Ви завжди можете приготувати адигейський сир будинку – це навіть занадто просто для сиру. Найважче знайти молоко хорошого виробника. Але вже якщо вам це вдалося, то свіжий і смачний сир завжди буде радувати вас. А вже скільки страв можна з ним приготувати!
необхідно:
з цієї порції виходить близько 800 г сиру, чим краще молоко, тим більше кінцевого продукту
- Молоко – 4 л
- Кефір (або сироватка кисломолочна) – 1 л
- Сіль – за смаком, я використовую близько 1 ст.л. на цю порцію
приготування:
Молоко наливаємо у велику каструлю, в ній повинно бути достатньо місця, щоб влити ще приблизно 1/5 обсягу. Тобто, в каструлю, місткістю 5 л, наливаємо 4 л молока.
Доводимо молоко майже до кипіння, до 95 градусів.
Як тільки почне утворюватися піна, вливаємо кисло-молочну сироватку або кефір.
Раніше я робила на сироватці, а потім стала додавати кефір, він гарантовано створаживаться згусток, а сироватка може бути недостатньо кислому. Якщо ваш згусток на сироватці не вийшов, додайте трохи кефіру.
У пропорції 1: 5 кислинка кефіру зовсім невідчутна.
Можна за цією технологією робити сир, але пропорції використовувати інші, тоді буде приємний сирний смак.
Отже, виливаємо весь літр кефіру.
Ставимо каструлю на досить сильний вогонь.
Масу періодично помішувати для кращого прогрівання.
Далі привожу покрокові фото процесу.
Спочатку сироватка біла, а пластівців мало.
Поступово маса згущається, а сироватка освітлюється.
Сироватка повинна стати такою, майже прозорою.
А сирна маса при нагріванні піднімається вгору.
Коли маса починає закипати, дуже швидко перекладаємо згустки сиру в друшляк або кошик.
Одночасно притискаємо, пресуючи сир.
Злегка охолоджуємо, щоб сир зміцнів.
Посипаємо ще теплу головку сиру сіллю з усіх боків.
Ми залишаємо приблизно на добу в холодильнику – для просаливания і ущільнення.
Смачного!
Готуйте сир і сир самі – це зовсім нескладно і гарантовано без всяких шкідливих добавок.
Як приготувати смачний сир читайте ТУТ.
Підписуйтесь на наші новинки!
Будемо раді бачити Вас знову!