарські хачапурі

Випікаємо хачапурі до злегка рум’яного кольору, в моїй духовці це займає хвилин 12-15. (Нагрів верх-низ).

Аджарські хачапурі

У кожен човник кладемо невеликий шматочок вершкового масла і виливаємо сире яйце.

Аджарські хачапурі

Повертаємо в духовку хвилин на 5.

Яйце не повинно пропектися, а тільки злегка схопитися.

Аджарські хачапурі

Якщо ви не змащували бортики яйцем, то змастіть вершковим маслом, поки вони гарячі.

Аджарські хачапурі

Якщо ви ніколи не їли з аджарські хачапурі, то рассскажу, як їх їдять.

Ножем або вилкою відокремлюють сир від тесту і перемішують яйце і сир всередині.

Відламують шматочок бортика, маку в серединку і шматочок за шматочком з’їдають все.

Аджарські хачапурі

Природно, подавати аджарські хачапурі потрібно гарячими, поки сир розплавлений.

Аджарські хачапурі

Смачного!

Підписуйтесь на наші рецепти!

Аджарські хачапурі