Двоколірна запіканка, що з’єднує гарбуз і сир, – не тільки смачне, але і барвисте, привабливе блюдо. Тут яскраві жовто-помаранчеві лінії поділяють світлий сирний склад і створюють хвилястий орнамент, що нагадує «Зебру». Ідея рецепта проста – по черзі заповнюємо форму контрастними шарами і відправляємо сирну запіканку з гарбузом в духовку. Для повноти «картини» майже готовий виріб покриваємо «сонячної» заливкою, яка доповнить зовнішній вигляд і смак.
Підсумкова запіканка виходить дуже ніжною, з приємною текстурою. Вкраплення маку наповнюють м’яку суміш легким хрускотом, а апельсинова цедра надає освіжаючі цитрусові «ноти», підтримує колірну палітру і вдало маскує присмак гарбуза. Складно встояти і не спробувати такий апетитний, презентабельний десерт!
Складові:
Для сирної частини:
- сир – 500 г;
- яйця – 2 шт .;
- цукор – 100 г;
- мак – 20 г;
- ванільний цукор – пакетик (8-10 г);
- крохмаль картопляний – 1 ст. ложка.
Для гарбузової частини:
- гарбузове пюре – 500 г;
- яйця – 2 шт .;
- цукор – 70 г;
- крохмаль картопляний – 1 ст. ложка;
- цедра 1 апельсина.
Для заливки:
- гарбузове пюре – 100 г;
- яйця – 2 шт .;
- сметана – 100 г;
- цукор – 2 ст. ложки;
- крохмаль картопляний – 1/2 ст. ложки.
Сирна запіканка з гарбузом в духовці – рецепт з фото
[Ad # first]
[Ad # second]
- Почнемо з приготування сирної суміші. В одному посуді з’єднуємо сир, картопляний крохмаль, яйця, простий і ароматизований (ванільний) цукор.
- Змішуємо погружной насадкою блендера до отримання гладкої текстури.
- Додаємо мак, перемішуємо. Сирна частина готова!
- Тепер приступимо до жовто-помаранчевої складової. Формуємо гарбузове пюре – заливаємо нарізану довільними шматочками гарбуз водою і варимо в киплячій рідини 10-20 хвилин (до розм’якшення). Для гарбузового шару і заливки в цілому буде потрібно близько 800 г очищеного плоду.
- Відкидаємо готові шматочки на друшляк. Потім повертаємо в каструлю, пробиваємо занурювальним блендером, охолоджуємо. Пюре краще зробити заздалегідь, тоді процес приготування запіканки буде помітно скорочений.
- Відміряємо порцію помаранчевої маси для гарбузового шару (500 г), додаємо яйця, цукор і крохмаль. З апельсина зчищають цедру шляхом натирання на дрібній тертці – задіємо тільки тонку помаранчеву шкірку без білого гіркого шару. Завантажуємо цитрусових стружку до інших компонентів і розтираємо суміш блендером. Якщо попалася не найяскравіша гарбуз, можна додати трохи куркуми для посилення кольору.
- До цього моменту маємо два склади – сирний і гарбузовий. Але перш, ніж приступити до формування запіканки, звертаємо увагу на важливий момент! Щоб малюнок готового виробу вийшов дійсно смугастим і красивим, обидві суміші повинні бути приблизно однаковою консистенції. Якщо сирна основа вийшла набагато густіше гарбузової, розбавляємо її молоком. Якщо ж навпаки гарбузова частина вийшла значно щільніше, додаємо до неї воду.
- Жароміцних форму натираємо вершковим маслом (в рецепті використовується прямокутна ємність розміром 26х14 см). По черзі в центр викладаємо по столовій ложці кожної маси – то світлої, то помаранчевої. Кола будуть самі «розповзатися» по всій площі.
- Продовжуємо чергувати контрастні шари, поки не витратився обидві суміші. Сформовану смугасту заготовку ставимо в нагріту до 170 градусів духовку приблизно на 30-40 хвилин (запіканка повинна повністю «схопитися»).
- Паралельно робимо заливку. Змішуємо відразу всі складові – пюре гарбуза, яйця, цукор, картопляний крохмаль і сметану. Пробиваємо погружной насадкою – виходить рідка суміш.
- Покриваємо майже готову сирну запіканку з гарбузом заливкою.
- Повертаємо в духовку на 10-20 хвилин – верхній шар не повинен залишитися рідким. Ми залишаємо виріб в вимкненій духовці з відкритими дверцятами на 10-15 хвилин, потім охолоджуємо при кімнатній температурі. Перед подачею можна охолодити десерт в холодильнику.
- Сирна запіканка з гарбузом готова! Розрізаємо двокольорове смугасте виріб на порції і пригощаємося!
Смачного!