Зізнаюся, пряник я дегустувала пізно ввечері, обпалюючись гарячим повидлом 🙂 А що робити – цей пряно-медовий аромат геть позбавив мене сили волі. Хочеться голосно заявити: не полінуйтеся приготувати це неймовірно смачне і просте в приготуванні ласощі.
З невеликої кількості продуктів виходить огроменний такий Пряник! Так-так, з великої літери «П».
необхідно:
Для тесту:
- Маргарин – 100 г
- Яйця – 2 шт.
- Цукор – 1 скл. (200 мл)
- Сіль – 1/4 ч.л.
- Сода – 1 ч.л. (Не гасити, розпушувачем не замінювати)
- Мед – 2 ст.л.
- Кориця – 1 ст.л.
- Борошно – 3,5 – 4 скл.
Для начинки:
- Повидло або варена згущене молоко – ок.400 г
глазур:
- Молоко – 2 ст.л.
- Цукор – 4 ст.л.
приготування:
Всі інгредієнти, крім борошна, скласти в каструлю.
Поставити на водяну баню, тримати на ній хвилин 10, періодично помішуючи.
Маса буде сильно піниться.
Зняти з водяної бані і відразу частинами засипати борошно.
Тісто не повинно бути занадто тугим, але і липким теж бути не повинно.
Розділити тісто на дві нерівні частини – 40% і 60%.
Більшу частину розкачати, підсипаючи борошно або прямо на папері для випічки. Товщина близько 5 мм.
Якщо будете пекти без паперу – змастіть деко.
Перенести тісто на деко, накрутивши пласт на качалку, зробити бортики.
Покласти повидло або варену згущенку.
Менший пласт також розкачати і накрити повидло зверху.
Боковинки зліпити виделкою.
Я навіть типу малюнок зробила, як виявилося – даремно :))
Піч пряник при температурі 180 гр. близько 25-30 хв.
Якщо пряник пересушити в духовці, він буде більш жорстким.
Піднявся пряник в духовці дуже сильно, від малюнка не залишилося і сліду.
Як тільки вийняли пряник з духовки, готуємо глазур.
Пряник треба змащувати ще гарячим.
Отже, наливаємо в каструлю 2 ст.л. молока, додаємо 1 ст. л. цукру, кип’ятимо при помішуванні до розчинення цукру.
Як розчинилася перша ложка – додаємо другу … і так всі чотири.
Гарячої рідкої глазур’ю покриваємо пряник.
Я поливала з каструльки і розмазувала пензликом.
Бажано повністю охолодити перед подачею – гаряча начинка заподіює дискомфорт :)))
Смачного!
Не забудьте підписатися на наші новинки.